Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Malo umirovljenih s punim stažem

22.04.2012. 22:00
Malo umirovljenih s punim stažem


Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na upite novinara o mogućnosti produljenja radnog staža te onemogućavanja odlaska u mirovinu prije 65. godine života, kazao je kako se o tome trenutno ne razmišlja.
– Imamo 330 tisuća nezaposlenih, od toga 130 tisuća mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta i njihovu zapošljavanju, izjavio je ministar Mrsić novinarima u Jasenovcu. Ocijenio je kako je problem hrvatskog mirovinskog sustava, za razliku od europskih zemalja, da imamo najmanji broj ljudi koji su otišli u mirovinu sa 65 godina života i 40 godina mirovinskog staža, odnosno samo 18 posto.
Imamo više od 27 posto radnika koji su otišli u invalidsku mirovinu jer je u Hrvatskoj stav da kada kod nekoga dođe do oštećenja zdravlja automatski odlazi u invalidsku mirovinu koja je manja od starosne. Cilj nam je, naglasio je ministar Mrsić, da za sve te ljude vidimo koliko još mogu raditi i na kojem radnom mjestu, odnosno da se prenamjene i nastave raditi u istoj tvrtci na nekom drugom radnom mjestu. Najavio je kako su to sve mjere koje će država primjenjivati, i preko Fonda za rehabilitaciju invalida i potpore tvrtkama nastojati zadržati te ljude u radnom procesu, kako bi oni završili svoj radni vijek i imali bolju mirovinu nego sada.
– To nije nikakva nova mjera niti najava produženja dobi za odlazak u mirovinu, nego mjera države koja će omogućiti ljudima da rade koliko budu mogli, a ne da ih se nasilno tjera u invalidsku mirovinu, rekao je. U vezi s mogućnosti dokupa mirovinskog staža, Mrsić je kazao kako je to institut koji traje već godinama.
– Vidjet ćemo što to znači za državu, a što za ljude koji odlaze u mirovinu i na koji način to napraviti. To je jedan od modela koji razmatramo, a konačnu odluku ćemo donijeti kada sve stavimo na stol, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.