Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Počela trenirati prije godinu dana i osvojila broncu

23.04.2019. 08:04
Počela trenirati  prije godinu dana  i osvojila broncu


Zadranka Vanja Tokić (39) vratila se kući iz Siska, sa 22. prvenstva Hrvatske u fitnessu i bodybuildingu, sa brončanom medaljom i  peharom. Natjecala se u kategoriji bikini fitnessa u konkurenciji sa 60- ak gotovo dvostruko mlađih djevojaka. No ono što je posebno zanimljivo i njezin uspjeh čini većim, je činjenica da se bodybuildingom započela baviti prije svega godinu dana. S namjerom da skine deset kilograma za koje je smatrala da su joj višak te da ovlada tehnikom samoobrane upisala se u zadarski klub Krav Maga, sekciju Safe&Fit. Tamo je  zavoljela i tehniku boksa, a samostalno je počela i trčati jednom tjedno  po pet kilometara. Njezin trener Samir Sedić i prijatelji koje je u klubu  stekla prepoznali su kod nje sve ono što je potrebno za boudybuilding,  od upornosti, discipline, pa i genetske predispozicije pa se ubrzo upustila u boudybuilding vode pod vodstvom trenera i oca Zorana (59), koji  je svoju karijeru izgradio u tom sportu. U svega dva i pol mjeseca treniranja, ali i okretanja zdravoj prehrani, bila je spremna za državno  natjecanje, 21. prvenstvo u Sisku. Osvojila je četvrto mjesto, a sada,  svega godinu poslije, izborila se za brončanu medalju i pehar.


Puna volje i novih planova
– Teško je suspregnuti suze radosnice, izabrati prave riječi za opisati  neopisivo. Ušla sam u ovaj svijet, svijet sporta uopće, prije tek godinu  dana i to u 38. godini života. Uz stalni posao koji nije vezan za sport i  dvoje djece koje sama odgajam, ne samo da sam uz već dovoljno ispunjen dnevni raspored ugurala i Učilište za body building i fitness instruktora, već sam našla prostora i za privatne treninge u Gyms4you teretani ali i za pripreme za novo natjecanje. Formu nisam održala! Formu sam vidno popravila, ushićeno govori neumorna masterbulderica  puna novih planova, energije i volje za nove pothvate. A idući koji je  "zacrtala" već je u svibnju, kada putuje na Europsko prvenstvo u body  buildingu koji će se održati u Santa Suzani u Španjolskoj. Nastupit će u  biniki masters ketegoriji kao članica body building reprezentacije Hrvatske i jedina iz Zadarske županije.
Vanja Tokić u protekloj je godini nastupila ukupno četiri puta. Nakon  Siska otišla je na međunarodno natjecanje u Bihaću gdje je osvojila peto mjesto. Potom je nastupila u Opavi u Češkoj i osvojila 11. mjesto u  konkurenciji sa 20-godišnjakinjama i u studenom u Mariboru gdje je  natjecanje završila kao četvrta u kategoriji.


Ženstvena disciplina
Nakon uspjeha koje je nanizala ističe da su sva njezina očekivanja  već odavno premašena te da u Španjolsku odlazi po još jedno iskustvo  više s nadom da će ostati u vrhu.
Za sport kojim se bavi kaže kako je zapravo jedna vrlo ženstvena disciplina kojom se postiže skladno isklesano žensko tijelo, a ne mišićna  masa kao što je to slučaj u ostalim granama bodybuildinga.
– Internacionalna federacija bodybuildinga i fitnessa (IFBB) propisala  i pravila o tome kakav mora biti bikini koji će natjecateljice nositi, a radi se o nepodstavljenim, blještećim mini kostimima. Od nakita su dozvoljene samo narukvice i naušnice, a propisane su i poze koje ističu  mišiće, posebna tamna boja kojom se tijelo maže prije izlaska na pozornicu, pa čak i prozirne potpetice. To je uz troškove kotizacije i putovanja, te zdrave prehrane razlog zbog kojeg je ovaj sport skup i zbog  čega sam neizmjerno zahvalna mojim sponzorima, prije svega salonu  ljepote Hair for life, kaže ova super-žena kojoj dan započinje u 5.30 kada se ustaje, doručkuje i priprema ručak za sebe i djecu. Nastavlja se  odvoženjem djece u školu, a zatim odlaskom na posao. Nakon posla  slijede treninzi, njezin, ali i odvoženje djece na njihove te povratak kući  gdje pripremaju večeru, druže se i spremaju za novi dan, a njima novi  izazov.
– Ovaj sport izmijenio me u kratko vrijeme fizički, izvana, da u jednom trenutku ni sama nisam prepoznala odraz svoga tijela u ogledalu.  Ali još veća je promjena nastala iznutra. Podigla sam samopouzdanje,  zadovoljna sam i sretna. Pitaju me za godine, a ja odgovaram kako za  sreću nikada nije kasno, poručuje Vanja Tokić s kojom je na 22. prvenstvu u Sisku nastupio i njezin otac Zoran kao najstariji budybulder iz  Zadarske županije, ali i Hrvatske.