Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SANACIJA Početak radova neizvjestan zbog nedostatka sredstava

23.04.2019. 11:17
SANACIJA Početak radova  neizvjestan zbog  nedostatka  sredstava


Sva dokumentacija za obnovu 139 metara obale u istočnom dijelu Posedarja gdje je 17. ožujka 2017. godine oborinska voda  pokrenula klizište i izazvala odron zemlje u more noseći i stabla, dijelove dvorišnih zidova kuća pa čak i betonske stube je spremna, ali  početak građevinskih radova još uvijek je neizvjestan zbog nedostatka  sredstava. U Hrvatskim vodama koje za ovu namjenu imaju 50 milijuna  kuna za posedarsku obalu osigurano je 1,2 milijuna, dok bi preostalih  800 tisuća kuna, sukladno porocijeni vrijednosti l faze radova, trebala  platiti Općina Posedarje iz svog proračuna. No u općinskoj blagajni, kako nam je potrvdio načelnik Ivica Klanac, taj novac nemaju, a i izgledi  da ga uskoro pribave nikakvi su zbog tekućih obaveza i računa koji im  pristižu od prije nekoliko godina, a za koje donedavno nisu ni znali.  Kosturi su to iz ormara koji padaju na teret načelniku s nezavisne liste  od njegovog prethodnika, a radi se, kako nam je kazao, o višemilijunskim iznosima. Stoga su oči Posedaraca, a posebice 50-ak obitelji čije  su kuće direktno ugrožene i koji su već pretrpjeli materijalnu štetu uprte u Zadarsku županiju. Njih je dan nakon nepogode koja ih je zadesila  obišao zadarski župan Božidar Longin te im je obećao pomoć. Koliku  još uvijek nije poznato i upravo o tome ovise početak i realizacija radova.
Iz Hrvatskih voda kazali su kako je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva omogućeno sredstva  od vodnog doprinosa, koji je prihod Hrvatskih voda, koristiti za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura.


Sredstva Hrvatskih voda
– Planom upravljanja vodama za 2019. godinu, Hrvatske vode osigurale su iznos sredstva za sufinanciranje sanacije klizišta na području  Republike Hrvatske. Udio Hrvatskih voda u sufinanciranju je određen  temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, prema  indeksu razvijenosti jedinice lokalne uprave i samouprave. Hrvatske  vode su zaprimile zahtjev Općine Posedarje za sufinanciranje sanacije  klizišta na predjelu Tunjarice u Posedarju. Prema zahtjevu, vrijednost  radova sanacije prve etape iznosi 3,5 milijuna kuna, a u tijeku je  ishođenje potrebnih dozvola za gradnju. Za drugu etapu sanacije klizišta u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Procijenjena vrijednost druge etape je 5,2 milijuna kuna. Po ishođenju svih potrebnih dozvola za gradnju od strane investitora, Hrvatske vode će s Općinom Posedarje sklopiti Ugovor o sufinanciranju sanacije klizišta, odgovorili su iz  Hrvatskih voda. Iz ureda župana Longina dobili smo odgovor da je na  upravnom vijeću Hrvatskih voda odobreno je 1,2 milijuna kuna za sanaciju klizišta na području općine Posedarje.


Županija će sufinancirati
– Zadarska županija će sukladno svojim mogućnostima u suradnji s  Općinom Posedarje sufinancirati ostatak iznosa koji je potreban za sanaciju I. faze od 139 metara, a za što je UO za prostorno uređenje,  zaštitu okoliša i komunalne djelatnosti Zadarske županije izdao lokacijsku dozvolu, stoji u odgovoru uz dodatak kako će se točan iznos sufinanciranog dijela, ponovno uz naglasak kako to ovisi i o mogućnostima  Županije, znati nakon što se raspiše natječaj za izvođača radova te dobije i najpovoljnija ponuda.