Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učitelji i odgojitelji, ne medijske zvijezde

Autor: Anamarija Bilan

22.04.2013. 22:00
Učitelji i odgojitelji, ne medijske zvijezde


Nakon prošlotjedne smjene zamjenice Tatjane Zorić, jučer je dio djelatnika OŠ Krune Krstića poslao otvoreno pismo medijima u kojem joj izražavaju potporu.
Dežurni krivac
U otvorenom pismu navode: »Potaknuti dosadašnjim događajima i natpisima u medijima odlučili smo se očitovati pismom u kojem želimo iznijeti svoje viđenje situacije u OŠ K. Krstića. Do sada nismo javno istupali zbog toga što smatramo da smo prvenstveno učitelji i odgojitelji, a ne medijske zvijezde. Određene kolege i dio javnosti su odmah prebacili krivnju na gospođu Zorić jer drugog ‘krivca’ nije bilo. U toj situaciji gdje se ona morala boriti sa svim insinuacijama i optužbama, trebala je biti čvrsta i odlučna i držati se slova zakona, što i jest učinila. Tražila je red, rad i disciplinu u izvršavanju naših radnih obveza. Smatramo da smo medijskim istupima javno osramoćeni i da je nanesena nesaglediva šteta školi, našem radu i struci«, stoji u pismu potpisanom s »Djelatnici OŠ Krune Krstića«.
Emir Agić, predsjednik školskog odbora, rekao nam je da prvi put čuje za to pismo i da ga ne može prokomentirati.
Podijeljeni kolektiv
 – Od kad je smijenjena gđa Zorić je na bolovanju tako da nismo imali službenu primopredaju i mislim da se sve radi kako bi se ta primopredaja otežala, a nama je u interesu školu što prije dovesti u red i da se svi što prije možemo posvetiti obrazovanju djece. Uvijek će biti nezadovoljnih nekim odlukama, ali mene zanima tko je napisao to pismo, koliko je to učitelja i tko su oni te zašto se nisu potpisali imenom i prezimenom, jer sam se ja ispod našeg pisma potpisao, zaključio je Agić dodavši da će u srijedu, tj. sutra biti novi sastanak školskog odbora gdje će odlučiti o prekidanju godišnjeg odbora ravnateljici Jasmini Matešić, koja je do sada bila na porodiljnom dopustu.
Tinka Zemunik, regionalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja istaknula je iznenađenje podrškom kolega Tatjani Zorić, jer je očito, rekla je, da nisu upoznati s onim što se događa u njihovoj školi.
 – Zorić je na sjednici školskog odbora 17. travnja rekla citiram »S kakvim sam sve smećem imala posla u ovih osam mjeseci«, sama ova izjava dovoljna je da ju se razriješi s mjesta zamjenice ravnateljice, a da ne kažem da je opstruirala rad sadašnjeg predsjednika odbora s kojim nije surađivala jer on nije mogao doći do dokumentacije. Ona je samovoljno napustila sjednicu školskog odbora nakon čega su oni odlučili da će je razriješiti dužnosti i imenovati novu osobu, objasnila je Tinka Zemunik dodavši da kolege koje je podržavaju nisu informirane o pravom stanju u školi i da su u zabludi. Istaknula je da je jučer ujutro trebala biti i primopredaja, koja se nije dogodila jer je Zorić na bolovanju. Zemunik je istaknula da se tijekom svog posla nikada nije susrela s ovakvom situacijom u nekoj školi.
O cijeloj situaciji razgovarali smo i s Josom Nekićem, pročelnikom Upravnog odjela za školstvo Grada Zadru, koji je osnivač škole, a koji nam je rekao kako iz Grada ne mogu napraviti ništa nego razgovarati s djelatnicima škole.
 – U toj je školi kolektiv podijeljen, ali sve treba staviti na stranu jer će se ravnateljica Matešić vratiti na posao te bi se sve trebalo riješiti, zaključio je Nekić.
Do Tatjane Zorić nismo uspjeli doći unatoč brojnim nastojanjima.