Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

[FOTO] RADNA SNAGA I KORONAKRIZA Na gradilište zadarskog Centra za mlade stigli radnici čak iz Indije

23.04.2020. 12:48


Jedan od rijetkih sektora gospodarstva koji nije stao u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa, a koji je zadesio cijeli svijet, jest sektor građevinarstva, pa se svi kapitalni gradski projekti, realiziraju bez zastoja. Takav je primjer i izgradnja zadarskog Centra za mlade na čijem se gradilištu svakodnevno, radi punim intenzitetom.


Tamo su sada »Ujedinjeni narodi«
– Radovi na gradilištu Centra odvijaju se dobrom dinamikom jer je izvođač na vrijeme osigurao sav potreban građevinski materijal. Trenutačno je u tijeku faza rušenja i oslobađanja prostora za daljnje građevinske zahvate i ta ja faza sada, pri kraju. Paralelno se naručuje materijal i za krovnu konstrukciju s kojom će uskoro krenuti u izvođenje. Sve za sada teče prema planu i ukoliko ne bude nekih nepredviđenih problema ili pak, nedostatka potrebnog materijala za daljnje radove, mislim da bi Centar mogao biti završen u predviđenom roku koroni unatoč i da ne bi trebalo biti nekih većih odstupanja odnosno, kašnjenja, kaže Šime Erlić, gradski pročelnik zadužen za EU fondove.
Radi se od ranog jutra do sumraka, ponekad uključujući i vikende i na gradilištu je svakodnevno oko 30-ak radnika. No, vjerojatno u nedostatku radne snage, osim naših radnika, izvođač radova – tvrtka Brodomerkur d.d. iz Splita popunila je svoje redove i radnicima iz nama susjednih zemalja, ali i čak iz Indije.
– Tamo su sada Ujedinjeni narodi – našalio se Šime Erlić dodajući kako je na gradilištu Centra nekolicina građevinaca iz susjedne Bosne i Hecegovine te desetak Indijaca.
– Još je radnika iz Indije trebalo doći, koliko znam, ali zbog situacije s pandemijom nisu uspjeli doputovati – dodao je pročelnik.


Neće biti većeg probijanja roka
Podsjećamo, projektom rekonstrukcije, nadogradnje i uređenja napuštene i derutne zgrade unutar bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića te njezine prenamjene u prostor javnih i društvenih sadržaja odnosno, Centra za mlade i prostora Gradske knjižnice, rekonstruira se dvoetažni prostor površine 4.498,24 metra četvorna koji se nalazi kraj postojeće zgrade Knjižnice i koji će se povezati »tunelom«. Novouređeni prostori bit će prilagođeni udrugama mladih, pripadnicima nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora Knjižnice kao i javnih prostora Centra za mlade.
Kad jednom bude završen, novim prostorom Centra za mlade, dobit će se višefunkcionalni prostori kao što je igraonica za djecu, radionice za osnovce, vježbaonica, dvorane za predavanja, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, kafić te prostor za administraciju i urede za mnoge udruge.
Rekonstrukcija zgrade ove bivše vojarne u Radićevoj i njezina prenamjena u Centar za mlade, počela je u siječnju ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39 milijuna kuna od čega je iz EU i Fonda za sufinanciranje, osigurano čak 37 milijuna kuna.
– Dakle, dogovoreni rok za završetak radova jest ožujak 2021. godine. Ipak, želim naglasiti kako je, unatoč činjenici da za sada sve teče prema planu, teško reći i procijeniti koliko će novonastala kriza utjecati na probijanje roka. No, ja sam optimist i doista vjerujem da do većeg kašnjenja neće doći, zaključuje, pročelnik Erlić.