Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Milanović: Zločin je bio sustavan, a Srbi najprogonjeniji

22.04.2012. 22:00
Milanović: Zločin je bio sustavan, a Srbi najprogonjeniji


Premijer Zoran Milanović se osvrnuo i na aktualna zbivanja, odnosno napade na učenike pravoslavne gimnazije u Zagrebu, ustvrdivši da se tome mora jasno reći ne


Osuda zla, osuda nacističkog, komunističkog i ustaškog režima, upozorenje da se zlo uvijek može ponoviti, ali i odgoj mladih za antifašističke vrijednosti teme su koje su dominirale komemoracijom u Jasenovcu. Ovogodišnja je komemoracija organizirana točno na 67. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika, njih 1.249 iz logora. Proboj je preživjelo njih stotinjak.
Predsjednik Vlade Zoran Milanović u svom je govoru posebno naglasio važnost mladih čija su “srca i duše podatne za kriv potez”, a mladi moraju učiti o mjestima kao što je Jasenovac i tome što je dovelo do njega, a to su “mržnje i predrasude pretočene u zakon”.
Utjecaj na djecu
Milanović se osvrnuo i na aktualna zbivanja, odnosno napade na učenike pravoslavne gimnazije u Zagrebu, ustvrdivši da se tome mora jasno reći ne. Glavni zadatak komemorativnih skupova kao što je jasenovački je utjecaj na djecu od 12 do 14 godina koja se u školama susreću s razdobljem Drugog svjetskog rata, kao i mlade od 15 do 18 godina kako bi ih se upozorilo na zlo koje je ustaški režim počinio, u doba kada se na njih još može utjecati.
– Nakon toga je kasno jer svi staju pod svoje zastave, a jedina zastava pod kojom trebamo stajati je zastava demokratske, slobodne, otvorene i napredne Republike Hrvatske, poručio je Milanović.
Premijer se osvrnuo i na razdbolje Drugog svjetskog rata i antifašističke borbe. Ustvrdio je da je ono što razlikuje Jasenovac od drugih mjesta zločina to što se u Jasenovcu zločin nije dogodio na mah, nije bio izljev trenutne mržnje nego sustavni proces koji je trajao četiri godine “i to je ono najstrašnije”. Govoreći o antifašističkoj borbi ustvrdio je da niti jedan narod nije tako masovno i samoorganizirano išao u borbu za slobodu kao hrvatski. U toj je borbi stvoren savez, Milanović ga je nazvao “bratstvom za slobodu” sa Srbima koji su bili najprogonjeniji i najveće žrtve ustaškog režima, dok je taj isti režim Židove stavio izvan zakona. To je bilo bratstvo za slobodu i demokraciju, bez obzira na to u što se izrodilo, a takvo bratstvo za slobodu nije imao nitko, kazao je Milanović.
Mijenjanje povijesti
Predsjednik Vlade povukao je i razdjelnicu između ustaškog, fašističkog i nacističkog režima u odnosu na poratni. Postojala je, naime, ideologija koja je dijelila ljude već po njihovu rođenju i tome kao kakvi su rođeni, a postojala je i ideologija zablude, u kojoj se barem “ljude nije dijelilo po tome tko je otac, tko majka, kako se ljudi križaju i na koju im je stranu okrenut crkveni toranj”.
Predsjednik Ivo Josipović u svom se govoru koncentrirao na opasnost negiranja fašizma jer upravo ona vodi obnovi fašizma. Zaborav i negiranje najveće su opasnosti za demokraciju. Ocijenio je da u Hrvatskoj ima dovoljno pameti da se ideje poput ustaške više nikad ne razviju, a što se tiče Drugog svjetskog rata zaključio je da je većina hrvatskog stanovništva bila na strani svjetla, slobode i demokracije.
Predsjednik je upozorio da povijest pokazuje kako čovječanstvo iz povijesti često ništa nije naučilo, što se vidi i iz toga da se opet pojavljuju ideologije i politike “koje bi opet da nekog zatru”. Osvrnuo se i na udžbenike povijesti, kazavši da u njima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu, ali i na medije u kojima su česte emisije u kojima revizionisti mijenjaju povijest ne bi li promijenili budućnost.
Državni vrh
Okupljenima se u ime zatočenika obratila Brigita Knežević. Vidno potresena  pozvala je sve da život grade na ljubavi i toleranciji. Prisjetila se i dobrotvorke Diane Budisavljević koja je svojim zalaganjem spasila 12.000 djece, među njima i tada dvogodišnju Brigitu.
Predsjednica Savjeta JUSP-a Jasenovac Katica Sedmak navela je da je dosad poimence zabilježeno 82.085 žrtava jasenovačkog logora, među kojima je bilo 20.038 djece do 14 godina, a “da nije bilo brojnih plemenitih ljudi, humanista, različitih vjera i nacionalnosti, poput Diane Budisavljević, Tatjane Marinić, aktivista Caritasa i drugih, ta brojka bi bila i veća i strašnija”.
Molitve su izrekli predstavnici vjerskih zajednica: pakrački paroh protonamjesnik Đorđe Teodorović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, glavni rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i župnik jasenovački Mario Cimbal.


HDZ poslao zastupnicu Roksandić




Prijašnjih godina, u vrijeme dok je bio na vlasti, HDZ je bio na jasenovačkoj komemoraciji reprezentiran na najvišoj razini. Tamo su dolazili tadašnji čelnici državne vlasti, ujedno i visoki stranački funkcioneri poput Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Luke Bebića, Vladimira Šeksa. Ove je godine iz HDZ-a na komemoraciji viđena zastupnica Ivanka Roksandić. Na upit novinara o slabom odazivu oporbenih političara na komemoraciju Šprem je izjavio kako je poziv poslan u sve klubove zastupnika u Saboru.