Maturanti se za ispit pripremaju online, a za polaganje točno znaju gdje je njihova klupa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Epidemiološke mjere i ove godine kroje način poduke i polaganja
Kolege profesori, naročito oni koji predaju obvezne predmete na državnoj maturi svojski se trude da učenicima što više pomognu tijekom priprema slanjem zadataka i odgovaranjem na upite i probleme. Mogu reći kako naši učenici nisu zakinuti za potrebne informacije i materijale u ovom teškom razdoblju, ističe prof. Janja Pedić
Borna FILIĆ/ PIXSELL
Za ispit državne mature, uz ona uobičajena, predviđena su i stroga epidemiološka pravila

Polaganje ispita državne mature na rasporedu je za manje od dva mjeseca. Zbog epidemiološke krize uzrokovane pandemijom koronavirusa maturanti svih srednjih škola u zemlji nastavu prate po modelu C, tj. primjenjuje se model učenja na daljinu.

Isti princip primjenjuje se i kod priprema za državu maturu. O načinima pripreme za polaganje ispita i pripremama za provođenje ispita kontaktirali smo srednje škole s područja Zadra i privatno učilište Algebru.

Škole aktivno uključene

U Gimnaziji Vladimira Nazora, u kojoj se s učenicima za polaganje državne mature aktivno pripremaju od prvoga razreda, potvrdili su nam kako pripreme za maturu teku online.

- Pošto su na snazi stroge epidemiološke mjere i nemamo fizički kontakt s učenicima, svi materijali i zadaci se dijele preko Zooma i Loomena, kaže profesorica Janja Pedić, ispitna koordinatorica u školi, i nastavlja kako ispiti državne mature u njihovoj školi počinju 4. lipnja, u skladu s važećim epidemiološkim preporukama.

- Prijave za obvezne predmete su završile. Odjave ispita iz grupe izbornih predmeta mogu se učiniti do 2. svibnja, kaže Pedić.

Nastavnici u gimnaziji trude se da učenicima što više olakšaju pripreme za polaganje ispita državne mature.

- Kolege profesori, naročito oni koji predaju obvezne predmete svojski se trude da učenicima što više pomognu tijekom priprema za državnu maturu slanjem zadataka i odgovaranjem na upite i probleme. Mogu reći kako naši učenici nisu zakinuti za potrebne informacije i materijale u ovom teškom razdoblju, ističe Pedić.

Ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora Sandra Šango potvrdila nam je kako za sada, u odnosu na one koje su na snazi bile prošle godine, nisu uvedene nove epidemiološke mjere.

- Zasada nismo dobili službenu obavijest o promjeni epidemioloških smjernica. Ispiti će se održavati kao i prošle godine, u manjim grupama učenika, poštujući propisane epidemiološke preporuke, kaže Šango.

Slične nam je informacije dala i ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zdenka Sršen-Juričević.

- Pripreme za državnu maturu, kao i nastava, odvijaju se online, putem aplikacije Teams, na kojoj profesori objavljuju sve materijale za dodatnu nastavu. Rad u takvom sistemu zasada funkcionira dobro. Nemamo nekih većih pritužbi na tehničke probleme. Što se tiče pripreme za provođenje ispita državne mature, zasada nismo dobili nove službene upute, tako da se vodimo smjernicama i pravilima koja su vrijedila za prošlu nastavnu godinu, kada se provođenje ispita također provodilo u skladu s epidemiološkim mjerama. Učenicima nije bilo dopušteno druženje u velikim grupama u krugu škole, točno su znali u kojoj učionici pišu ispit i koja je njihova klupa, objašnjava Sršen-Juričević.

I privatne tvrtke nude online tečajeve

I privatna učilišta su se zbog epidemioloških mjera najvećim djelom usmjerile na online nastavu. Filipa Matanović, voditeljica učilišta Algebra u Zadru informirala nas je o njihovom načinu rada i pripremama za maturu tijekom pandemije.

- U vremenu prije pandemije za sve zainteresirane maturante nudili smo dva ciklusa priprema za ispite, koje smo sada zbog epidemiološke situacije spojili zajedno. Ciklus priprema koji smo započeli u veljači traje do sredine lipnja. Interes za pripreme je velik. Pripreme u fizičkom okruženju odvijaju se po epidemiološkim uputama. Na pripremama istovremeno boravi maksimalno 20 učenika. Za one maturante koji se nisu uspjeli upisati na tečaj u učionici, nudimo tečajeve online. Svi polaznici naše škole imaju pristup materijalima koji se objavljuju na internetskim platformama za učenje, kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće ispite, objašnjava Matanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno