Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Probitak poljodjelstva i turizma

22.04.2011. 22:00


Kako poljodjelstvo  jače vezati  uz turizam i  povećati turistički  prihod, pita  me gospodin Šupe,  direktor  gradske Turističke zajednice.
Poučan je primjer Cipra, odgovorih. Cipar se  ulaskom u Europsku uniju potpuno orijentirao na  poljodjelstvo i turizam.
Naši vidici u tom pogledu ne razlikuju se od  njihovih.
Nemojmo se zavaravati  da nakon odbijanja nuklearke na Viru i elektrane na kruti pogon na  Bravaru, u kome sam i  sam sudjelovao, da imamo neki drugi gospodarski razvitak.
Također niti irski, finski  a pogotovo danski, nizozemski ili norveški model gospodarskog razvitka, teško da ćemo doseći,  a kamoli oponašati.
Ono što je vjerojatnije,  nama sličnije i primjerenije, gdje imamo stanovite prednosti su modeli  Italije, Cipra, Grčke i Portugala, koji već jako dobro vežu turizam i poljodjelstvo.
Nacionalna samobitnost i opstojnost, kultura  i samosvijest, ali i korist  postiže se uvođenjem u  obrt svojih vlastitih proizvoda.
Prihodi se uvećavaju  preko turističkog ugostiteljstva koje se temelji na  domaćim pićima i jelima  pripremljenim od domaćih sirovina koje se  proizvode od domaćih  kultivara i pasmina domaćih životinja.
Samo tako možemo  jamčiti uvećani probitak i  domaćeg poljodjelstva i  putničarstva.
Kakvoća proizvoda koju daje podneblje i domaći kultivari stvaraju posebnu ponudbenu nišu i  udvostručuju turistički  dohodak.
Na tom planu moraju  se uključiti gotovo sve  političke i upravne aktivnosti Grada i Županije.
Ono što Turistička zajednica Grada Zadra u  tom pogledu može –  učinit će, obeća gosp.  Šupe.
Vaš Bage