Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Muke po propusnicama – na jednoj strani Pag, Povljana i Kolan, na drugoj Novalja

23.04.2020. 07:04


Tko je u pravu? Je li doista postojao dogovor po kojem se Grad Novalja trebao uključiti u jedinstveni sustav e-propusnica na otoku? Nije to nevažno pitanje kako može izgledati.
Jer, ako je dogovor postojao, navodi se dalje, onda je u ovoj priči netko nekoga izigrao. I nije teško zaključiti tko koga. A ako dogovor nije postojao, zašto je onda prijedlog uključivanja Grada Novalje u jedinstven sustav e-propusnica, kakav je na području Zadarske županije, stavljen u dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Paga? Nema sumnje kako će, nakon svega, trebati i dodatno pojašnjenje onoga što se događalo u dogovorima oko sustava e-propusnica na otoku Pagu. Jer, otočani zaslužuju znati što se događalo u pozadini ove priče.
Prijedlog odluke da se Grad Novalja uključi u Odluku o ukidanju e-propusnica na cijelom otoku Pagu, odnosno da na cijelom otoku bude jedinstven sustav e-propusnica, bio je na dnevnom redu 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Paga. Nakon prihvaćanja na Vijeću, prijedlog odluke trebalo je uputiti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, a onda i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. Grad Novalja bi se, po tom prijedlogu, iako pripada Ličko-senjskoj županiji, priključio Odluci koja se odnosi na Zadarsku županiju. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić rekao je kako to smatra normalnim rješenjem i kako Pag treba nastupiti kao jedinstven otok.
– Nama je zajednički cilj na prihvatljiv način kontrolirati tko dolazi na otok, kako nam se ne bi dogodio bilo kakav propust, a omogućiti svim našim otočanima da se nesmetano kreću po otoku i Zadarskoj županiji, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Neslužbeno se govorilo kako je postignut dogovor između Grada Paga i Grada Novalje i kako je donošenje odluke na Gradskom vijeću Grada Paga samo formalnost. Kontrolni punkt je doduše, 20.travnja u podne premješten s Paškog mosta na granicu s Gradom Novaljom, kod »Tifona«, no neslužbeno se govorilo kako je to samo privremeno, na jedan dan. Međutim, da će se priča o e-propusnicama ipak drugačije razvijati moglo se zaključiti nakon što je, dan prije sjednice Gradskog vijeća Grada Paga, Stožer civilne zaštite Grada Novalje izdao priopćenje u kojem se navodi kako Grad Novalja zadržava sustav e-propusnica. Usprkos tom priopćenju, neki su u Pagu i dalje vjerovali kako će od 21. travnja sve jedinice lokalne samouprave na otoku Pagu imati jednak sustav e-propusnica. Međutim, pokazalo se kako Grad Novalja ima bitno drugačiji stav o sustavu e-propusnica od ostalih na otoku. Obrazloženje odluke o zadržavanju e-propusnica dao je javnosti gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo istaknuvši kako želi sačuvati dobru epidemiološku sliku, a to se ne bi moglo bez e-propusnica te da se to planira iza 1. svibnja kad se mjere budu relaksirale. (Radio Pag)