Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

REZOVI Umanjuju se plaće i zaposlenima u dječjim vrtićima

23.04.2020. 07:17


Kako bi se barem dijelom nadoknadio proračunski manjak prihoda uzrokovan korona krizom gradonačelnik Zadra Branko Dukić 14. travnja ove godine donio je odluku za umanjenje plaća svim zaposlenicima gradske uprave, izuzev onih čija mjesečna primanja ne prelaze 4.000 kuna, za deset posto. Prema istoj odluci za 15 posto umanjene su i osnovice za izračun plaća i samom gradonačelniku, njegovim zamjenicima te direktorima i ravnateljima svih tvrtki i ustanova kojima je grad osnivač ili im se plaća dijelom ili u cijelosti isplaćuje iz gradskog proračuna, a pet posto osnovice za obračun plaća odrekli su se pročelnici i njihovi zamjenici.
No rezanja plaća, kako smo doznali, nisu pošteđeni ni zaposlenici u tvrtkama i ustanovama koji imaju potpisan kolektivni ugovor kao što su zaposlenici u dječjim vrtićima. Na naš upit, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, odgovorio je kako se radi o izvanrednoj situaciji u kojoj svi trebaju biti solidarni te je istaknuo kako je od sindikata u dječjim vrtićima zatražio suglasnost za provođenjem te mjere.
– Mislim da su ljudi svjesni situacije i da ju trebamo iznijeti solidarno. Obzirom na potpisani kolektivni ugovor zatražili smo suglasnost sindikata i vjerujem da će ga prihvatiti. Svima je jasno da se proračun slabije puni i da je onda u redu da teret tog udara podnesemo svi, kazao je Nekić dodajući kako bi se umanjenje plaća provelo po modelu po kojemu je to učinjeno u drugim tvrtkama i ustanovama te u samoj gradskoj upravi. A to znači da bi se ravnateljicama dječjih vrtića plaća umanjila za 15 posto, svima onima kojima mjesečna primanja prelaze 4.000 kuna za deset posto, dok bi se onima s primanjima do 4.000 kuna mjesečno plaća isplaćivala u cijelosti. Nekić je istaknuo kako se prijedlog odnosi na period od tri mjeseca te je izrazio nadu da ova situacija, koja je velika ugroza za opće zdravlje svih i značajna opasnost za gospodarsku održivost, neće potrajati dugo.
Podsjetimo, zbog pandemije prouzročene koronavirusom, prema odluci Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite usmjerenoj na očuvanje zdravlja građana, od 16. ožujka 2020. godine obustavljen je rad u svim odgojno-obrazovnim ustanovama.
 


Kolektivni ugovor na snazi od 2018.


Grad Zadar je kolektivno pregovaranje sa Sindikatom radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Sindikatom obrazovanja, medija i kulture Hrvatske započeo još u listopadu 2017. U svibnju 2018. je postignut dogovor nakon čega je gradonačelnik Dukić sa sindikalnim predsjednicama Boženom Strugar i Božicom Žilić potpisao kolektivni ugovor za zaposlenike u DV Radost i Sunce.