Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dan planeta Zemlje prošao bez tradicionalnog obilježavanja

23.04.2020. 06:59


Zbog aktualne situacije s koronavirusom i mjera suzbijanja epidemije udruga »Eko-Zadar« nije bila u mogućnosti na tradicionalna način obilježiti Dan planeta Zemlje koji se već punih 50 godina obilježava 22. travnja, kazala nam je Nives Rogoznica, dopredsjednica Udruge.
-Umjesto simboličnim akcijama i porukama, Dan planeta Zemlje obilježavali smo tako da bismo vikend prije ili poslije samog Dana planeta Zemlje organizirali Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda na Narodnom trgu, rekla je Rogoznica, te je dodala kako bi na tom sajmu mali proizvođači prodavali lokalne proizvode dok bi neki od njih imali i eko oznake na svojim proizvodima.
Ova aktivna udruga, koja u svakoj prilici kroz javne tribine i edukacije koje provodi već desetljeće i pol i koja upozorava da je čovjek jedino biće na Zemlji koje proizvodi otpad i čini štetu ekosustavu, za glavne ciljeva ima promicanje ekološke proizvodnje i regionalnog razvoja.
-To je prilika da ukažemo da se i odabirom kupnje lokalno proizvedenih proizvoda, ne samo osnažuje ekonomija naše zajednice, već se, s obzirom da je za njihovu dopremu potrošeno mnogo manje goriva smanjuje i emisija ugljičnog dioksida koja je manja negoli da su proizvodi dopremljeni s drugog kraja svijeta, objasnila je Nives Rogoznica, te je naglasila kako se na ovakav postupanja uveliko smanjuje i vlastiti ekološki otisak.
Dok Svjetska fondacija za prirodu upozorava kako industrija fosilnih goriva i drugih neodrživih izvora energije mora postati stvar prošlosti kako bi se sačuvao planet, zadarska Eko udruga upozorava na problem gospodarenja otpadom, te provodi niz edukacija na temu smanjivanja količine komunalnog otpada.
-Iako smo zbog epidemiološke situacije morali odgoditi sve aktivnosti koje su se trebale održati ovog proljeća, treba reći da se posljednje dvije godine intenzivno bavimo edukacijama na temu gospodarenja otpadom i o tome što mi kao građani možemo učiniti da bi smanjili količine proizvedenog i odloženog komunalnog otpada, rekla je Rogoznica, te je dodala kako su se spomeneute edukacije sa školarcima i odraslima osim u Zadarskoj županiji organizirale i u Ličko-senjskoj, te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.