EU IZBORI Bulj: " Više se čuje plač na autobusnim kolodvorima diljem zemlje nego u rodilištima!"

Slika korisnika mkvanja
MOST održao konferenciju za medije u Zadru
Konferencija za medije MOST-ovaca

Hrvatska mora i treba napokon proglasiti isključivi gospodarski pojas. MOST je taj zahtjev poslao u Saborsku proceduru u veljači prošle godine i insistirat ćemo na tome, poručili su Mostovi kandidati za EU parlament Miro Bulj, Ines Strenja Linić i Ivan Matić danas ispred zadarskog gradskog mosta.

- To što je naš zahtjev u proceduri od veljače prošle godine jasan je znak da vladajući nemaju namjeru razmišljati uopće u tom smislu. Zbog toga smo sakupili 31 potpis i prema Poslovniku rada Hrvatskog sabora ta je točka trebala biti stavljena na dnevni red odmah na prvoj slijedećoj sjednici, a ona je zakazana za sutra, u srijedu. MOST želi poslati jasnu poruku da Hrvatska mora gospodariti i s tim područjem od 24.000 kvadratnih kilometara za koje ćemo onda moći reći da imamo svoje suvereno pravo, istaknula je Strenja Linić i podsjetila da Hrvatska na to ima pravo prema Konvenciji o moru Ujedinjenih naroda Europska i preporuci Europske komisije svim zemljama članicama.

Ustvrdila je kako je to većina zemalja članica, a i izvan nje već učinila za razliku od Hrvatske napominjući i kakoj e to bio jedan od uvjeta koji je MOST prilikom sklapanja koalicije s HDZ-om 2016. godine postavio kao uvjet.

- Tražili smo uvjete, poštivanja nekih prava i postavljali pitanja pa više nismo bili poželjan partner i oni su to sklonili na stranu, ali smo mi zahtjev predali u Saborsku proceduru. Sutra će biti rasprava u Saboru na Plenarnoj sjednici, a kako je prijepodne aktualac, to bi moglo biti skriveno od očiju javnosti pa će se moći vidjeti kako se Most i noću bori za neka prava koja nam ne daju, poručila je Strenja Linić, a Ivan Matić, inače Mostov vijećnik u Zadarskoj županiji naglasio je važnost gospodarskog pojasa i u smislu zaštite mora.

- Radi se o 24.000 kvadratnih kilometara mora na koja imamo pravo proglasiti jurisdikciju i upravljati tim područjem. Uopće ne vidim razloga da Hrvatski sabor ne donese takvu odluku, kazao je Matić, a Miro Bulj dodao je kako je to obaveza Vlade, no da im je očito bitnije dodvoriti se Tajaniju i pridobiti ga za lobiranje kako bi se progurali u europske institucije.

- Hrvatska je ušla u EU na koljenima. Morali smo uhititi, locirati, transferirati sve hrvatske generale, a umjesto 17 dokumenata u Haag su poslali 17 šlepera. Morali smo gledati božanstvo u Carli Del Ponte i zbog toga danas imamo zaboravljenog ribara, ne smije se proglasiti isključivi gospodarski pojas, poljoprivreda nam je u izumiranju. Dok nam turizam raste i uvoz prehrambenih proizvoda raste. Naše su teme obični čovjek, naš seljak, težak, poljoprivrednik, ribar, naš brodograditelj koji je zaboravljen otkako smo ušli u EU, a zaboravljene su i demografske mjere. Nema zdravstvenih usluga, a osobito u Dalmaciji. imamo problema, nabrojio je Bulj dodajući kako se sve više čuje plač na autobusnim kolodvorima diljem zemlje nego u rodilištima. Ustvrdio je kako je Most u svemu nabrojenome odlučan i čvrst te da neće odustati od zaštite interesa naroda.

- Mislim da je došlo vijeme da se čuje glas naroda u svim hrvatskim institucijama, a ne samo glas dodvornika i poslušnika. Očekujemo da će narod to prepoznati pa da će se čuti glas hrvatskog naroda i u Bruxellesu. Netko mora za hrvatski narod upaliti svijetlo i u europskoj prijestolnici, poručio je Bulj iz Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)