Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Fimi medija hranila i odijevala Sanadera

22.04.2012. 22:00
Fimi medija hranila i odijevala Sanadera


Oko trideset tisuća kuna izdvajalo se godišnje za brod Romanca na kojem je ljetovao Sanader sa suprugom, a Barišić mu je godišnje nabavljao tri do četiri skupocjena odijela


Predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić jučer je dovršila čitanje iskaza drugooptuženoga Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine, rizničara HDZ-a i osobnoga pouzdanika Ive Sanadera na suđenju za korupcijsku aferu Fimi media. Barišićev iskaz, ako je točan, iscrpna je anatomija Sanaderove osobne pohlepe i Barišićeva podložničkog mentaliteta te ilegalnoga financiranja HDZ-a, koji je kao pravna osoba također na optuženičkoj klupi, iako odlukom sudskog vijeća od jučer više ne mora dolaziti na ročišta. No Barišićev bi iskaz mogao prerasti i u čvrstu branu tvrdnji HDZ-ove obrane, da stranka nije znala što radi Ivo Sanader.
Plaćanje cateringa
Barišić je, kako je kazao USKOK-u, novcem Fimi medije opskrbljivao brod na kojemu su “najmanje tri godine” ljetovali Sanader i njegova supruga. Brod se zvao “Romanca”, a Barišić se brinuo da putnici ne oskudijevaju “pićem, sirom, pršutom…” Barišić bi robu nabavljao, Sanaderovo osiguranje odvozilo na brod. “Svake godine od dvadeset do trideset tisuća kuna”. Barišić je za Sanadera nabavljao i “Brioni” odijela od vlasnika milanskog butika kod kojega se i sam oblačio. Četiri godine, tri do četiri odijela godišnje, jedno odijelo – “dvije do tri tisuće eura”. “Priznajem da je danas teško objasniti zašto sam plaćao Sanaderova odijela. Ali to se u ono vrijeme podrazumijevalo”, ispovijedio se Barišić USKOK-u.
“U stranci se znalo kako se odvija financiranje na državnoj razini. Takav način financiranja postojao je i na županijskoj i na gradskoj razini. Na primjer, glavni tajnik Ivan Jarnjak znao je tražiti da se financiraju neke stvari, poput uredskog pribora, pa bih ja to preko Fimi medije organizirao. Također, Jarnjak je znao da HDZ ne plaća catering za sjednice Predsjedništva HDZ-a. On je, naime, trebao odobravati plaćanje cateringa, a nije, jer je sve plaćala Fimi media”, izjavio je Barišić u iskazu USKOK-u, koji je pročitala sutkinja Čalić.
Ne priznaju krivnju
Još 2004. godine, naime, Ivo Sanader naložio je da hranu za sjednice Predsjedništva HDZ-a više ne dostavlja restoran Ane Lisak, nego tvrtka Domjenak, te da se više ne dostavlja suha, nego kuhana hrana. Sve je plaćala Fimi media, i to “iz osobne dobiti Nevenke Jurak”. Sanader je jednom u stranci objasnio zašto je tako bolje za HDZ: “Sada nas ništa ne košta, a i hrana je bolja”.
Obrane Sanadera i Ratka Mačeka, koji ne priznaju krivnju, opovrgle su cijeli Barišićev iskaz. “Barišić je priznao da je radio što je radio, ali ne može reći da sam mu išta naredio ili da sam od njega primio ikakav novac”, izjavio je Sanader. Njegov branitelj Čedo Prodanović Barišićev je iskaz nazvao “optužbom, a ne obranom”. Barišić se s tužiteljstvom dogovorio da tereti Sanadera, kako bi olakšao samome sebi, tvrdi Prodanović.
Barišić je u svom iskazu naveo da je iz Fimi medije svaki mjesec u HDZ donosio sto do dvjesto tisuća kuna, ali novac se nije evidentirao, jer “nitko ni u koga nije sumnjao”.
Novcem je, po Sanaderovu nalogu, raspolagala blagajnica Branka Pavošević, isplaćujući, među ostalim, 12 do 13 tisuća kuna plaće i najam stana blagajnici stranke Marici Glavaš, kao i 13 do 14 tisuća kuna plaće zamjeniku glavnog tajnika stranke. Sve je to tražio Ivo Sanader.
Zuboviću za PDV
Barišić je ispripovijedio i kako je Fimi medija platila ugrađivanje sofisticirane nadzorne opreme u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, te platila PDV za dva old timer Mercedesa, koje je kupio Sanaderov stranački i osobni prijatelj Mario Zubović.
Barišić je USKOK-u ispričao kako je Ivan Jarnjak pripovijedao da je “Ratko Maček dobio i više”, a ne samo dva milijuna eura, koliko je za HDZ navodno “predviđeno u vezi gradnje zagrebačke Arene”. Barišić je čuo da su se direktor Ingre Igor Oppenheim i stanoviti “Kostrenčić”, za kojega nije znao tko je, spominjali u vezi s ta dva milijuna eura, koji su navodno predani Ratku Mačeku. Rekao je Ivi Sanaderu “da je HDZ u vezi Arene dobio dva milijuna eura”, našto se ovaj iznenadio. Kasnije je to Sanaderu, na Barišićev poticaj, priznao i Zoran Gobac. No taj put, prema Barišićevu svjedočenju, Sanader više nije bio toliko iznenađen.
Odluka da optuženi HDZ više ne mora dolaziti na ročišta, donesena na prijedlog odvjetnika stranke Davorina Budina, utemeljena je na stavku 4. 34. članka Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, koji kaže ovako: “Sud može odlučiti da se nakon očitovanja o krivnji pravne osobe rasprava održi u odsutnosti predstavnika pravne osobe koji je uredno pozvan, a njegova prisutnost nije prijeko potrebna”. Sudsko vijeće, koje vodi sutkinja Ivana Čalić, uvažilo je argument branitelja HDZ-a Davorina Budina, koji je ustvrdio kako izostanak pravnoga predstavnika HDZ-a “nije u suprotnosti s probicima postupka”. Sud je odobrio Budinov prijedlog da predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan ne mora dolaziti na “sljedeću i još nekoliko rasprava”, dok obrana ili sud ne procijene kako je nužno da dođe na raspravu.


Financirana i tri Sanaderova brata




Barišić je u iskazu ustvrdio da je Fimi medija, po Sanaderovu nalogu i u njegovoj izvedbi, financirala sva tri Sanaderova brata, među kojima i solinskoga svećenika Vinka. Nekoliko je puta Barišić gotovinom Fimi medije platio hotel i troškove boravka u Zagrebu Sanaderovoj braći Miroslavu i Vladimiru, a bratu Vinku, svećeniku u Solinu, platio je promociju knjige i put u Osijek. Plaćala je Fimi medija i plaće HDZ-ove blagajnice te zamjenika glavnog tajnika stranke.


Oslobađanje HDZ-a od ročišta, Sesvečanu veliko olakšanje


Sudska odluka da HDZ ne mora dolaziti na sljedeće i još nekoliko ročišta zasigurno je veliko olakšanje Damiru Sesvečanu, potpredsjedniku Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije, kojega je stranka poslala neka je personificira u sudnici. Sesvečan na ročištima naime uopće nije krio da mu je ta uloga vrlo neugodna, a u neslužbenim razgovorima s novinarima znao se požaliti da ljudi znaju zaključivati kako je osobno za nešto optužen. Sesvečanova nelagoda uopće nije čudna slušaju li se svjedočenja u sudnici.


Pomoć Osječkoj TV dogovorena kod Šeksa


U saborskome kabinetu tadašnjega predsjednika Sabora Vladimira Šeksa dogovoreno je da se pomogne Osječkoj TV, ispričao je Barišić USKOK-u. Na sastanku su bili Šeks, Tomislav Ivić, Mladen Barišić i direktor televizije Drago Veselčić. No svota je precizirana tek kasnije, na sastanku Ratka Mačeka, Sanadera i Barišića: 300 tisuća eura. Sanader je Barišiću rekao da skupi, i ovaj je skupio.


Thompsonu isplaćeno 515 tisuća eura


Među pročitanim iskazima je i dio u kojem Barišić opisuje kako je Sanader odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu isplati 515 tisuća eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku. Novac iz crnih fondova po Barišićevim je tvrdnjama, ponovno na Sanaderov zahtjev, isplaćivan i Miši Kovaču te Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.