Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Popis već zastario i prije objave

22.04.2012. 22:00
Popis već zastario i prije objave


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je jučer oglas za privremeno zapošljavanje 396 radnika koji će raditi na unosu podataka prikupljenih popisom stanovištva obavljenim prije godinu dana. Oglas je namijenjen nezaposlenima, s obzirom da će radnici angažirani na unosu podataka iz popisa stanovništva biti zaposleni putem mjere “Javni radovi “nakon što je Vlada ovaj tjedan dala suglasnost za zapošljavanje potrebne radne snage. Želja je zaposliti radnike s područja Jastrebarskog, Karlovca i Ozlja s obzirom da se unos podataka iz popisa stanovništva obavlja u vojarni u Jastrebarskom.
No, bez obzira što je DZS napokon osigurao sredstva za zapošljavanje radnika na unosu podataka, a da 400 ljudi za taj posao nedostaje upozoravali smo još u rujnu prošle godine, posao neće biti obavljen u roku – do kraja ove godine. To je jasno i iz objašnjenja vladine odluke. Podaci bi tako mogli biti poznati tek u proljeće iduće godine. Stoga se postavlja i pitanje koja je korist od podataka koji će biti publicirani s dvije godine odgode. Naime, popis je obavljen u travnju 2011. godine, a podaci iz njega bit će poznati u travnju 2013. godine.
U obrazloženju odluke Vlade se navodi kako će se posao obavljati u razdoblju od 10 mjeseci, “angažiranjem do 400 osoba na razdoblje do šest mjeseci uz mogućnost dodatnog angažiranja do 200 osoba na još četiri mjeseca, ovisno o potrebama posla”. Taj broj radnika, kako se navodi, određen je na temelju iskustva iz ranijih istraživanja. Takvo objašnjenje, o zapošljavanju na pola godina i mogućnosti dodatnog zapošljavanja na četiri mjeseca, dano je zbog uvjeta koji su propisani za mjeru aktivne politike zapošljavanja jer rad u javnim radovima može trajati šest mjeseci.
Za financiranje poslova popisa stanovništva u djelokrugu Državnog zavoda za statistiku (DZS) proračunom je osigurano 161,4 milijuna kuna. Do veljače ove godine za taj je posao utrošeno 85 milijuna kuna, a prema tadašnjim izjavama Ivana Kovača, ravnatelja DZS-a kojeg je vlada prošli tjedan ponovo imenovala, financijske uštede na popisu stanovništva bit će do 40 milijuna kuna. Radnici koji će tek biti angažirani iz evidencije nezaposlenih, radit će u dvije smjene “od ponedjeljka do petka i svake druge subote u prvoj smjeni”. Na ruke će dobiti oko 2.160 kuna i troškove prijevoza do 300 kuna.