Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani pozvani da “pripreme” Marijine obroke

22.04.2012. 22:00
Zadrani pozvani da “pripreme” Marijine obroke


Mary’s meals djeluje u 17 zemalja svijeta i hrani 600 tisuća djece u Africi, Južnoj Americi i Istočnoj Europi – u Ukrajini, Rumunjskoj, BiH i Albaniji, dok Marijini obroci Hrvatska s pet školskih kuhinja u Africi i Južnoj Americi hrane oko 6.000 djece


U okviru obilježavanja deset godina postojanja međunarodnog humanitarnog projekta Mary’s meals, na Narodnom trgu u Zadru u subotu je predstavljeno djelovanje udruge Marijini obroci Hrvatska.
Kako je rekla volonterka Vedrana Kevrić, ideja Marijinih obroka je vrlo jednostavna – osigurati jedan obrok dnevno najsiromašnijoj djeci svijeta na mjestu njihovog obrazovanja.
– Tako da djeca ne moraju raditi da bi preživljavala, a na ovaj način ih se privlači u škole i tako pruža mogućnost za bolju budućnost, pojasnila je Kevrić.
Mary’s meals djeluje u 17 zemalja svijeta i hrani 600 tisuća djece u Africi, Južnoj Americi i Istočnoj Europi – u Ukrajini, Rumunjskoj, BiH i Albaniji, dok Marijini obroci Hrvatska s pet školskih kuhinja u Africi i Južnoj Americi hrane oko 6.000 djece.
Zadrani su u subotu imali priliku saznati kako se mogu uključiti i pomoći gladnoj dječici. Uz promidžbeni materijal, uplatnice i kasice za prikupljanje donacija koje su mogli uzeti na licu mjesta, mogu se uključiti doniranjem, volontiranjem i sponzoriranjem škole.
Sa samo 75 kuna može se financirati jedna godina školovanja djeteta s jednim obrokom dnevno.
– Cijena je mala jer se cijeli projekt provodi na volonterskoj bazi – od promidžbe do gradnje kuhinja, kupuje se na veliko i to od lokalnih proizvođača. Zanimljivo je da je zapravo ideja o Marijinim obrocima krenula s naših prostora kad je jedan Škot 1992. vidio stradanja u Domovinskom ratu. Tada je hodočastio u Međugorje i počeo prikupljati pomoć za nas. Tako da se vjeruje da naziv Marijini obroci dolazi upravo od Gospe Međugorske, kazala je volonterka Vedrana.
Kako je istaknula, ljude je dovoljno pozvati i oni pomažu. Zahvalila je svima na podršci i sudjelovanju u ovom velikom projektu.