Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

EU IZBORI Dukić: Ugradnju dizala oporba koristi samo za kampanju

23.04.2019. 08:44
EU IZBORI Dukić:  Ugradnju  dizala oporba  koristi samo  za kampanju


SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na listi za EU, Biljana Borzan, nedavno je u Zadru održala novinsku  konferenciju pod nazivom "EU fondovi- ugradnja dizala, dostupnost do  stana". Tema je zapravo bila povod za oštru kritiku gradske vlasti Zadra  koju SDP-ovci optužuju da je nezainteresirana za probleme starijih osoba, odnosno ugradnju dizala kako bi im se olakšao život.
Naime, govoreći o borbi njihove zastupnice Biljane Borzan u Europskom parlamentu, predsjednik zadarske organizacije SDP-a, Antun Novoselović na konferenciji je prozvao i Grad.
– Dobro je poznamo po  angažmanu Borzan u izjednačanjava kvalitete  proizvoda na zapadnom i istočnom tržištu Europske unije gdje je postigla odlične rezultate. Jedan od projekata na kojima je Biljana vrijedno radila je i privlačenje sredstava iz EU fondova za izgradnju dizala u sklopu  projekta "Dostupnost do stana". U Hrvatskoj postoji 16.000 zgrada s tri  ili više kata koje nemaju ugrađena dizala za starije, manje pokretne te  osobe s invaliditetom, a dobar dio takvih zgrada imamo i u Zadru. Tražili  smo da se Zadar uključi u ovaj projekt te da se stanarima financira dio iznosa za ugradnju dizala od 15 posto koji bi sami morali platiti, no do danas iz Grada nismo dobili nikakav odgovor, kazao je Novoselović.


I Reformisti u kampanji o liftovima
Temu ugradnje liftova u kampanji nisu koristili samo SDP-ovci. Samo  dva dana prije izbora za mjesne odbore o dizalima su govorili i zadarski  Reformisti, sazivajući novinsku konferenciju na temu "Kako do jeftinijih  režija i jeftinije ugradnje liftova". No za razliku od SDP-a koji Grad proziva za nezainteresiranost, čelnica županijskih Reformista, Vesna Sabolić,  napomenula je kako je ovo pitanje postavila  na Županijskoj skupštini te  "koristi ovu prigodu zahvaliti se županu Longinu što je osnovao radnu  skupinu koja će raditi na ovoj problematici".
S obzirom da je ugradnja liftova očito omiljena tema oporbe u prediozbornoj kampanji, s kojom zacijelo računaju na glasove starijih birača, gradonačelnika Branka Dukića pitali smo kako komentira optužbe  oporbenih stranaka o nezainteresiranosti Grada za sufinanciranje ugradnje dizala?


EU neće dati novac? 
– Prije svega, mi možemo raditi na ugradnji dizala u onim zgradama  čiji smo mi vlasnici i Grad će, što se tiče dokumentacije, uvijek biti podrška svim stanarnima koji žele uvesti dizala. Grad će uvijek pružiti pomoć, a namjera nam je i u našoj zgradi također uvesti dizalo jer ovdje  imamo jedan lift  koji je praktično neupotrebljiv. Želja nam je da svi  građani, osobito oni s invaliditetom, mogu doći ovdje i zatražiti sve što  im treba, kaže Dukić, dodajući kako je iz svega jasno da ugradnju dizala  oporba koristi samo za kampanju.
– To je praktično kampanja jer odluke o ugradnji liftova su na upraviteljima zgrada koji bi sa stanarima trebali riješiti to pitanje, a ako je ugradnja moguća, to je doista dobra stvar, zaključuje Dukić.
No, čitava ova priča ima i drugu stranu, a ta je da dio stranaka i dalje u  svojoj kampanji zagovara povlačenje sredstava za ugradnju dizala iz EU  fondova, dok istodobno iz Bruxellesa stižu signali kako su odustali od sufinanciranja ovog projekta. Naime, sudeći prema najnovijim informacijama u medijima, čini se kako je propao projekt ugradnje dizala sredstvima EU fondova (tek manji dio dali bi gradovi) jer je Europska komisija  navodno zaključila kako bi na ovaj način najviše pogodovali vlasnicima  zgrada čije bi zgrade na tržištu nekretnina samo postale atraktivnije i  skuplje, odnosno da EU novac ne bi bio namijenjen za opće dobro, tj. za  lakše kretanje starijim osobama.




Umirovljenici pokrenuli projekt
A čitav je projekt i započeo zbog tog plemenitog cilja – da se starijim i  bolesnim osobama omogući što dulji ostanak u njihovim domovima,  umjesto da odu u staračke domove. Projekt  je pokrenuo Koordinacijski  odbor udruga umirovljenika Hrvatske pošte i HT-a koji su htjeli ispitati  mogućnost ugradnje dizala u zgrade iz EU fondova  s obzirom da se, kako  je kazala Borzan, Europska unija strateški odredila za tzv. deinstitucionalizaciju, odnosno da osobe sa zdravstvenim problemima i starije teško  pokretne što dulje ostaju u svome domu, u prirodnom okruženju sa svojim prijateljima, susjedima i rodbinom, a ne da idu živjeti u instituciju.
No, EU komisija je očito procijenila kako će dio vlasnika zgrada iskoristiti ovu mogućnost kako bi sredstva potrošili za svoje osobne ciljeve.