DETEKTIV SJENA Nema zadiranja u privatnost, no sve je više istraga ljubavnika i lažnih bolovanja

Slika korisnika mkvanja
Vinko Grgić ne strahuje za budućnost svog posla
Bez obzira na sve afere koje izbijaju na površinu, privatnim detektivima zakon je jasno definirao što je to zadiranje u privatnost osobe. Nikada kao privatni detektiv nisam imao ovlasti u smislu provjere korespondencije bilo koga, jer je to nešto što zadire u privatnost, pojasnio je Grgić naglasivši kako je presretanje elektronske pošte ili SMS-a direktno kršenje zakona
Vedran SITNICA
Za sada jedini privatni detektiv u Zadru sve više radi za privatne odvjetnike i firme

Nedavno se su se mediji bavili slučajem zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora, Milijana Brkića, vezano uz sumnju u presretanje računalne pošte njegove bivše žene, što je ponovno u  fokus stavilo Zakon o zaštiti podataka koji se posljednji put mijenjao  (ujedno i postrožio) u svibnju 2018. godine. A, došli smo i na ideju vidjeti  na koji način se u Zadru prate i "provjeravaju" bračni partneri.

Kontaktirali smo vlasnika i osnivača privatne detektivske agencije  "Detektiv Sjena", prvog i za sada još uvijek jedinog privatnog detektiva u  Zadru, Vinka Grgića, da nam pojasni ovlasti koje ima, i ako ih uopće ima,  po pitanju presretanja SMS-ova ili elektronske pošte.

Definirano pitanje zadiranja u privatnost

- Bez obzira na sve afere koje izbijaju na površinu, privatnim detektivima zakon je jasno definirao što je to zadiranje u privatnost osobe. Nikada kao privatni detektiv nisam imao zakonske ovlasti u smislu provjere  korespondencije bilo koga, jer je to nešto što zadire u privatnost, pojasnio je Grgić naglasivši kako je presretanje elektronske pošte ili SMS poruka direktno kršenje zakona.

- Ljudi su mi se znali obraćati s takvim zahtjevima (presretanje SMS- ova ili poziva), no odmah bi im odgovorio kako ovlasti za to nemam, te  da se obrate operateru koji je jedini ovlašten za te radnje, po nečijem nalogu, a po pitanju naloga zna se da je nadležan sud, pojasnio je Grgić.

U posljednje vrijeme sve je manje privatnih zahtjeva od strane pojedinaca, nastavio je Grgić, a sve se više svojim radom oslanja na privatne  odvjetnike i firme.

- Opće je poznato da su odvjetnici nekada bili servisirani od policije.  Ono što je dobivalo tužiteljstvo, dobivali su i odvjetnici kao obrana. Po  novom Zakonu o kaznenom postupku, odvjetnici nemaju više pravo  uvida u ono što policija daje tužiteljstvu, pa se moraju snalaziti sami. Tu  najčešće dolaze u obzir privatni detektivi jer oni jedini na zakonit način  prikupljaju informacije, kazao je Grgić dodavši kako im se od tada spektar mogućnosti poslova uvelike proširio.

No, i dalje su, govori Grgić, aktualni zahtjevi po pitanju istrage prijevara, ljubavnika..., pogotovo kada su u pitanju razvodi, skrb o djeci.

- Klijenti žele saznati što je razlog razvoda, tko je pogodoovao da dođe  do razvoda, želi da se utvrde činjenice odnosno je li postojala izvanbračna veza, i sl., priča Grgić, istaknuvši kako se slučajevi uglavnom riješe, neovisno o vrsti.

Posao "cvjeta"

- Mi utvrdimo činjenice, bile one očekivane ili ne za naručitelja usluge,  odnosno ima li ili ne povoda za sumnju koja nam je upućena, navodi zadarski detektiv dodavši kako su i istrage lažnih bolovanja također često u  fokusu privatnih detektiva.

Iako se na prvu čini da bi mogle biti nedostupne za širu javnost, cijene  rada privatnog detektiva javno su objavljene na njihovim stranicaa. Pa  tako i one privatnog detektiva Vinka Grgića.

- Cijene nisu tajna, dapače, vrlo su eksplicitno istaknute na mojim  stranicama. Privatni detektivi rade po satu, a sat njihovog angažmana je  200 kuna + PDV i stvarni troškovi (putovanja, biljezi...). U stvarne troškove se nikada ne upuštamo bez suglasnosti naručitelja usluge, objasnio je  dodavši kako, što se tiče količine posla, nema pravila.

- Zna biti u jednom danu i do pet zaprimljenih poslova, a potom  prođe 15 do 30 dana da ne zaprimim niti jedan. Nema kontinuiranog ili  planiranog posla, otkriva Grgić istaknuvši kako je budućnost njegovog  posla, prema trenutnoj situaciji, i više nego dobra.

- Posla je svake godine sve više, i to ne samo u Zadru, već u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Uzmite u obzir činjenicu da jedna Slovenija ima između 90 i 100 privatnih detektiva, i svi imaju opsežan posao. Hrvatska  ne znam ima li ih 20 u ovom trenutku. Tako i mene posao sve češće zna  odvesti izvan Hrvatske (Italija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina,...), povjerio nam je detektiv Grgić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno