Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DETEKTIV SJENA Nema zadiranja u privatnost, no sve je više istraga ljubavnika i lažnih bolovanja

23.04.2019. 11:30
DETEKTIV SJENA Nema  zadiranja u  privatnost, no  sve je više  istraga  ljubavnika i  lažnih  bolovanja


Nedavno se su se mediji bavili slučajem zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora, Milijana Brkića, vezano uz sumnju u presretanje računalne pošte njegove bivše žene, što je ponovno u  fokus stavilo Zakon o zaštiti podataka koji se posljednji put mijenjao  (ujedno i postrožio) u svibnju 2018. godine. A, došli smo i na ideju vidjeti  na koji način se u Zadru prate i "provjeravaju" bračni partneri.
Kontaktirali smo vlasnika i osnivača privatne detektivske agencije  "Detektiv Sjena", prvog i za sada još uvijek jedinog privatnog detektiva u  Zadru, Vinka Grgića, da nam pojasni ovlasti koje ima, i ako ih uopće ima,  po pitanju presretanja SMS-ova ili elektronske pošte.


Definirano pitanje zadiranja u privatnost
– Bez obzira na sve afere koje izbijaju na površinu, privatnim detektivima zakon je jasno definirao što je to zadiranje u privatnost osobe. Nikada kao privatni detektiv nisam imao zakonske ovlasti u smislu provjere  korespondencije bilo koga, jer je to nešto što zadire u privatnost, pojasnio je Grgić naglasivši kako je presretanje elektronske pošte ili SMS poruka direktno kršenje zakona.
– Ljudi su mi se znali obraćati s takvim zahtjevima (presretanje SMS- ova ili poziva), no odmah bi im odgovorio kako ovlasti za to nemam, te  da se obrate operateru koji je jedini ovlašten za te radnje, po nečijem nalogu, a po pitanju naloga zna se da je nadležan sud, pojasnio je Grgić.
U posljednje vrijeme sve je manje privatnih zahtjeva od strane pojedinaca, nastavio je Grgić, a sve se više svojim radom oslanja na privatne  odvjetnike i firme.
– Opće je poznato da su odvjetnici nekada bili servisirani od policije.  Ono što je dobivalo tužiteljstvo, dobivali su i odvjetnici kao obrana. Po  novom Zakonu o kaznenom postupku, odvjetnici nemaju više pravo  uvida u ono što policija daje tužiteljstvu, pa se moraju snalaziti sami. Tu  najčešće dolaze u obzir privatni detektivi jer oni jedini na zakonit način  prikupljaju informacije, kazao je Grgić dodavši kako im se od tada spektar mogućnosti poslova uvelike proširio.
No, i dalje su, govori Grgić, aktualni zahtjevi po pitanju istrage prijevara, ljubavnika…, pogotovo kada su u pitanju razvodi, skrb o djeci.
– Klijenti žele saznati što je razlog razvoda, tko je pogodoovao da dođe  do razvoda, želi da se utvrde činjenice odnosno je li postojala izvanbračna veza, i sl., priča Grgić, istaknuvši kako se slučajevi uglavnom riješe, neovisno o vrsti.


Posao "cvjeta"
– Mi utvrdimo činjenice, bile one očekivane ili ne za naručitelja usluge,  odnosno ima li ili ne povoda za sumnju koja nam je upućena, navodi zadarski detektiv dodavši kako su i istrage lažnih bolovanja također često u  fokusu privatnih detektiva.
Iako se na prvu čini da bi mogle biti nedostupne za širu javnost, cijene  rada privatnog detektiva javno su objavljene na njihovim stranicaa. Pa  tako i one privatnog detektiva Vinka Grgića.
– Cijene nisu tajna, dapače, vrlo su eksplicitno istaknute na mojim  stranicama. Privatni detektivi rade po satu, a sat njihovog angažmana je  200 kuna + PDV i stvarni troškovi (putovanja, biljezi…). U stvarne troškove se nikada ne upuštamo bez suglasnosti naručitelja usluge, objasnio je  dodavši kako, što se tiče količine posla, nema pravila.
– Zna biti u jednom danu i do pet zaprimljenih poslova, a potom  prođe 15 do 30 dana da ne zaprimim niti jedan. Nema kontinuiranog ili  planiranog posla, otkriva Grgić istaknuvši kako je budućnost njegovog  posla, prema trenutnoj situaciji, i više nego dobra.
– Posla je svake godine sve više, i to ne samo u Zadru, već u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Uzmite u obzir činjenicu da jedna Slovenija ima između 90 i 100 privatnih detektiva, i svi imaju opsežan posao. Hrvatska  ne znam ima li ih 20 u ovom trenutku. Tako i mene posao sve češće zna  odvesti izvan Hrvatske (Italija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina,…), povjerio nam je detektiv Grgić.