Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VOLONTERSKI CENTAR Edukacija o zaštiti djece na internetu provodit će se u šest škola

23.04.2019. 08:24
VOLONTERSKI CENTAR Edukacija o  zaštiti djece na  internetu  provodit će se  u šest škola


Volonterski Centar Zadar započeo je s provedbom pilot projekta "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu", prvog takvog projekta na području Zadarske županije koji ima za cilj educirati učitelje i stručne službe u školama, te učenike i njihove roditelje o  načinima zaštite djece na internetu.
Na ideju o javljanju na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj,  mlade i socijalnu politiku za financiranje projekata udruga u području  prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2018. godini, Volonterski centar Zadar došao je nakon jednog predavanja stručnjaka iz osječkog Centra za sigurniji internet, doznajemo od voditelja Volonterskog  centra Zadar Josipa Vidova.


Upućen dopis školama
– Odlučili smo se javiti na natječaj, te smo za njegovu provedbu dobili  financijsku podršku Ministarstva, a projekt provodimo u partnerstvu s  Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom, kaže Josip Vidov i navodi kako je riječ o projektu kojim će biti obuhvaćeno šest osnovnih škola s područja Zadra i Zadarske županije.
– Ciljana skupna su učenici petih razreda jer su oni u najpogodnijoj  dobi da na najbolji način shvate koje sve opasnosti vrebaju s interneta,  te kako se od njih zaštititi. Mlađi uzrasti su za ovakvu edukaciju premali,  a stariji već imaju izgrađene neke svoje stavove i usvojena ponašanja na  koja je teže utjecati, pojašnjava Vidov, te dodaje da je na adrese šest osnovnih škola ovih dana upućen dopis s prijedlogom za sudjelovanjem u  projektu, a kako su trenutačno školski praznici, potvrdu o sudjelovanju  dobit će s početkom nastave.
Projektom će se, doznajemo dalje, educirati učitelje i školske stručne  službe, te učenike i roditelje o načinima zaštite djece na internetu, o prepoznavanju simptoma cyberbullinga i kome prijaviti takav oblik zlostavljanja, te kako se nositi s njegovim posljedicama. Naglasak je na osvješćivanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave cyberbullinga, jednako od strane djece kao i od strane odraslih osoba, prvenstveno roditelja, te učitelja i stručnih službi.
Volonterski centar Zadar je inače uključen i u Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije, savjetodavno tijelo Županijske skupštine  koje se bavi prevencijom svih vrsta i oblika kriminaliteta u cilju ujednačavanja, planiranja i provedbe preventivnih programa, te povećanja  općeg stupnja sigurnosti građana, što uključuje i sprječavanje rizičnog  ponašanja djece na internetu koje može dovesti do brojnih štetnih posljedica.
Koliko je veliki rizik od nasilja na internetu pokazuje i istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koje je pokazalo da čak 99 posto djece ima pristup internetu kod kuće, u školi ili putem  mobitela, 84 posto djece ima pristup internetu putem mobitela, a 93 posto djece ima otvoren Facebook profil.


Mogu „sakriti“ roditeljima što rade na internetu
– Istraživanja pokazuju da najveći broj djece ima pristup internetu putem mobitela, što znatno smanjuje mogućnost nadzora od strane roditelja. Djeca praktično u svakom trenutku imaju pristup internetu, a postoje i aplikacije koje mogu „sakriti“ roditeljima što djeca rade na internetu, odnosno neke sadržaje učiniti roditeljima nevidljivima, kaže Josip  Vidov, te dodaje da većina roditelja ne zna za ovakve mogućnosti, te im  se ovom edukacijom na njih također želi ukazati.
Projektom je predviđeno da stručnjaci iz Centra za sigurniji internet,  odnosno Centra za nestalu i zlostavljanu djecu organiziraju predavanja  o važnosti prevencije na internetu. U prvom turnusu, doznajemo dalje u  zadarskom Volonterskom centru, bili bi uključeni učitelji i stručne  službe u školama, a u drugome, koji se planira provoditi u prvom polugodištu iduće školske godine, učenici i roditelji. Također, u dva navrata  gostovat će i prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander, poznata hrvatska  psihologinja koja se cijeli život bavi zaštitom djece i njihovih prava.
– Projekt planiramo provoditi do kraja ove kalendarske godine, s ljetnom stankom kada nema nastave, a u narednom razdoblju ćemo primjere dobre prakse proširiti i u drugim školama na području Zadra i Zadarske županije, kaže Josip Vidov, te još ističe kako će se u suradnji s  učenicima i profesorima Prirodoslovno-grafičke škole Zadar izraditi promo video i digitalna slikovnica o važnosti prevencije nasilja na interentu  kroz koje će sudionici projekta također biti upoznati s pojmom cyberbullinga i njegovim simptomima.  
Kroz projekt će biti izrađena i mrežna stranica putem koje će opća populacija građana biti upoznata s opasnostima i nasiljem na internetu  među i nad djecom, kako ih prepoznati, kome ih prijaviti i kako pomoći  djeci da sigurno pretražuju internet.