Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska ne odustaje od sezone: Ako smo svi dobri u borbi protiv virusa neka nam dođu Slovenci, Mađari, Austrijanci, Nijemci…

23.04.2020. 13:46


Andrej Plenković je pojasnio paket mjera na tiskovnoj konferenciji nakon završetka sjednice Vlade.
– Apeliram na sve. Sve što smo dosad učinili je donijelo dobar rezultat. Zaraza je spora, a smrtnost relativno mala. To je bio temeljni cilj. Mjere za gospodarstvo su istovremeno omogućile očuvanje radnih mjesta.
Sad smo nakon konzultacija sa strukom došli do postupnog ukidanja određenih mjera koje su na snazi. Vlada je pažljivo gledala kakve će imati učinke na građane i gospodarstvo. Molim sve naše sugrađane da dobro razumiju što danas radimo. Sve što se tiče higijene i osobne distance ostaje i dalje temelj naše borbe protiv koronavirusa.
Gospodarske aktivnosti će nam pomoći da postupno reaktiviramo ono što nije bilo moguće. Vjerujem u dobar rezultat za gospodarstvo, za prihode proračuna, ali i da možemo paziti na pitanje zaraze. A ako se zaraza pogorša vrlo brzo možemo vratiti mjere, to nije isključeno, rekao je premijer.
O turističkoj sezoni kazao je:
– Ja sam i jutros obavio niz razgovora s kolegama čiji državljani dolaze u Hrvatsku i vole Hrvatsku. Svi su oni željeli da nađemo modalitet za otvaranje granica i dolazak ljudi tijekom ljeta u RH.
To su između ostalih Janez Janša, Babiš, Orban, Kurtz i niz drugih. Sličnu želju podržava i Angela Merkel. To nije samo želja RH, već obveza Vlade, da na EU vijeću pokrenemo zajednički način funkcioniranja.
– Ako dođe do slične epidemiološke situacije u zemljama, ako se primjeric RH i Slovenija jednako dobro bore protiv virusa, onda svakako možemo naći način da Hrvati odu u Sloveniju i obrnuto, a isto vrijedi za Čehe, Austrijance, Mađare, itd. Iste želje imaju i druge naše susjedne zemlje. Tražit ćemo rješenje da se donekle odvije i turistička sezona, jasno ne kao rekordna prethodna, ali da je ipak bude.
Što se tiče financija odredili smo se za domaće tržište kapitala, međunarodno tržište i EU. Dogovor s HNB-om je bio jako  dobar. Pričao sam s Christinom Lagarde i pojasnio koliko je važno da RH imaj inkluzivan tretman kao da je članica eurozone.
Propusnice će i dalje biti aktualne, ali ne više od 11. svibnja, upućeno je pitanje premijeru.
– Propusnice će se proširiti, dakle važit će bitno veći opseg razloga za izdavanje uz praćenje epidemiološke slike. Trgovine će raditi po normalnom radnom vremenu, dvokratno ili cijeli dan, ali po preporukama HZJZ-a.
– Ukoliko se do 11. svibnja epidemiološka slika popravi, a netko primjerice želi iz unutašnjosti Hrvatske otići na more, uzeti ćete rezervaciju i na temelju toga dobiti propusnicu. Propusnice ostaju, jer ih moramo imati u slučaju pogoršanja i one su se dosad pokazale kao izrazito korisne, rekao je Plenković.
Što je najveća ugroza u relaksiranju mjera i hoće li biti smanjenja plaća, sljedeće je pitanje.
– Mi smo razgovarali do u detalje o svakoj od mjera s epidemiolozima. Sve mjere, sve tri faze, treba gledati u kontekstu temeljnih preporuka načina ponašanja, a one su ključ da spriječimo širenje zaraze.
Osobna je odgovornost ključna, međusobno povjerenje vlasti i građana, strpljivost, pa ćemo u konačnici imati uspjeh na zdravstvenom i gospodarskom planu. Vodimo se vlastitim procjenama i načelom zaštite zdravstvene sigurnosti naših građana. Mi ne slijedimo i ne trčimo, opuštamo mjere koliko možemo uz maksimalan oprez, kazao je.
Koje je stajalište Hrvatske za način oporavka EU-a, bilo je sljedeće pitanje.
– Pa glavna tema EV-a danas bit će način kako da osiguramo 7-godišnji EU proračun o kojim smo pregovarali i da ga transformiramo u ključni dokument oporavka svih država članica. Razgovarao sam s Ursulom von der Leyen i želimo da EK iznjedri novi prijedlog novog proračuna koji će biti posebno snažno angažiran u prvim godinama, dakle 2021., 2022, 2023. godine. Želimo naći menhanizam da damo više sredstava svim državama. Očekujemo inkluzivan pristup za sve države članice i one koje jesu i nisu u eurozoni.
Kako će raditi vrtići i škole, bilo je sljedeće pitanje.
– To će HZJZ izvijestiti javnost. Rok je 11. svibnja i do tada će sve biti u detalje definirano, zaključio je Plenković.