Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U tri godine 100 milijuna kuna za županijske vrtiće

23.04.2021. 12:28


Od jeseni bi u općini Galovac trebao početi raditi dječji vrtić. Vrtić je u završnoj fazi izgradnje, a moći će primiti 44 mališana s mogućnošću boravka za još 12 djece.
Projekt je vrijedan četiri milijuna kuna, od kojih je čak 3,3 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Izgradnja vrtića je pravo veselje za Galovac jer je dosta mladih obitelji i vrtić im je neophodan jer su se do sada morali snalaziti po drugim mjestima, istaknuo je Marin Gulan, načelnik Galovca.
– U tijeku je i sanacija triju igrališta s rasvjetom u Burčulima, Gulanima i Jošanima, dok su kod škole i novog Doma kulture podignute tribine, uređena je pozornica, a uskoro će se postaviti i gumena podloga. Ukupno su na području naše općine u realizaciji projekti vrijedni više od 6 milijuna kuna. S obzirom na naš proračun, teško da bi ovi projekti mogli biti ostvareni bez odlične suradnje sa Zadarskom županijom i hrvatskom Vladom, kazao je Gulan.
Župan Božidar Longin je istaknuo kako je vrtić u Galovcu jedan od 40 novoizgrađenih ili dograđenih u zadnje četiri godine na području županije. Županija, općine i gradovi zajednički poduzimaju brojne aktivnosti kojima je cilj osigurati demografski napredak, tvrdi Longin.
– Samo u protekle tri godine uloženo je više od 100 milijuna kuna za izgradnju ili rekonstrukciju vrtića u Zadarskoj županiji. Veseli me da su nove vrtiće dobila i neka naselja u našoj županiji koja ih do sada nisu imala što je posebno važno za ravnomjeran razvoj županije. Namjera nam je i da obitelji imaju prostor za aktivnosti sa svojom djecom u slobodno vrijeme pa planiramo u idućem razdoblju izgraditi i opremiti 40 dječjih igrališta u svim krajevima naše županije, otkriva Longin i podsjeća kako je županija od 2018. godine povećala iznos rodiljnih naknada za što je iz proračuna isplaćeno gotovo 10 milijuna kuna.