Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Do Uskrsa samo preko Golgote i Kalvarije

22.04.2011. 22:00
Do Uskrsa samo preko Golgote i Kalvarije


Dok razmišljamo o ovom velikom otajstvu Isusove muke, smrti i razapinjanja, valja reći kako križ i trpljenje nije bila glavna namjera Isusovog dolaska na svijet, ona je samo sredstvo. Namjera je bila spasenje, uskrsnuće i život vječni, ali nema drugog puta koji bi tamo vodio osim onoga preko Maslinske gore, Golgote i Kalvarije. Do velikih stvari u životu dolazi se samo preko tih strmina – mons. Želimir Puljić


Službu Muke Gospodnje na Veliki petak u katedrali Sv. Stošije u Zadru  predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nakon obreda održana je tradicionalna procesija s križem  od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom don Ive Prodana do crkve Sv. Šime. Za vrijeme procesije pjevao se prijekor “Puče  moj”.
  Crkva na Veliki petak posebno časti spomen muke i  smrti Isusa Krista, koji je na  križu pobijedio smrt te svojom patnjom i krvlju otkupio  čovječanstvo darujući mu spasenje i život vječni. Krist je  ušao u smrt, podnio muku kao  sluga Božji, prezren i odbačen  te je uzeo na sebe sve slabosti  i boli svijeta.
– Ova drama, teodrama koju smo i na Cvjetnicu slušali  ne ostavlja čovjeka ravnodušnim. Prije četrnaest dana  imao sam milost hodati istim  onim putovima kuda je Isus  nosio svoj teški križ i zajedno s  hodočasnicima moliti dragu  pobožnost Križnog puta.  Imao sam prigodu zadnjih dana prije povratka u domovinu  biti na Golgoti, na Kalvariji  gdje je Isus razapet, poljubiti  sveto mjesto gdje je bilo postavljeno drvo križa, a na njemu visio Spasitelj svijeta. S  osjećajima strahopoštovanja  sam bio i na samom grobu i  poljubio ploču na kojoj je  ležalo tijelo Spasitelja. Zahvalan sam Bogu što sam te  dane mogao biti u Svetoj Zemlji u kojoj sam moleći na tim  svetim mjestima mislio na vas,  vjernike ove drage nadbiskupije, svećenike, redovnike,  bogoslove, časne sestre i sve  one koji rade za Kraljevstvo  Božje u ovoj nadbiskupiji, kazao je u propovijedi mons.  Puljić.
– Okrvavljena Golgota ušla  je u povijest kao mjesto koje  je oblila božanska krv Isusa  Krista, nevinoga Božjeg jaganjca, rekao je zadarski nadbiskup govoreći zatim o okolnostima događaja muke i  smrti Spasitelja svijeta.
– Pred tim događajem priroda se zastidjela, sunce je  pomrčalo, a zemlja se potresla. Čuli smo u evanđeoskom  izvješću kako se pred nama, u  ovom prežalosnom procesu  redaše predstavnici različitih  zvanja i staleža: mogućnici,  suci, svećenici, vođe stranaka,  bogataši, intelektualci, dvorani, građani, vojska, narod,  sluge, služavke, muškarci,  žene, pojedinci i skupine. Svi  smo mi obuhvaćeni u pripovijesti o Isusovom trpljenju i  muci, naveo je mons.  Želimir Puljić.
– Preko pobožnih žena  koje su te pratile do Golgote pokušale smo oplakati tvoju muku i stradanje, govorio je propovjednik dodajući da je  Krist na sebe uzeo sve  grijehe čovjeka, darujući  oproštenje i milosrđe.
– Dok razmišljamo o  ovom velikom otajstvu  Isusove muke, smrti i razapinjanja, valja reći kako  križ i trpljenje nije bila  glavna namjera Isusovog  dolaska na svijet, ona je  samo sredstvo. Namjera je bila spasenje, uskrsnuće i život  vječni, ali nema drugog puta  koji bi tamo vodio osim onoga  preko Maslinske gore, Golgote i Kalvarije. Do velikih  stvari u životu dolazi se samo  preko tih strmina. S križem  dolazi, dakle, blagoslov.  Svjesni smo da je križ naš  lijek, naša snaga, utjeha i inspiracija. Naš mimohod ulicama ovoga grada je izraz  naše vjere, naše molitve, nade, ali i počasti svetom drvu  križa na kojem je Isus umro,  zaključio je mons. Puljić.