Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Karamarko: Poslali smo transkripte DORH-u, a ne Haagu

22.04.2011. 22:00
Karamarko: Poslali smo  transkripte  DORH-u, a  ne Haagu


Tomislav Karamarko negirao je Mesićevu tvrdnju da Brijunski transkript nije korišten kao dokaz u Haagu. POA je samo analizirala audio snimku i izvješće poslala DORH-u, kaže ministar i dodaje da je to jedini doticaj POA-e s materijalom


Nakon što je  bivši predsjednik Stjepan  Mesić u tekstu za naš list  skinuo sa sebe odgovornost  za korištenje Brijunskog  transkripta kao dokaza  haškog tužiteljstva protiv hrvatskih generala, uzbunila se  cijela hrvatska politička scena, a posebno je reagirao  prozvani ministar unutarnjih  poslova Tomislav Karamarko.
Izvanrednom konferencijom za novinare Karamarko  se  oglasio kako bi opovrgnuo  navode čovjeka s kojim je  nekad blisko politički surađivao, vodio mu 2000. godine predsjedničku kampanju i uz čiji je supotpis 2004.  imenovan šefom POA-e. Novinari su unaprijed obaviješteni da ministar neće odgovarati na pitanja, uz obrazloženje da je zakonom obvezan čuvati tajnu. 
– Morao bih demantirati i  ukazati na neistine u toj izjavi bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, započeo je Karamarko.
Odbačene spekulacije
Negirao je da Brijunski  transkripti nisu korišteni kao  dokaz u Haagu. Naveo je  kako ga je koristila obrana u  postupku protiv Slobodana  Miloševića te da je 26. lipnja  2003. zaveden pod oznakom  C-11.
– Iščitavajući presudu generalu Gotovini vidi se da je  i u njoj korišten. Otpada,  dakle, Mesićeva tvrdnja da  transkript nije korišten kao  dokaz i da je irelevantan.  Netočna je tvrdnja i da je  bitan audio materijal, da je  on korišten kao dokaz, a ne  transkript i da je takav audio  materijal posjedovala POA,  kazao je Karamarko.  
Zatim je odbacio spekulacije da je POA, kad joj je  on bio na čelu, dostavila ijedan dokument Haškom sudu, ustvrdivši da POA nikad  nije samostalno ni direktno  surađivala s Tribunalom.
Karamarko je objasnio  ulogu POA-e u vezi s Brijunskim transkriptom. Nakon  što je Gotovinin odvjetnički  tim podnio DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznate  osobe zbog krivotvorenja  spomenutog transkripta, koji  se već tada nalazio u Haagu i  bio poznat javnosti, POA je  dobila zadaću i pokušala utvrditi vjerodostojnost dokumenta, obrazlagao je ministar. To se zbivalo u travnju  2005. godine i “to je bio sav  doticaj POA-e s tim dokumentom”.
– Nakon što je izvršena ekspertiza, sastavljeno je izvješće i proslijeđeno  DORH-u. To je puna istina,  postoji bezbroj argumenata  za to, a ovo drugo su nespretne i zlonamjerne interpretacije i konstrukcije, zaključio je Karamarko.
Kontraproduktivni  razgovori
U žustru polemiku bivših  političkih istomišljenika i suradnika, uključio se i predsjednik Republike Ivo Josipović prigodom primanja veterana operacije “Bljesak” u  svom Uredu.
– Sve su to kontraproduktivni razgovori. Svi u Hrvatskoj dužni su surađivati s  Haagom i to je državna politika koju je uspostavio Franjo Tuđman još 1996. godine  Ustavnim zakonom,  odgovorio je Josipović ne želeći nagađati je li i tko u lancu  dostave transkripata pogriješio. U ovom trenutku, smatra šef države, važno je ozbiljno raditi na tome da se  otklone kvalifikacije iz haške  presude nepovoljne za Domovinski rat.
– Situacija je emotivna i svi  žele naći nekog krivca, ali  ponavljam: suradnja s Haagom je državna politika još od  predsjednika Tuđmana. Ono  što je najvažnije je da nema  krivotvorenja i neistina, a  proceduralne stvari će se razjasniti, istaknuo je Josipović.
Teza o bivšem predsjedniku Mesiću kao izdajniku  koji je Haagu slao transkripte  spominjala se i u razgovoru  Predsjednika  s vojnicima iz  akcije Bljesak.
– Ako ne kažem odmah da  je general nevin, a bivši predsjednik izdajnik biti će k’o da  nisam ništa rekao, našalio se  na početku svog obraćanja  predsjedniku Josipoviću general-bojnik Luka Džanko  objasnivši kako misli da je  Mesić zadnji koga bi trebalo  prozivati.
Bilten Nacionala
Za razliku od Josipovića  koji se nije opredjeljivao,  šefove braniteljskih udruga  koji su i prethodnih dana bilo  vrlo kritični prema Mesiću i  tražili da ga se sankcionira  zbog “dostavljanja Brijunskog transkripta Haagu”, nije  pokolebao Mesićev demantij.
– Mesić je sudjelovao u zatiranju svega što je Tuđman  stvorio u deset godina koliko  je bio predsjednik. Prekasno i  neuvjerljivo sada odgovornost prebacuje na nekog drugog. Mesić je bio bilten Nacionala, bespravno im dilao  transkripte. Institucije neka  provedu postupak i utvrde  krivicu, posebno Mesićevu  koji je najviše radio protiv  Hrvatske, ustvrdio je predsjednik HVIDRA-e Josip  Đakić i saborski zastupnik  HDZ-a na konferenciji za novinare.
Slavica Hruškar, predsjednica Nezavisnih dragovoljaca Hrvatskih, dodala je da  “Mesić i svi koji su izdali  Hrvatsku moraju odgovarati”  te je ponovila svoj zahtjev da  se bivšem predsjednik za  početak ukine njegov ured. 


Sud koristio oba materijala




U presudi trojici generala navodi se kako je Brijunski transkript korišten kao dokaz, ali tek nakon što su, na prijedlog Gotovinine obrane, napravljene ispravke. Kako bi ispitalo je li snimka sastanka autentična, sud je ispitao stručnjaka Johna Petera Frencha, a nakon zaključka da je snimka vjerodostojna, obrane su pozvane da prigovore koje dijelove treba ispraviti. Sporni dijelovi transkripta su ispravljeni nakon usporedbe s audio snimkom.


 


Kosor s ministrom već ujutro na telefonu


Već ujutro premijerka Jadranka Kosor telefonski je s Karamarkom  razgovarala o Mesićevoj tvrdnji kako je audio zapis Brijunskog  transkripta iz njegova predsjedničkog ureda uzela POA, kojoj je tada  na čelu bio Karamarko, kako bi provjerila autentičnost dokumenta. 
– Zatražila sam i od vladinog Ureda za suradnju s Haškim sudom da  se ispitaju sve činjenice koje se ovih dana spominju. Tako ćemo na  stolu imati opširno izvješće o tim vremenima, o radu Ureda, izjavila je  predsjednica Vlade.