Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U vrtu novog kazališta zasađena trešnja

22.04.2012. 22:00
U vrtu novog kazališta zasađena trešnja


Kletva izgovorena još davne 1986. godine kada se počela graditi nova zgrada Kazališta lutaka Zadar na Poluotoku bila je povod za subotnju sadnju ukrasne trešnje u vrtu novog kazališta, kako bi za novi prostor zadarskih lutkara počelo i novo vrijeme, poruka je koja je odaslana tog dana od predstavnika kazališta i vlasti.
Naime, te godine na istom mjestu gdje je zasađena nova trešnja postojala je stara trešnja koja je zbog radova morala biti srušena, a što nije naišlo na odobravanje tamošnjih susjeda:
– Jedna stara susjeda koja se tad našla tu izrekla je kletvu “Dabogda vam se ovo kazalište završilo kada trešnja ponovno prolista”. U tom smislu, na ovaj Dan planete Zemlje, a inicijativa je krenula od našeg župana, mislim da je ovo jedna lijepa gesta. Naše kazalište je pod krovom, trenutačno se u njoj odvija “Domijada” (susret đačkih domova Hrvatske), a naša trešnja je prolistala, zaključila je ravnateljica kazališta Iris Pavić Tumpa.
Pavić Tumpa prve zamahe lopate obavila je sa županom Stipom Zrilićem koji je, kaže, predložio da sadnja bude upravo na Dan planeta Zemlje jer je Zemlja dom u kojem živimo i o kojem moramo skrbiti na održivi način:
– I u tom smislu, za kvalitetu življenja te uopće za opstanak na Zemlji važna su i drveća tako da se i ova trešnja uklopila kao jedan dobar simbol važnosti drveća i zdravog života. A i kletva je nestala, zaključio je Zrilić.