Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pristanište u Preku gotovo sredinom svibnja

22.04.2011. 22:00
Pristanište u Preku gotovo sredinom svibnja


Kompletni radovi na trajektnom pristaništu bit će završeni do 15. svibnja i tada će svi sadržaji biti stavljeni u funkciju, pojašnjava Jerolimov. Posljednja faza obuhvaća izgradnju autobusnog kolodvora, autobusnog stajališta, ukrcajnih traka za automobile te kružni tok koji će omogućiti protočnost prometa


Premda je bilo  najavljeno da će završni radovi  na četvrtoj posljednjoj fazi  uređenja trajektne luke Preko  biti završeni do Uskrsa, načelnik Općine Preko Ante Jerolimov informirao nas je da će  dio radova biti završen, a ostalo nakon Uskrsa.
– Kompletni radovi na trajektnom pristaništu bit će završeni do 15. svibnja i tada će  svi sadržaji biti stavljeni u funkciju, pojašnjava Jerolimov.
Posljednja faza obuhvaća izgradnju autobusnog kolodvora, autobusnog stajališta, ukrcajnih traka za automobile te  kružni tok koji će omogućiti  protočnost prometa. Izgradnjom devet ukrcajnih traka za  automobile riješit će se problem čestih “prometnih čepova” koji su nastajali prilikom  čekanja na ukrcaj i iskrcaj automobila iz trajekta. Ukrcajne  trake će moći primiti 140 automobila.
– Do sad su automobili čekali  ukrcaj na državnoj cesti D110 i  svjedoci smo koliki je kaos nastajao, a osobito tijekom ljetne  sezone, navodi Jerolimov.  Podsjetimo da kompletne radove vodi Institut građevinarstva Hrvatske.
Što za otok Ugljan i njegove  stanovnike znači ovako  uređena trajektna luka, objasnio nam je Jerolimov.
– Trajektna luka za otok i  otočane mnogo znači. Prije  svega ima primarnu ulogu u  povezivanju otoka s kopnom, a  time i s cijelim svijetom. Trajektna luka u Preku je najfrekventnija luka na Jadranu te  je proširenjem i uređenjem dobila izgled i funkcionalnost koji  do sad nije imala. Također,  važno je istaknuti da se otvorilo novih 50 radnih mjesta  što za otočane ima neprocjenjivu vrijednost. Nakon Psihijatrijske bolnice na Ugljanu, trajektna luka u Preku je druga  tvrtka po broju zaposlenih na  otoku, istaknuo je Jerolimov. 
Podsjetimo da su Hrvatske  ceste raspisale natječaj za izvođača radova te je izabrana  tvrtka Sarađen d.o.o. iz Stankovaca. Vrijednost radova procijenjena na 3,5 milijuna kuna s  PDV-om.
Radovi na projektu  proširenja trajektne luke Preko počeli su potkraj 2008. godine. Dovršeno je proširenje  postojećeg pristanišnog gata za  27 metara. Gat na kojem trenutačno pristaju trajekti koji  prometuju na relaciji Zadar-Preko produžen je s prijašnjih 73, na 100 metara te  može bez ikakvih problema  primati najveće putničke trajekte koji postoje u hrvatskoj  floti.
Na istočnoj strani pristaništa  podignut je veliki lukobran,  dug 100 metara, koji štiti brodove i trajekte od južnih vjetrova. Predzadnja faza  uključila je uređenje parkirališta te su izgrađene poslovne  zgrade gdje su smješteni kiosci,  trgovina, slastičarnica, cvjećarnica, kladionica, ugostiteljski  objekt i kemijska čistionica.  Kako je mnogo puta istaknuo  načelnik Jerolimov, najveća je  vrijednost ovih objekata što su  se otvorila nova radna mjesta  te se osigurao ostanak na otoku mladim ljudima i njihovim  obiteljima.