Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Traže se sobarice, pizza majstori i roštiljari

Autor: Hana Radulić

22.04.2013. 22:00
Traže se sobarice, pizza majstori i roštiljari

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jedna od zadaća Irene Dragić, nove predstojnice zadarskoga Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, veće je otvaranje Zavoda javnosti i informiranje nezaposlenih osoba o svim mjerama kojima se nastoji smanjiti alarmantna stopa nezaposlenih, kojih je na zadarskome birou trenutačno evidentirano 12.366, od čega 6.986 nezaposlenih žena i 5.644 muškaraca.
– Nastojat ćemo približiti ljudima sve mogućnosti koje im mogu pomoći da dođu do posla, jer je osobito kod starijih osoba koje nisu dovoljno informatički educirane, primjetan nedostatak informacija. Naime, osobnim kontaktom i kroz izravan razgovor tim se ljudima može bolje pomoći da u nekima od mjera za poticanje zapošljavanja pronađu svoju priliku, iznosi Irena Dragić prioritetnu zadaću zadarskog Zavoda za zapošljavanje.
Ove je godine, inače, interes za sezonskim radnicima iskazan ranije nego lani s obzirom na ranije uskrsne blagdane, te je potražnja za sezoncima započela već u veljači.
Zavod je, također, započeo s obrazovanjem nezaposlenih osoba za ona zanimanja koja su konkurentna na tržištu rada, o čemu Irena Dragić kaže:
– Vodeći se potrebama na tržištu, naš stručni tim trenutačno obrazuje skupinu sobarica, a to je zanimanje vrlo tražene i u zemljama Europske unije. Također su traženi pizza majstori i pomoćni kuhari za rad na roštilju, dok je prijašnjih godina bila veća potreba za zaštitarskim poslovima i poslovima njegovateljica. Svrha našeg programa edukacije jest da se ljudi zaposle, a ne da je obrazovanje samo sebi svrhom, ističe Dragić, dodajući da je cilj kroz obrazovni program osobama pružiti i znanje iz stranog jezika zbog lakšeg pronalaska posla u EU.