SVA VIKA NA VUKA, A POSKOCI USMRĆUJU BLAGO Smrtonosni ugrizi u Biljanima, Bjelini i na Debelom brdu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Mr. sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja otkriva da, osim za štete od vuka, stočari imaju pravo na odštetu i kad njihovo blago ugrize - zaštićeni poskok !
Autor: 
Bude se dolaskom prvih toplijih dana, a ove godine i nešto ranije nego inače. Prvi prijavljeni ugriz na kozu bio je 19. ožujka u stadu Marka Čuline iz Pridrage sa pašarenjem u Debelom brdu. Koza je tretirana protuotrovom, ali je preminula. Drugi ugriz, malo poslije, u Gračku, zaseoku Bjeline nije preživio ni markantni ovan u stadu OPG Leonarde Jurkić, a najnoviji štetni događaj zbio se ovih dana u Biljanima gdje nakon ugriza poskoka Draginja Oluić svoju ovcu nije uspjela spasiti ni bodajući iglom u mjesto ugriza
Mr. sc. Ana GRGAS
DRAGINJA OLUIĆ - Pokušavala spasiti ovcu bodujući iglom mjesto ugriza

Prije dva tjedna primila  sam, među inima,  poruku koja je privukla  moju pozornost. Pas,  mačka i pivac zatvoreni u  dvorištu vire kroz ogradu,  začuđeni se pitaju gdje su ljudi, gdje je nestao čovjek.

U Benkovcu prazne ulice,  ceste, samo ponekad naiđete  na kratke redove pred  poštom, bankom i Plodinama. U redu ljudi s maskama,  zabrinutih pogleda. Tišina,  muk, nitko ni sa kim ne priča,  samo si mahnemo na pozdrav i čekaš da propuste jednu, dvije ili najviše tri osobe.  Unutra si, opet tišina, ni  žamora, ni uobičajene glazbe  s radija, brzo uzmeš potrepštine i opet u red, u tišini  čekaš da prođeš blagajnu.

 

Poziv iz Medviđe

U redu sam, čekam u tišini  koju odjednom poremeti prodorni zvuk mog mobitela.  Tražim ga među hrpom stvari, ali od nelagode sve sam  više spetljana. Sekunde su mi  vječnost, ne usudim se niti  pogledati ljude oko sebe. Konačno ga  pronađoh. Uh, na  redu sam,  automatski gasim.  Odahnula sam tek pošto sam  sjela u automobil. Od tog dana mobitel ne ide samnom u  dućane. Znam, sad mislite  kako ga trebam staviti na tiho  ili vibru, e da, ali tada ga zaboravim vratiti na normalu.

Nazvala sam broj koji mi je  to priredio, bio je iz Medviđe,  Dijana Birkić me obavijestila  o šteti na kozama koju su  prouzročili vukovi. To je treći  štetni događaj u Medviđi od  ukupno petnaestak do danas.  Ako se ovako nastavi do kraja  mjeseca biti će kao ukupno u  prva dva mjeseca ove godine.

 

Gdje su pastiri i  pastirski psi?

Sve su štete osim jedne nanijeli vukovi pa mi se vraća  slika s početka teksta kako se  začuđene životinje pitaju gdje  su ljudi, ne pitaju li se i vukovi gdje su pastiri, gdje su pastirski psi. Nigdje električnih  pastira, ma ni običnog farmerskog pletiva. Bingo za  predatora, “kad mačaka nema, miševi kolo vode”. Rafinirani, kakvi jesu dobro su ocijenili situaciju i odlučili da  neće biti samo promatrači pa  se zaigrali sa stadima.

Kod Marka Mamića u  Lišanima Ostrovičkim malo  pretjeraše u igri, a  rezultat te  igre  je dvadesetak naklanih a  još više usmrćenih, kao da  šalju poruku stočarima, pratimo mi vas. A, stočari nisu niti  blizu domišljatosti lovaca i  /ili krivolovaca koji za razliku  od njih zahvaljujući novim  tehnologijama jako dobro  znaju putanje predatora.

 

Smrtonosan ugriz u  Biljanima

Je li taj isti čopor na svojoj  putanji pohodio koze u Medviđi, teško je reći jer od četiri  stradala grla jedno pojedeno  za razliku od Lišana gdje niti  jedno grlo nije pojedeno. Dijana je obilježila mjesta usmrćenih koza na pašnjaku Jaretovica 500 metara od kuće a  usmrćene koze su u krugu od  stotinjak metara.

Nakon vještačenja vraćamo  se i opet se oglasi mobitel. U  mislima sam sretna jer se bez  grižnje savjesti mogu javiti pa  čak i glasno razgovarati. Dapače baš, baš glasno jer je poziv od Draginje (Draja) Oluić  iz Bilišana a ona po prirodi  priča glasno i više puta ponavlja rečeno. Htjela ili ne,  razgovor je dok hodamo kozjim  stazama sasvim jasno čula  i  Dijana. Naime, Draja me je  izvijestila da je ovca, dan ranije ugrizena od poskoka uginula, te me očekuje zbog  vještačenja.

Dijana se jako iznenadila  kada je to čula, a pogotovo da  se za ugriz poskoka priznaje  odšteta pa sam joj pojasnila  da je procedura s poskokom  ista kao i s vukom.

 

Pravo na odštetu

- I meni je ovog proljeća već  nekoliko koza ugrizao poskok, kaže Dijana i dodaje.  Preživjele su, osim jedne koja  je imala ugriz za jezik. Da,  često prežive objašnjavam joj,  ovisno na kojem dijelu tijela  je ugriz, u kakvoj su kondiciji  životinje i kakvog imuniteta (  nešto slično kao s Covid -19   za čovjeka ), ali i o starosti samog poskoka. U svakom  slučaju događaj treba isti dan  prijaviti kako bi se mogla ostvariti nadoknada koja je ista  kao za naklana grla od vuka, a  ona je za ovce i koze 250,00  kuna. Ako sljedećih dana  životinja ugine oštećenik mora ponovno pozvati Vještaka i  nakon obavljene razudbe  stječe pravo na  nadoknadu  do punog iznosa, što je za ovce/ koze 600,00 kuna.

 

Istjerivanje poskoka iz  suhozida

Sunce je već dobrano ošlo  na počinak pa sam Draji  pošla rano sljedećeg jutra sa  prvim zrakama sunca. Kad  sam stigla pred Drajino imanje zrake sunca bile su isprepletene sa dimom duž suhozida na okućnici. Osobit, nesvakidašnji prizor. Odmah mi  je bilo jasno da brižna Draja  izvodi eksperiment istjerivanja poskoka iz suhozida, a  nedaleko suhozida ležala je  uginula ovca.

Dobro jutro, vičem ja Draji  koja zaviruje među kamenim  pločama. Tek na treći poziv  digne glavu, svu umotanu u  maramu. Čuvate glavu od poskoka, dobacujem joj kako  bih je malo razvedrila.

Ne uspijevam jer je tužna i  ljutita. Tužna jer je to druga  ovca u dvije godine na istom  mjestu, ljuta jer nije istjerala  poskoka. A, možda je pobjegao na drugu stranu, opet ja  nešto pokušavam. Draja je u  svom elementu i ponavlja mi  priču od jučer, a onda je uzela veliku šivaću iglu da mi demonstrira kako je ona pokušala spasiti ovcu.

Evo ovako sam bockala oko  ugriza i to smo uvijek radili  prije i spašavali blago, pojašnjava Draja i dodaje. Ja ne  znam kakvi su ovi poskoci, sigurno uvezeni.  Ah, rado bih  se nasmijala jer se stočarska  priča ponavlja kao s vukovima, ali ne smijem, krivo će  me razumjeti.

 

Žrtve poskoka u Gračku  i na Debelom brdu

Nije lako Draji, živi sama za  nju je svaka od desetak ovaca  od životne važnosti. Pače ima  i dvije krave, muze ih i pravi  sir kojega  “nanoge” nosi prodavati u Žegar i Obrovac.

No vratimo se poskocima.  Bude se dolaskom prvih toplijih dana, a ove godine i  nešto ranije nego inače.

Prvi prijavljeni ugriz na kozu bio je 19. ožujka u stadu  Marka Čuline iz Pridrage sa  pašarenjem u Debelom brdu.  Koza je tretirana  protuotrovom, ali je preminula.

Marko Čulina ima 150 koza. Vodi ih na ispašu na Debelo brdo, a tamo ima  poskoka. Nakon ugriza  on je stado  sa unesrećenom kozom vratio u tor, a potom je već iznemoglu kozu odvezao veterinaru u Benkovac. Od ugriza  je prošlo više od 8 sati. Zanimljivo, kad je trebao platiti  veterinarsku intervenciju ispostavilo se da kod sebe nije  imao novac. Onda je sutradan išao platiti. Nažalost, koza je, unatoč pruženoj veterinarskoj pomoći, uginula pa  ni račun koji je iznosio oko  250 kuna neće biti refundiran. Nema ni potrebe jer  Čulina će za uginulu kozu dobiti puni iznos odštete znači  600 kuna. Za ugrizenu kozu  odšteta je 250 kuna plus veterinarski troškovi liječenja ako  preživi.

Drugi ugriz je bio na ovnu  u Gračku - zaseok Bjeline , na  stadu Leonarde Jurkić. Leonarda Jurkić je mlada djevojka, najstarije od petero djece  Jelene i Ivana Jurkića. OPG je  na njezino ime . Otac Ivan iz  Like, a majka Jelena iz  Gračaka. Imaju stado od oko  50 grla  ovaca i  koza. Siromašni su, Ivan nadničari vadeći kamen u Lisičiću. Poskok  je ugrizao njihovog markatnog ovna pasmine lička pramenka i - nije mu bilo spasa,  unatoč intervenciji veterinara.

Puno je takvih ovnova, ovaca i koza nastradalo od ugriza  poskoka. Sva vika na vuka, a i  poskoci usmrćuju blago.  Zaštićeni su, samo puno  naših stočara nisu znali ili još  ne znaju da za od poskoka  ugrizenu ovcu, kozu ili bilo  koju drugu domaću životinju  imaju pravo na nadoknadu  štete. Sada znaju!

 

ODŠTETE

U svakom slučaju događaj treba isti dan  prijaviti kako bi se mogla ostvariti nadoknada  koja je ista kao za naklana grla od vuka, a ona  je za ovce i koze 250,00 kuna. Ako sljedećih  dana životinja ugine oštećenik mora ponovno  pozvati Vještaka i nakon obavljene razudbe  stječe pravo na  nadoknadu do punog iznosa,  što je za ovce/ koze 600,00 kuna.

 

Najopasniji  su zreli

Iako su ugrizi poskoka vrlo  opasni, sa smrtnim ishodom  ako se ne tretira na vrijeme ( 6  do 10 sati nakon ugriza ) ljudi  ih se ne trebaju plašiti. Zmije  se plaše  čovjeka. Grizu samo  kad misle da su u opasnosti.  Otrov se resorbira krvotokom,  te je važno na kojem dijelu tijela je otrov. Također je važna  starost poskoka. Najopasniji je  zreli, mladi ima manje hemotoksina dok stari  (više od 10  godina) štede na ugrizima jer  čuvaju za lovinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)