Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA KVALIFIKACIJE Konačno pravi Zadar u Skopju izborio majstoricu

23.04.2019. 20:26
ABA LIGA KVALIFIKACIJE  Konačno  pravi Zadar   u Skopju  izborio  majstoricu


Zadar je uspio u Skopju izboriti majstoricu kvalifikacija za ostanak u ABA ligi koja će se odigrati u utorak na Višnjiku. Nakon neizvjesne utakmice i lošeg prvog dijela u kojem su zaostajali 12, pa i 14 razlike u posljednjoj četvrtini su obranom uspjeli izbezumiti domaće košarkaše te uz mnogo sreće u posljednjim sekundama i sačuvati pobjedu koju su mogli arhivirati puno ranije i jednostavnije. No, piše se na kraju samo pobjeda i to junačka, jer su po prvi put ove sezone igrači Ante Nazora odigrali utakmicu s visokim ulogom muški, srčano i borbeno te tako nadamo se osigurali spas u regionalnom društvu kojeg treba još naravno potvrditi u trećoj odlučujućoj utakmici protiv MZT-a.
Crne rupe
Otvaranje utakmice djelovalo je nalik onom u prvom dvoboju na Višnjiku. Luka Božić je donio početno vodstvo, a onda su domaći košarkaši brzinski ubacili sedam koševa i već na početku pokazali autoritet. Jedini koji je u tim ranim minutama bio inspiriran u redovima Zadra bio je Mario Little. Njegova trica donijela je 7:5, ali nakon toga slijedi nova serija MZT-a od 6:0. Tricu i dvicu je ubacio Stojanovski, uzvratio je Little svojom drugom tricom da bi Medford i Woodard pridodali još pet ubačaja te je pri rezultatu 18:8 za Makedonce, Ante Nazor bio primoran pozvati prvu minutu odmora. Nije ni to previše pomoglo jer su domaćini ubrzo stigli do najvećih plus 12 (22:10) preko Medforda. Djelovalo je na potpunu reprizu debakla iz prve utakmice, no počeli su igrači MZT-a griješiti, a Zadrani su uspjeli primiriti furiozan nalet domaćih košarkaša. Do kraja prve dionice poenima Marića i Krajine spuštena je visoka prednost MZT-a na pet poena (23:18).
Početak druge četvrtine pripao je skopskoj momčadi koja je preko Medforda i Ivanova došla do plusa od osam koševa (30:22), a treća trica Woodarda i to iz tranzicije ponovno je uzburkala strasti u dvorani Jane Sandanskog. Njihovi ljubimci su kaparirali devet viška (33:24), no uslijedio je adekvatan odgovor na drugoj strani. Bašić, Marić i Brzoja spustili su na samo tri minusa (33:30) dok je dvije minute prije poluvremena Zadar uspio ostvariti poravnanje. Trica Dašića i zakucavanje Žorića postavila je rezultat na onaj početni (35:35) i činilo se da će kvalitetniji roster Zadra konačno početi dolaziti do izražaja. Ipak nova crna rupa Nazorove momčadi došla je kao naručena domaćinu da na odmor ode s osam viška. Nevjerojatno je kako su to dopustili Zadrani nakon što su čitavu drugu četvrtinu rovarili za povratkom u egal. Ivanov je u suradnji s Medfordom i Woodardom donio MZT-u ugodnih osam prednosti (43:35) pred nastavak u kojem se očekivala puno bolja šuterska izvedba kao i obrambena reakcija košarkaša Zadra.
Serija Zadra 10:0
Međutim, nije praktički ni krenulo drugo poluvrijeme, a MZT je podigao svoju prednost na najvećih 14 poena (51:37) ubačajima ispod obruča Ivanova i dugom dvicom Medforda. Srećom, uslijedio je pravi odgovor Zadra s kojim su vrlo živima ostala i njihova nadanja da bi mogli do majstorice. Pet različitih strijelaca u seriji od 10:0, Nazorove trupe je vratila u život, jer je zaostatak sveden tek na četiri minusa (51:47) pred završnih četvrtinu i pol. Zakucavanje Dašića nakon jednog pogođenog bacanja Bojića primaknula je Zadar i još bliže, na tri zaostatka (52:49), a prava je šteta što to jedno odlično razdoblje Nazorovi igrači nisu uspjeli i naplatiti više od samog približavanja egalu. Nepažnja i nesreća ponajviše su kumovale održavanju domaćina u plusu iako su u puno boljoj situaciji s obzirom na početak poluvremena bili gosti koji su u završnih 10 minuta ušli s tek dva minusa (58:56).
Poravnanje je ipak stiglo na račun bacanja Žorića na otvaranju četvrte četvrtine (58:58), ali na jednoj i na drugoj strani su poeni postali prava rijetkost. MZT nije uspio ubaciti koš iz igre preko četiri minute dok je poenima Žorića Zadar stigao do prve prednosti nakon početnih 2:0. Šest minuta prije kraja poveli su tako plavi 61:63, ali buđenje domaćina je nagovijestio Ivanov s tricom za povratak u vodstvo (64:63). Nisu međutim Zadrani odustali od taktike koja im je donijela povratak. Spuštala se lopta uporno na Žorića i Dašića te je nakon jednog takvog pokušaja Dašić ubacio koš i dodatno za 64:66.
Nije trebalo čekati dugo na odgovor MZT- a preko Woodarda (67:66) kojem je na isti način uzvratio Vuković za novih plus dva (67:69), a onda je Little bacanjima Zadru donio četiri viška (67:71) ulaskom u završne tri minute. Minutu kasnije još bolje vijesti, jer su plavi dohvatili šest viška zahvaljujući odličnoj obrambenoj reakciji Dašića, pa zakucavanja za 69:75. S istim odstojanjem ušlo se u posljednju minutu, a Makedonce je Woodard približio na minus četiri (73:77). Little je na drugoj strani promašio ulaz, a onda je Woodardu ušao jedan očajnički šut za tri s 10 metara za 76:77, 15 sekundi do kraja. Na Žoriću su Makedonci napravili prekršaj što je centar Zadra odradio polovično (76:78) i tako su domaćini dobili priliku za potpuni preokret. Nazor se odlučio na prekršaj i to na Woodardu te je Amerikanac prvo pogodio, a drugo promašio. Ipak Woodard hvata napadački skok, no nije pogodio u posljednjoj sekundi za pobjedu i Zadar se kroz iglene uši provukao do majstorice u Krešinom domu u utorak s početkom u 17 sati. Zadar je do velike pobjede išao na pogon trojca Little-Žorić-Dašić. Amerikanac je ubacio 20 poena, Žorić nakon lošeg ulaza u utakmicu odigrao maestralnu završnicu s 17 ubačaja dok je za Nazora ključan igrač definitivno bio Dašić s 12 poena i 8 skokova.
MZT 77
ZADAR 78
(23:18, 20:17, 15:21, 19:22)
SKOPJE – Dvorana Jane Sandanski. Gledatelja: 1000. Suci: Milan Nedović, Matej Špendl, Radoš Savović.
MZT: Woodard 26, Sokolov, Mmauzik, Magdevski, Simonovski, Bojić 6, Mladenovski, Stojanovski 7, Medfors 17, Maslinko, Ivanov 14, Samardžiski 7. Trener: Gjorgji Kočev.
ZADAR: Bašić 2, Marić 7, Žorić 17, Krajina 2, Dašić 12, Vuković 8, Brzoja 2, Špralja, Little 20, Božić 8, Planinić. Trener: Ante Nazor.
Šut za dva: MZT 15-33 (46%); Zadar 19-38 (50%).
Šut za tri: MZT 9-25 (36%); Zadar 7-18 (39%).
Slobodna bacanja: MZT 20-30 (67%); Zadar 19-22 (86%).
Skokovi: MZT 29 (21+8); Zadar 31 (25+6).
Osobne pogreške: MZT 21; Zadar 26.
Nazor: Izašli jednom nogom iz groba
Nakon pobjede s kojom se produljila nada u spas abaligaškog života trener Zadra je bio više nego zadovoljan, jer su njegovi igrači konačno pokazali karakter i to je segment koji ga je najviše razveselio nakon izborene majstorice u Skopju.
– Čestitam svojim momcima na pobjedi. Prije ove utakmice smo bili jednom nogom u grobu, a sad smo jednom nogom izašli iz groba. No, ono najbitnije osim pobjede iz ove utakmice jest da smo pokazali karakter u onim trenucima kad rezultat i igra nisu bili na našoj strani. Na minus 10 i u prvom i u drugom poluvremenu smo našli način da se vratimo i timskom igrom uspjeli iskoristiti naše prednosti. Bilo je dosta nedostataka u našoj igri, posebno u skakačkom i obrambenom dijelu i to moramo popraviti ako mislimo biti pravi u trećoj utakmici u utorak – kazao je Ante Nazor nakon pobjede.