Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NISU BILI ZAKONITI Otpali brojni dokazi u optužnici za organiziranu trgovinu drogom

23.04.2019. 08:35
NISU BILI ZAKONITI Otpali brojni  dokazi u  optužnici za  organiziranu  trgovinu  drogom


Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru pod predsjedanjem suca Ivana Markovića, odlučujući o potvrđivanju izmjenjene i dopunjene optužnice zadarskog Općinskog državnog odvjetništva, kao  nezakonite izdvojilo je većinu prikupljenih dokaza na kojima se temelji  optužnica protiv 69-godišnjaka iz Novalje na otoku Pagu, Custera Kruisheera, koji uz hrvatsko državljanstvo ima i kanadsko te se koristio i  imenima Zdravko Dabo i Zdravko Smojver.


Neopravdano prisluškivanje
Rješenjem Optužnog vijeća tako su iz spisa kao nezakonite izdvojene  službene  zabilješke o obavljenom razgovoru s Kruisheerom u PU zadarskoj te ona Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave Kriminalističke  policije, Službe posebnih kriminalističkih poslova o obavljenom obavijesnom razgovoru s Ivanom Ćerinom, ali i dokazi prikupljeni u nekoliko europskih zemalja. Konkretno, za dokaze prikpljene na području  Austrije i Nizozemske navedeno je kako su nezakoniti jer nisu navedeni  opravdani razlozi za prisluškivanje telefonskih razgovora, pa su iz spisa  izuzeti transkripti razgovora između Kruisheera i Alberta Terpetschniga  od 11. travnja 2015. u Beču, s njegovim fotografijama u društvu s Antonijem Kaćinarijem i Jurom Armandom. Izdvojen je i ovjereni prijevod  nizozemske Službe regionalne Krim policije s fotografijama o sastanku  između Kruisheera i Tomeka Herberta od 29. svibnja 2015., zatim izvješće njemačke policije od 30. svibnja 2015. s prijevodom i fotografijama oduzetog kokaina i transkriptima razgovora između Kruisheera i  Armina Sfchelinga od 1. srpnja 2015., izvješća austrijske policije od 10.  rujna 2015. s prijevodom, ali i izvješća PU zadarske, Službe Krim policije odjela kriminaliteta droga o izvješćima kriminalističke policije Republike Austrije u Beču za razdoblje od 19. lipnja 2015. do 27. srpnja  2015., kao i za razdoblje od 8. listopada 2015. do 9. listopada 2015. Nezakonitim je proglašen i ovjereni prijevod Republike Austrije za  praćenje u operaciji "Dunav" za  Kruisheera te Marka Mušterića, Nikolu  Veina i Alberta Terpetschniga, kao i ovjereni prijevod elektronske pošte  između DORH-a i nizozemskog Državnog odvjetništva od veljače 2016.  do prosinca 2016., s informacijama o provedenim mjerama o kretanju  ovog Novljanina i komunikacijom između njega te Bože Zubonje i  Danka Jurića iz studenog 2015. godine te ovjereni prijevod s nizozemskog jezika policijskog zapisnika od 20. studenog 2015. o međunarodnim policijskim informacijama Europola, Interpola i drugih.


Odbijen zahtjev Zorice
Iako je to Kruisheerov odvjetnik Branimir Zorica tražio, Optužno vijeće odbilo je kao nezakonite dokaze iz spisa izdvojiti izvješće o posebnim dokaznim radnjama prema Nikoli Veinu, zadarskoj javnosti poznatom po suđenju s Tiborom Furom, nakon što su zatečeni s "paklenim  strojem" koji se aktivira preko mobitela u središtu Zadra u studenom  2006. godine, a na koncu kojeg suđenja su obojica bili  oslobođeni zbog  nedostatka dokaza koji bi potpkrijepili optužnicu kojom ih se teretilo  za državni terorizam. U spisu je ostala i obavijest Ureda za sprječavanje  pranja novca o sumnjivim transakcijama, transkripti telefonskih razgovora između Kruisheera, Danka Jurića, Bože Zubonje, Srećka Žuneca i  drugih, vještačenje kokaina pronađenog kod Tomeka Herberta te neki  prijevodi i zabilješke o provedenim istražnim radnjama.
Podsjetimo, muškarac s tri identiteta koji su mu služili da usprkos interpolovoj tjeralici godinama izmiče policiji, uhićen je prije tri i pol godine u međunarodnoj policijskoj akciji Dunav kojom je razbijen međunarodni narkolanac, za koji se sumnja da su preprodajom droge oprali milijune eura. Konkretno, policija sumnja da su Kruisheer i još 12 osoba koje su uhitili u šest odvojenih akcija, tijekom 2015. godine iz Južne Amerike u Nizozemsku, a potom u Austriju, Hrvatsku i BiH, 12 puta prokrijumčarili oko 34 kilograma kokaina. Provodeći akciju kodnog imena Dunav policajci su na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske  zaplijenili 7,7 kilograma kokaina, a među uhićenima je bilo šest hrvatskih, pet austrijskih i dva srbijanska državljanina. Vrijednost kokaina bila  je procijenjena na najmanje 1.360.000 eura, ali su istražitelji uhićenima  oduzeli veću količinu novca za koji su pretpostavili da potječe od trgovine drogom, kao i poslovnu dokumentaciju koja se dovodi u vezu s pranjem novca. Policija je otkrila da su prokrijumčareni kokain skrivali u  tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka Mušterića  u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali dilerima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.




Uloga zadarske policije
U ovoj akciji veliku zaslugu su imali i zadarski policajci koji su raspolagali bitnim informacijama za razotkrivanje ove krijumčarske mreže. Jedna od bitnih karika bio je i Zagrepčanin Marko Mušterić, već osuđivan  za krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Nizozemsku i Hrvatsku zajedno s dvojicom sinova i Solinjaninom Ivanom Skenderom, narkobosom.
Dio akcije "Dunav" bila je i zapljena 1,1 kilograma kokaina u rujnu  2015. godine na odmorištu autoceste A1 kod Nadina. Kokain je u kontroli prometa pronašao policijski pas za detekciju droga, a bio je skriven u  podu kombija njemačkih registracijskih oznaka između vozača i suvozača kojim je upravljao 45-godišnji hrvatski državljanin iz Posušja u BiH,  Zvonimir Kovač. Krijumčari su napunili kombi u Frankfurtu te su uspjeli  neometano proći kroz nekoliko država i preko nekoliko graničnih prijelaza prije zapljene na zadarskom području, kroz koje su trebali samo  proputovati.
Zadarski ODO tereti Kruisheera da je novac od droge prao kroz svoje  građevinske obrte sa sjedištima u Pagu, a pažnju policije na sebe je skrenuo rastrošnošću, usprkos činjenici da nije bio zaposlen i čestim putovanjima u središte narkokartela Cartagena u Kolumbiji.


Htio ulagati na Pagu
Kruisheer, odnosno Dabo ili Smojver, u akciji "Dunav" je bio ozvučen.  Tako je policija doznala za njegov dogovor s kurirom Dankom Jurićem u  nizozemskom gradu Bokstelu, koji je nakon dogovora s njim predao paket s kilogramom kokaina vozaču teretnjaka Boži Zubonji, a on ga je u  Hrvatskoj trebao onda predati njemu. No Jurića i Zubonju uhitili su nizozemski policajci, a Novljanina u Zagrebu hrvatski. Tom su prilikom  kod njega pronašli tri mobitela i jedan nosač SIM kartice, a u kući novac.  Otkrili su mu i nekoliko računa u Hrvatskoj i Nizozemskoj, no bili su blokirani. Branio se kako su njegova putovanja u Kolumbiju bila poslovnog  karaktera vezanog uz građevinske poslove, a iznio je i podatke o planu  gradnje pet apartmana na pet hektara zemlje na području Paga.
– Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je kod ovog suda protiv okrivljenika Custera Kruisheera podnijelo novu optužnicu K-DO-905/16 dana 26. siječnja 2018. zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi- neovlaštenom proizvodnom i prometom drogama te dopunu optužnice 5. veljače  2019. godine, stoji u rješenju u kojem se navodi kako ODO nije dostavilo  Optužnom vijeću sve ono na što su prethodno bili upozoreni da trebaju  pribaviti, a u zaključku se napominje kako obrana tijekom rasprave na  sudu, ukoliko dođe do potvrđivanja optužnice, može ponovno zatražiti  za neke dokaze da se izuzmu kao nezakoniti.