Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar mora ostati središte regije

Autor: Ljiljana Jurjević

22.04.2013. 22:00
Zadar mora ostati središte regije

Foto: Zvonko KUCELIN



Potencijali društveno-gospodarskog razvitka Zadarske županije naziv je znanstveno-stručnog skupa koji se danas održava na Sveučilištu u Zadru. Uz uvodna razmatranja Josipa Faričića s odjela za geografiju, zadarskog župana Stipe Zrilića, gradonačelnika Zvonimira Vrančića i predsjednika HGK županijske komore Zadar Darija Jurina, skup je otvorio rektor Zadarskog sveučilišta Ante Uglešić koji je istaknuo kako je i bilo vrijeme da se o razvitku Zadarske županije progovori znanstveno.
– Zadarske županije, odnosno zadarske regije mora biti. Još od vremena Liburna, preko Rimskog carstva uvijek je Dalmacija spominjana u množini, pa su se tako spominjala dva centra – Salona i Zadar. Svi znamo zašto Zadar jedno vrijeme nije bio centar regije. Bilo je to vrijeme sramotnog pripojenja Italiji, ali Zadar se uvijek dizao i znamo vrlo dobro gdje je bio prije rata, u tijeku Domovinskog rata i gdje je danas, kazao je Uglešić na otvaranju skupa.
Župan Zrilić podsjetio je na terotorijalni ustroj koji je uređen 1992. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Hrvatskoj. Županija se, podsjeća Zrilić, ustrojava radi obavljanja poslova od regionalnog interesa.
– Proučavajući povijesni razvitak hrvatskog regionalnog razvitka razvidno je da je Zadar imao središnju ulogu na hrvatskoj obali Jadrana. U nekim razdobljima imao je centralnu ulogu na širem području kada je funkcionalno imao čak i položaj glavnog hrvatskog grada. Zadarska županija danas formirana je kao regionalna teritorijalna jedinica sa sjedištem u Zadru, a obuhvaća šire područje otoka, obale, zaleđa i dijela Like te čini jedno cjelovito i skladno samoupravno područje, kazao je Zrilić istaknuvši na kraju kako razne vlasti ne postoje zbog sebe samih, nego isključivo zbog građana, te da to mora biti glavna misao vodilja u eventualnim budućim regionalnim preustrojima.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU