Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Neviđena atmosfera na boksu u Zadru

Autor: Viktor Bogut

22.04.2013. 22:00
Neviđena atmosfera na boksu u Zadru


Boksači su u konačnici prezadovoljni Zadrom, a Zadrani boksačima. U najkraćoj crti se na taj način može rezimirati kadetsko, juniorsko i seniorsko Prvenstvo Hrvatske u boksu, koje je prvi puta u Hrvatskoj, ali i u Europi održano bez zaštitnih kaciga. Je li uopće potrebno govoriti koliko je to dalo atraktivnosti ovom velikom sportu.
– Borci su uživali u prepunoj dvorani i atmosferi kakva nikad prije nije viđena – istaknuo je predsjednik HBS-a Robert Pauletić nakon što su se stišali dojmovi s ovog natjecanja. Inače junaci finalnog dana su Marko Čalić, Boris Katalinić, Mate Rudan i Filip Hrgović. Najbolji boksač prvenstva, Marko Čalić iz Pule, u teškoj kategoriji morao se boriti i protiv snažnog protivnika, Zadranina Bepa Filipija, i protiv publike koja je zaglušno navijala čitavo vrijeme meča. Da bi stvar bila teža, pulski »labud ringa« Čalić još je i iskrenuo koljeno, srećom po njega u završnoj rundi. Filipi je napao svim silama, ali na žalost gledatelja, ostalo mu je premalo vremena da stigne do pobjede.
– Najluđa priča prvenstva ipak je Boris-Bibi Katalinić, veteran zagrebačke Lokomotive. Bibi se prije nekoliko godina ostavio boksa, da bi ga skidanje kaciga potaknulo da se opet okuša. U prvim borbama nastupio je sjajno, a nakon poraza brata Borne u četvrtfinalu veltera, čast obitelji ostala je na njemu. U subotnjem polufinalu, međutim, slomio je desnu šaku. Nikomu nije ništa govorio, a u nedjeljnom finalu čekao ga je dvoboj protiv izvanrednog Njegača, koji je nadvisio i favorita kategorije, Zagrepčanina Vekića – opisao je Pauletić jednu od velikih priča koju je »ispričao« zadarski Višnjik.
Boris Katalinić je stisnuo zube i s nefunkcionalnom šakom odboksao mitsko finale, u kojem je došao do zlata. Zasluženo je nagrađen peharom za najboljeg tehničara prvenstva, a izraz »obavio je to lijevom rukom« ubuduće bi trebao imati i dopunu, ime nevjerojatnog šampiona Borisa Katalinića.