Hoće li i u Ričinama morati djeci guzu brisati travom?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Kada je pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić na Gradskom vijeću, želeći usporediti naše vrtiće sa danskim, spomenuo slučaj tamošnjih vrtića u kojima "djeci guzu brišu travom", malo mu je koji od vijećnika povjerovao. Znajući da će biti tako, Nekić se dobro pripremio i sa sobom uzeo knjigu "Danci i stranci" Kristine Wolsperger i iz nje doista pročitao citat koji govore o tome kako u nekim danskim vrtićima djeci guzu brišu travom, a autorica knjige, Hrvatica koja se odselila u Dansku, pita se "bi li bilo kojem roditelju u ovim južnim krajevima bilo prihvatljivo da maloj djeci u javnom vrtiću brišu guzu s netom ubranom travom, pa eto zabunom obrišu guzu s koprivom".

Usporedba s Danskom?

Nakon ovog Nekićevog citata vijećnici su, osobito oporbeni, trebali biti sretni zbog situacije u zadarskim vrtićima, no svatko tko je pročitao knjigu zna da Danci ne brišu djeci guze travom zato što nemaju toaletnog papira, već je riječ o modelu odgoja kojima djecu pokušavaju približiti prirodi.

Primjerice, želeći im još u jasličkoj dobi ojačati imunitet, vrlo ih male vode u hladne šume, a jedna vrtićka metoda čak uključuje vađenje buba iz zemlje golim rukama, nakon čega djeca jedu sendviče. Sve je više roditelja u Danskoj koji djecu upisuju u ovakve vrtiće, dio njih zbog pomodarstva, a dio zbog istinske želje da djetetu ojačaju imunitet.

No, Nekić je vijećnicima propustio reći da ovdje nije riječ o siromaštvu, već o odgojnim metodama kojima, kako kaže autorica knjige, "svoje male Vikinge uče da se još u jasličkoj dobi izbore za prirodni imunitet", pa su tako vijećnici protekloga petka bili sretni što u vrtićima našoj djeci guzu ne brišu travom.

Naime, citat koji nas je trebao prikazati boljim i od Danaca(!) uslijedio je u okviru rasprave o stanju zadarskih vrtića, a koje je po gradskim ocima izuzetno dobro. No, konstataciju im je pomrsio SDP-ov vijećnik Antun Novoselović spomenuvši katastrofalan primjer gradskog vrtića na Ričinama. Doduše, ovdje djeci guze ne brišu travom, ali će se rosom iz trave uskoro umivati jer je samo pitanje dana kada će napukli umivaonici srušiti. Možda ćemo tada izići u nastavku knjige Kristine Wolsperger u odjeljku pod naslovom "Umila ih rosa".

Grad provjerio stanje

Naime, kada vam oporbeni vijećnik za govornicom kaže kako je stanje u vrtiću katastrofalno, te poruči kako je nekorektno da Arbanasi imaju tri vrtića, a Ričine ovaj jadan koji k tome radi samo do podne, na prvu bi se reklo kako je u pitanju samo poslovično njurganje oporbe. No, situacija koju smo vidjeli na terenu i izjava predsjednice Mjesnog odbora, Željke Jokić, kazuju da je slučaj ovog vrtića ne samo težak, već ponižavajući za djecu i za roditelje.

Sanitarni čvor je u strašnom stanju, sasvim neprimjeren jednog odgojnoj ustanovi, stoga je razumljivo da su SDP-ovci čak na Gradskom vijeću alarmirali zbog ovog slučaja.

No, da i oporba i vlast oko najbitnijih stvari za građanstvo ipak mogu surađivati kazuje podatak da je već nakon prvog dopisa Gradu o vrtiću Ričine, na teren izišla gradska pročelnica za gradsku samoupravu i opće poslove, Dolores Grdović Kalmeta. S njom je bio i inženjer građevine koji je odmah procijenio situaciju. Vrtiću je za istih dana dodijeljeno 15.000 kuna, a počelo se raditi i na idejnom rješenju za uređenje u novom prostoru.

Predsjednica Mjesnog odbora kaže nam kako joj je drago da je Grad ovako brzo reagirao i da su njihovi predstavnici već nakon njenog prvog dopisa izišli na teren, no voljela bi da se stvar ubrza jer djeca borave u doista lošim uvjetima:

200.000 kuna za uređenje

- S pročelnicom Grdović Kalmeta razgovarali smo o situaciji i zaključeno je da se u ovom prostoru više ništa ne može napraviti. Najgore je sa sanitarnim čvorom koji je neprimjeren ovako maloj djeci. Kao što je i pročelnik Nekić na Vijeću rekao, postoji jedan prostor u kojemu je trenutno teretana, a u kojemu bi se mogao urediti vrtić. Riječ je o gradskom prostoru čija je prednost što se ne mora graditi novi, već samo prenamijeniti u onaj adekvatan djeci - kaže Jokić.

Vrtić je smješten u zgradi Mjesnog odbora, a uvjeti su u njemu takvi da je otvoren samo do podne, upozorava predsjednica MO-a:

- Iskreno ću reći da je sramota da neki dijelovi grada poput Arbanasa imaju po tri vrtića, a mi niti jedan! Ne samo zato što je riječ o neuglednom vrtiću, već i zato što roditelji djecu moraju odvesti već u podne. U drugim vrtićima ostaju do 16.30 sati, pa i to pokazuje koliko je ovaj Mjesni odbor zanemaren. Zar roditelji ovdje ne rade i ne moraju ostavljati djecu u vrtiću, zašto se ovako ponašaju prema nama? - poručuje Jokić.

Grad za vrtić planira izdvojiti 200.000 kuna, kako je na sjednici Gradskog vijeća rekao pročelnik Nekić. Bude li teklo sve po planu, Ričine bi konačno mogle dobiti odgovarajući vrtić, a iz onoga što smo saznali, čini se kako to ipak neće biti prije iduće godine. No, osim što će ovaj mjesni odbor za kojega i Grad priznaje da treba više ulaganja, konačno dobiti novi vrtić, dobro je i to što su se SDP i HDZ očito našli oko projekta na kojemu mogu surađivati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno