Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OBLJETNICA PROBOJA Nakon šest godina, zajednička komemoracija u Jasenovcu

23.04.2020. 11:24


Prvi put nakon 2014. godine, obljetnicu proboja iz ustaškog logora Jasenovac obilježili su zajedno predsjednici Republike, Sabora i Vlade te predstavnici naroda žrtava, Srba, Židova i Roma te antifašista. Nije to bilo baš lako dogovoriti, u utorak se u jednom trenutku činilo da bi sve moglo propasti, ali jučer su vijenac ispod spomenika Kameni cvijet položili predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus, Veljko Kajtazi koji u Saboru zastupa romsku nacionalnu manjinu i predsjednik SABH-a Franjo Habulin. Tijekom proteklih šest godina u službenoj komemoraciji u Jasenovcu nije sudjelovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a od 2016. su je, zbog stava da se u Hrvatskoj vlast ne suprotstavlja pokušajima revizije povijesti Drugog svjetskog rata, bojkotirali Habulin i predstavnici Srba, Židova i Roma, koji su u Jasenovac od tada u ovo vrijeme dolazili odvojeno, sve do jučerašnje 75. obljetnice proboja logoraša.


Bez govora
Kada je u 11 sati spomenuta sedmorka krenula prema Kamenom cvijetu, kolona, u kojoj su bili i neki dužnosnici SDP-a predvođeni predsjednikom Davorom Bernardićem, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ), osiguranje i novinari, brojila je pedesetak ljudi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sigurno bi imao primjedbi jer između ljudi je izostao razmak od dva metra, ali bio je ovo, iz političke perspektive, važan događaj. Makar nitko nije održao prigodan govor, nego su sedmorica navedenih dali izjave.
– Teško je na području nekadašnjeg ustaškog logora govoriti da mu je zbog nečega drago, jer samo je mjesto krajnje turobno i teško. No, reći ću ipak da mi je drago jer smo nakon dugo vremena, prvi put s obzirom na politički kontekst i na ono što se zbivalo proteklih godina, došli u ovom sastavu. Tri čelnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtava te antifašista. To je dobro. Dobro je i da je konačno izbjegnuta govorancija, što mi je i bila želja. Ovdje sam se nagovorio i izgovorio puno toga, iza svega toga stojim, ali bilo je dosta, rekao je novinarima Milanović.
U istom su tonu bile izjave Plenkovića i Jandrokovića.


Zločinački režim
– Ovdje smo kako bismo izrazili pijetet žrtvama logora i osudili sve strahote koje su se događale tijekom Drugog svjetskog rata ovdje i zločine ustaškog režima. Ono što je dobro je da je današnje obilježavanje okupilo sve ključne dužnosnike državne vlasti. Važno je naročito mlađim generacijama ponavljati, kako bi bile svjesne strahota tijekom Drugog svjetskog rata, da se jedna od takvih ružnih i tužnih epizoda dogodila i u Jasenovcu, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
– Došli smo kako bismo pokazali poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, da bismo iskazali solidarnost s njihovim obiteljima, da bismo osudili karakter ustaškog režima koji je bio zločinački, koji je ubijao i proganjao ljude zato što su bili drukčije vjere, nacije ili političkog opredjeljenja, poručio je Jandroković.
Inicijalni dogovor o jedinstvenoj komemoraciji previđao je da u službenom protokolu bude isključivo sedam ljudi. Međutim, premijer Plenković je naknadno htio ubaciti još i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, zamjenika predsjednika HDZ-a. Posebno je to razljutilo Ognjena Krausa, koji je zaprijetio da on u tom slučaju neće doći na komemoraciju, budući da Ministarstvo hrvatskih branitelja svake godine nekoliko desetaka tisuća kuna donira Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje se u javnosti doživljava kao revizionističko. Ali, Plenkoviću je isuviše bilo stalo do obnove zajedničke komemoracije, pa je pristao otpisati Medveda.
 




Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (23.4.2020.) …