Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na Baštici u pogonu prvi »hvatač« vlage u Hrvatskoj

23.04.2021. 11:00


U sklopu EU projekta AdriaClim javnosti je u povodu Dana planeta Zemlje u četvrtak, 22. travnja 2021., na Sveučilišnom poljoprivrednom dobru Baštica predstavljen pilot projekt za sakupljanje vode iz vlage u zraku Aquaweb, prvi u Hrvatskoj.
– Riječ je o inovativnom biomimikrijskom rješenju koje skuplja vlagu iz zraka u spremnik, voda se zatim dalje distribuira sustavom navodnjavanja, »kap na kap«, kazala je dr. sc. Anamarija Frankić iz tvrtke CROdelicious, koja je na Bostonskom sveučilištu sa skupinom studenata osmislila rješenje za sakupljanje vode iz »paukove mreže« za navodnjavanje nasada.
Riječ je o sustavu za prikupljanje vlage iz zraka koje je inspirirano prirodom.
– Proučavali smo stotine biljnih i životinjskih vrsta koje imaju hidrofilična i hidrofobična svojstva u svojoj strukturi poput pauka, pčela i sukulenta kako bi utvrdili kako vodu pretvaraju iz zraka, spreme je i podijele s drugima, istaknula je Frankić.


Upijajuća infrastruktura za atmosfersku vodu
Patentirani proizvod Aquaweb je dobio prestižno međunarodno priznanje.
– Temelji se na apsorpciji vode iz zraka i njenoj pohrani. Voda je svuda oko nas pa i u zraku te se na jedan metar četvorni metar može sakupiti i 50 litara vode, ponosno će docentica Frankić, te nastavlja:
– Naime, Aquaweb djeluje poput upijajuće infrastrukture za atmosfersku vodu. Primjerice, oponašajući način na koji paukova mreža sakuplja vodu, tehniku skladištenja vode karakterističnu za hladne biljke, transportiranje vode poput micelija i strukturna potpora u obliku pčelinjih saća, objašnjava hrvatsko-američka znanstvenica Anamarija Frankić, koja osim u Americi ekologiju predaje i na Sveučilištu u Zadru.
Ukupna vrijednost projekta AdriaClim iznosi 8.823.415 eura, od čega je 85% bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun s kojim raspolaže Zadra Nova iznosi 319.550 eura.


Kamion cisterna za pitku vodu
– Projekti financirani sredstvima Europske unije alat su kojim pokušavamo smanjiti posljedice klimatskih promjena. Jedan od takvih projekata je i AdriaClim kojem je cilj razvoj i poboljšanje kvalitete postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama, naglasila je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije Zadra Nova.
Svakodnevno smo svjedoci, kaže ona, vremenskih ekstrema koji su posljedica klimatskih promjena. Promjene su to koje sa sobom nose negativne posljedice na okoliš, ali i na gospodarstvo i živote svih nas.
– Uz danas predstavljeni sustav inovativni sustav Aquaweb, kroz projekt će se nabaviti kamion cisterna koja će omogućiti bolju vodoopskrbu ruralnih područja koja u ljetnim mjesecima imaju nestašicu pitke vode, obznanila je Dujmović Vuković, istaknuvši kako je voditeljica projekta Martina Vukašina.




Spas za žedne otoke
U Zadarskoj županiji provodi se nekoliko projekata natapanja, najinovativniji je svakako onaj kojeg Zadarska županija provodi sa Sveučilištem u Zadru.
– Ovdje na Sveučilišnom dobru Baštica vidimo jedan potpuno novi i inovativni projekt sakupljanja vode iz vlage s kojem možemo navodnjavati voćnjake, poljoprivredne površine, plastenike, staklenike. Odmah mi je sinulo da ovo itekako možemo primijeniti i na našim otocima, predložio je Božidar Longin, zadarski župan.
Osim lučke i ribarske infrastrukture, kaće on, Zadarska županija može se pohvaliti i s velikim brojem infrastrukturnih projekata vezanih uz poljoprivredu.


Natapanje 2,5 tisuće hektara
– Često govorimo da je to ključan preduvjet za dodatan razvoj poljoprivrede na ovom području. Naime, sustav navodnjavanja će dati svježi zamah poljoprivredi u Ravnim kotarima koja se posljednjih godina značajno razvija. Uz tri sustava navodnjavanja dovršetkom projekta Vransko polje 1. faza imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara ukupne vrijednosti 330 milijuna kuna. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, rekao je tom prigodom Longin.
Uz razvoj same infrastrukture, kaže on, za podizanje razine konkurentnosti naših poljoprivrednika iznimno je važan faktor – edukacija.
– Stoga smo pripremili projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, u kojem bi poljoprivrednici trebali dobiti svu potrebnu pomoć u edukaciji i upoznavanju s novim tehnologijama, zaključio je Božidar Longin, podsjetivši kako su financijski poticaji koje daju za poljoprivredu dobar put da se Zadarska županija brendira kao gastronomska destinacija.