Kosturi iz ormara Kukljicu će ove godine koštati oko 600 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS

Četiri godine od donošenja nepravomoćne presude na zadarskom sudu Visoki trgovački sud u Zagrebu donio je konačnu odluku da Općina Kukljica tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o. mora platiti 251 tisuću kuna glavnice i oko 150 tisuća kuna kamata za radove izvedene još 2007. godine. 

U obrazloženju odluke stoji kako je VTS odbio žalbu Općine Kukljica na presudu koju je 2011. godine donio Trgovački sud u Zadru u sporu s tvrtkom u vlasništvu Mihe Zrnića Marinovića.

- Odbija se tuženikova žalba kao neosnovana i potvrđuje presuda Trgovačkog suda u Zadru od 31. svibnja 2011. te se kao neosnovan odbija i tužiteljev zahtjev za naknadu troškova odgovora na žalbu u iznosu od 6.150,00 kuna.

Riječ je o sudskom sporu kao posljedici poslovnih odnosa između tvrtke Odlagališta sirovine i Općine Kukljica. Direktor Sirovine s tadašnjom načelnicom Goranom Poropat potpisao je 4. rujna 2007. godine ugovor za preseljenje i sanaciju odlagališta otpada na lokaciji Drage u Općini Kukljica, no Poropat je kasnije odbila platiti traženi iznos ističući da radovi nisu završeni. U sudskom postupku osporavana je vjerodostojnost privremene situacije jer Sirovina nije dostavila okončanu situaciju, a ni zapisnik o primopredaji izvršenih radova. Iz Općine su tvrdili da je predmetna privremena situacija potpisana isključivo zato što ju je bilo potrebno dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji je financirao dio sredstava za provedbu Ugovora, no sud takvo objašnjenje nije prihvatio.

Načelnik Općine Kukljica ostao je neugodno iznenađen ovom odlukom VTS-a koja će općinsku blagajnu "olakšati" za oko 400 tisuća kuna u njegovu mandatu, iako je to trošak njegove prethodnice Gorane Poropat.

- Ne znam što reći. Prije šest mjeseci VTS u Zagrebu je donio i presudu po kojoj smo tvrtki Eko flour plus dužni platiti oko 230 tisuća kuna za 60 kontejnera koji su još 2009. isporučeni Općini. Od tog iznosa oko 112 tisuća kuna su samo kamate jer račun, jednako kao i ovaj deponij, nisu bili plaćeni već se ušlo u sudski spor s te dvije tvrtke. Uz to, Trgovački sud u Zadru je prije mjesec dana dosudio da se nije mogla podizati cijena najma jednostrano i bez sklapanja aneksa ugovora sa zakupoprimcem za prostor kafića Ive, a niti fakturirati veći računi za taj općinski prostor u centru mjesta, kaže Boško te pojašnjava kako su računi za najam prostora od početka 2007. godine fakturirani na veći iznos od ugovorenog pa da je zakupac tužio Općinu i dobio presudu u svoju korist.

- Ove presude, pravomoćne u slučaju Sirovine i Eko flour plusa i nepravomoćne u slučaju Euromonta i kafića Ive za sporove iz mandata Gorane Poropat mještane Kukljice u ovoj će godini koštati oko 600 tisuća kuna. Ja ih moram poštovati, dužnicima isplatiti koliko je sud dosudio, a ako mještane zanimaju detalji, uvijek sam im spreman pokazati presude. Zbog čega se došlo u ovu situaciju i ulazilo u puste sporove morat će pitati Goranu Poropat, zaključuje Boško te dodaje kako je najnovija presuda najcrnji scenarij za općinski proračun jer će se već do ljeta morati ići u rebalans te smanjiti predviđene nove radove u Kukljici za 500 tisuća kuna kako bi vratili novopristigle dugove iz prošlosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno