Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pag će partijanere zamjeniti avanturistima

23.04.2021. 12:49


Corona godine i preslagivanje turističkih niša ubrzano se događa na Pagu, gdje nije tek Novalja već cijeli otok slavu stekao »partijanerskim turizmom« mladih na Zrću. Mimo činjenice da je paški turizam ipak dominantno ljetni turizam obitelji s djecom sa smještajem u apartmanima, uz moćan kamping s ključnim kampovima Šimuni u Šimunima i Straškom u Novalji, uz nešto deficitarnih hotela.


Udruženi otok
Cijeli je otok, odnosno pet TZ, dva grada, dvije općine, inače u dvije županije, lani udružen u projektu Pag Outdoor gdje se ovaj čudesan otok predstavlja kao poligon aktivnog turizma u neobičnim mjesečevim pejzažima i krajolicima. Podrazumjeva biciklizam, nordijsko hodanje, trail, kajakarenje na moru, SUP, jedrenje na dasci, trčanje, hodanje, vožnja quadovima, do planinarenja…
Pag Outdoor prepoznat je i od strane Ministarstva turizma i sporta za što su osigurana i poticajna sredstva. Oudoor povezuju četiri standardne aktivnosti (bike, trail, climbing, kayaking) u apsolutno unikatnom okruženju paške prirode. Ovaj razvojnih pravac bi trebao vremenski kalendarsku sezonu produžiti na najmanje osam mjeseci, a ujedno obogatiti turističku ponudu ovim atraktivnim sadržajima. Pažani su svjesni da ništa ne ide preko noći, te su planirali da bi ovaj projekt potpuno zaživio i dao maksimalne rezultate za tri godine. Time će Pag nizu svojih aduta dodati još jedan snažan razlog dolaska.


Niču nove staze
Rast je baziran i na ubrzanom širenju, povezivanju i gradnji novih šetačkih, planinarskih i biciklističkih staza, penjališta i druge infrastrukture potrebne za sportove na otvorenom kojima se i inače bave sve više ljudi, a s pandemijom i zatvaranjima svega i svačega, broj onih koji odlaze u prirodu naglo raste.
Tako imamo primjer sredine koja se po pitanju pandemije odlučila na aktivan pristup, kako bi i u ovim uvjetima izvukli maksimum i gostima ponudili razlog dolaska. U Pagu nastavljaju s probijanjem, trasiranjem, čišćenjem i markiranjem novih staza.
– Dvije nove, fantastične staze financira Turistička zajednica Grada Paga koja će pridružiti trasiranoj hiking staza od Lokve na Ledeniku do sv. Kvirina, a sve tri uklošiti u zajednički projekt Pag Outdoor pod zajedničkim imenom Druga strana Mjeseca, najavljuje Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga.
Dvije nove staze rade se na Ledeniku, jednom od najljepših i najatraktivnijih dijelova, a plan je završiti ih do polovine lipnja.




Gastro turizam Paga
Pag je sa gastro ikonama, samo svog imena (Paški sir, Paška janjetina, Paška sol, Paški baškotin..), uz svesrdan angažman Srednje škole Bartula Kašića, svih TZ-a i Udruženja obrtnika, te istaknutih pojedinaca i ugostitelja već odmakao u onom što programski razvija Zadarska županija i TZ županije u segemntu eno-gastro turizma.
Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda »Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)« svečano su uručeni za prvih sedam konoba na otoku. Brendira lokalnu i regionalnu eno i gastro ponudu, a temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga još od 2007. godine, izvlačenjem iz zaborava stara otočna jela. Kuharica sa već tri izdanja 2019. objavljena je i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.