Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najskuplja riba uzalud čekala kupce

22.04.2011. 22:00
Najskuplja riba uzalud čekala kupce


Prodajem škampe po 70 kuna, škarpina je 100 kuna i kovač po 180 kuna. Ima dosta ribe i izbor je jako dobar, ali problem je što ljudi najviše kupuju ribu iz uzgoja, mahom brancine i orade. Na “bolju” ribu koja nije iz uzgoja samo se rijetki danas odlučuju, kaže jedan prodavač




Veliki tjedan bliži  se kraju, a s time i posljednje  pripreme za najveći kršćanski  blagdan Uskrs. Razlog je to  zbog kojeg su ovih dana gužve  na svim prodajnim mjestima,  a osobito na zadarskoj tržnici i  ribarnici koje su tradicionalno  najposjećenije opskrbno  mjesto Zadrana u vrijeme  blagdana. S obzirom na to da  je jučer bio Veliki petak, koji  za katolike znači post i nemrs,  većina je domaćica za  jučerašnji ručak nastojala poslužiti ribu.
Zadovoljni prodavači
Dokaz tome bila je prepuna  zadarska ribarnica i to već  rano ujutro kada je svatko  požurio “ugrabiti” što bolji komad ribe. Unatoč financijskoj  krizi prisutnoj na svakom koraku, Zadrani bar na  jučerašnjem ručku nisu htjeli  štedjeti kao drugih dana, pa je  ovo bila i jedna od danas vrlo  rijetkih prilika kada su i prodavači na ribarnici mogli reći  da su zadovoljni.
– Mogu reći da sam jako  zadovoljna s današnjom prodajom, jer nisam očekivala da  će biti ovako dobro. Znala  sam da bi, s obzirom na to da  je Veliki petak, trebalo biti  nešto bolje nego inače, ali nisam imala velika očekivanja,  jer ljudi su u teškoj krizi. Ipak,  ugodno sam se iznenadila, jer  puno toga sam prodala već u  prvom ‘naletu’ kupaca, kazala  je prodavačica koja je na svom  štandu izložila bogati izbor ribe, među kojima je kao jučer  “najpopularniju” istaknula  brancin i oradu, koji su se  prodavali po cijeni od 60 kuna, škampe po cijeni od 70  kuna i inćune od 20 kuna.
Jednako je kazao i prodavač  za susjednim, bogato opremljenim štandom oko kojeg  su se kupci radoznalo okupili  raspitujući se o cijeni i  proučavajući kvalitetu ribe.
– Današnja je prodaja uobičajena za Veliki petak. Kupaca ima, gužva je velika i  zadovoljni smo. Ljudi su najzainteresiraniji za ribu iz uzgoja pa smo zato prodali najviše brancina i orade čija je  cijena 60 kuna, kazao je ovaj  prodavač, koji je na svom  štandu nudio još i škampe,  inćune i sipu.
No prodavač koji je jučer na  ribarnici izložio ulovljenu ribu  požalio se na kupce kojima je  draža dvostruko jeftinija riba  iz uzgoja.
– Prodajem škampe po 70  kuna, škarpina je 100 kuna i  kovač po 180 kuna. Pojavilo se  dosta ribe i izbor je jako dobar, ali problem je što ljudi  najviše kupuju ribu iz uzgoja,  mahom brancine i orade. Na  ‘bolju’ ribu koja nije iz uzgoja  samo se rijetki danas  odlučuju, kazao je ovaj prodavač.
“Promašeni” škarpuni
Slično je istaknula i prodavačica koja je za ovu priliku  posebno pripremila svježe  škarpune, a koje su kupci ipak  zaobilazili.
– Nisam zadovoljna, nadala  sam se da će kupcima danas  biti privlačni škarpuni koje  prodajem po 70 kuna, ali nije  tako. Koliko vidim ljudi najviše traže ribu za pečenje, a  škarpun je idealan za ‘lešo’ i  brudet. Inače na Veliki petak  prodaja bude jako dobra, ali  izgleda da danas nisam pogodila želje kupaca, kazala je  prodavačica na čijem je štandu bilo i cincela za 30 kuna,  šaruna za 20 kuna među kojima je bio i morski pas za 50  kuna.
Da za jučerašnjim blagdanskim stolom nije nedostajalo  dobre “spize” te da svatko, bez  obzira na “dubinu džepa”, na  jučerašnjem ručku nije štedio,  dokazuju i sami kupci.
– Tek sam došla pa prvo  malo gledam da ‘snimim’ cijene i ponudu. Tražim skušu i  lokardu, jer tako sam zamislila današnji ručak, a još nigdje  nisam uočila dobru ponudu.  Ako ne nađem, morat ću promijeniti odluku, kazala je gospođa, a slično nam je kazao i  gospodin koji je također još  bio u fazi razgledavanja.
– Koliko vidim, ponuda je  jako dobra, a očekujem da su  cijene danas veće nego inače,  ali to je normalno. Kod mene  se danas sprema brancin na  ‘gradele’ u kombinaciji sa  srdelama, pa se nadam da ću  naći to što su moje domaćice  kod kuće zamislile, kazao je  ovaj gospodin, dok je drugi  Zadranin, koji je bio brži, cijelu jučerašnju “spizu” već  obavio i s prepunim se  vrećicama zaputio kući.
– Ja ću danas imati pravi  domaći dalmatinski stol, a kupio sam najprije na tržnici  malo šparoga i žutenice pa na  ribarnici grdobine, koja će uz  ovaj ‘zeleni’ prilog biti spremljena na lešo. Sve će se to  zaliti, naravno, domaćim maslinovim uljem, kazao je Zadranin zadovoljan odrađenom  kupnjom.