Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najbolji ugostitelji, kuhari i slastičari idu na Državno

23.04.2021. 12:26


Od 19. do 21. travnja 2021. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar bila je domaćin regionalnog izlučnog natjecanja WorldSkills Croatia za discipline ugostiteljsko posluživanje, kuharstvo, pomoćni kuhar i slastičar, te slastičarstvo. Natjecanje se odvijalo online.
Sudjelovalo je ukupno 13 škola, odnosno 27 učenika koji su najbolji predstavnici svojih škola u ugostiteljskim disciplinama. Radovi su bili vrhunski, ali nažalost zbog epidemiološke situacije i načina natjecanja nisu se mogli degustirati. Tijekom natjecanja učenici su pokazali svoje znanje i vještine koje su uvježbavali i naučili uz mentore kroz svoje školovanje. Priprema, serviranje, posluživanje, razgovor s gostom, usmeni razgovor s povjerenstvom, svijest o održivom razvoju, kreativnost, inovativnost u radu samo su neke od stavki koje su se ocjenjivale.
Iznenađenje su bili učenici iz pomoćnih zanimanja koji su se odlično snašli kroz sve faze natjecanja. Sva natjecanja su bila neizvjesna, a presudile su, kao i obično, samo nijanse.
Pobjednici regionalnog natjecanja koje se održalo u Zadru, a idu na Državno natjecanje koje će se odvijati u Zagrebu u periodu od 11. do 13. svibnja 2021. su: za ugostiteljsko posluživanje – Ines Jadrijev s mentoricom Katarinom Čučić iz Zadra, te Filip Galović iz Opatije s mentoricom Aleksandrom Miljević; za kuharstvo Mateo Glavan s mentorom Mirkom Poljakom iz Zadra te Luka Černušak iz Biograda na Moru s mentorom Marinom Banovićem; za pomoćnog kuhara i slastičara pobjedu odnose Barbara Ivković s mentoricom Smiljanom Prtenjača iz Zadra, Petra Burilović iz Splita s mentorom Nikšom Topićem, Petar Brbora iz Dubrovnika s mentoricom Petrom Brajković, Frane Markota iz Metkovića s mentorom Vedranom Perićem; za slastičarstvo pobjedu je odnijela Martina Karamarko s mentoricom Kristinom Lončar i Lea Radovan iz Rovinja s mentoricom Sandrom Živolić.