Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Upitan čaroban proljetni splet događanja u Zadarskoj županiji

23.04.2021. 12:47


Krajem svakog travnja, pa preko prvomajskih blagdana, Zadarska županija zablista čarolijom turističkih aktivnosti na otvorenom i u prirodi, od rekreativnih do avanturističkih, ali i uz obilje drugih sadržaja, te smo taj period, nakon prvih turističkih lasta o Uskrsu, navikli gledati kao »špicu« predsezone i godišnji vrhunac doživljajnog turizma. Svojevrsnu esenciju osnovnog slogana Turističke zajednice Zadarske županije »Reci Da svemu..«, i što je najvrjednije razigra gotovo svaki kutak županije. Preletjet ćemo najavama na stranici Turističke zajednice Zadarske županije, i nekih drugih, a za dio najavljenih događanja osluhnuti i mišljenje organizatora o tome hoće li se uopće dogoditi u ovom epidemiološkom stanju kod nas i u Europi.


Lista truda i želja se »kreše«
Prvi je poziv išao ka Paklenici na najtradicionalnije okupljalište penjača i rodno mjesto hrvatskog pustolovnog i aktivnog turizma zbog najave Međunarodnog susreta penjača kojeg organizira »Nacionalni park Paklenica«, te je plan organizacije od 30. travnja do 2. svibnja 2021. ali je – odgođen, načelno za rujan, a organizatori još nisu odlučili o točnim danima, kako nam prenosi Marjana Mrasović direktorica TZ Starigrad Pakenice.
Jednako je prošla i najava Festivala cvijeća u Sv Filipu i Jakovu, također planirana od 30. travnja do 2. svibnja 2021., što nam prenosi Klara Eškinja Glavan pokretačica ovog dugogodišnjeg sajma, uz izraženo žaljenje organizatora ali i izlagača i učesnika.
I Zadar Street Food Festival – spring edition – ostaje pri tome da će se održati, a prema riječima Tomislava Faina umjesto planiranog od 30. travnja do 9. svibnja još se dogovara datum. Jedna od najljepših lokacija u gradu Puntamika ostaje lokacija. Slovenski vikend u Biogradu, fenomenalna akcija Grada Biograda na Moru i TZ Biograda, na žalost otpada i nemoguće je taj početak svibnja adekvatno zemijeniti nekim drugim. Zadar Wine Festival na kojem se pred slaganje vinskih karti za sezonu povezivalo vinare, ugostitelje, hotelijere i… planiran 23. i 24. travnja 2021. u Arsenalu, je otpao. I Biciklistički maraton Vransko jezero za 1. svibanj kružnom biciklističkom stazom oko PP Vransko jezero u organizaciji Turističke zajednice Pakoštana i biciklističkog kluba također je otpao jer sadašnje mjere vrijede do 2. svibnja, te nisu dobili suglasnost Stožera civilne zaštite…


Neki ipak idu, ili se još nadaju
Dio manifestacija programski je prilagođen epidemiološkoj situaciji, dok se dio odvija nakon 02 svibnja, dok kad su na snazi postojeće mjere, pa je živa nada da će se ublažiti.
23. Dani masline Zadar, u Zadru 30.travnja. i 1. svibnja 2021. godine. Već dostavljene uzorke čeka kemijska analiza (Peoksidni bro j, SMK, K-brojeve) u akreditiranom laboratoriju Zavoda za javno zdravstv,o a senzorsku analizu odradit će Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Natjecanje je u dvije kategorije: otvorenih ulja i kategorija pakovine.
Očekuje se skraćeni program, a uzorci su pristigli iz svih 7 jadranskih županija kao i susjednih zemalja. Svesti će se na natjecateljski dio i dodjelu nagrada na adekavatnom mjestu – odnosno Vitrenjak na otvorenom. Većina šušura otpada.
Zadar Outdoor Festival, organizatori pozivaju – Pridružite se Zadar Outdoor Festivalu u proljeće i/ili u jesen, rastavljajući ga na ova dva dijela a proljetni je najavljen za 8. i 9. svibanj 2021. U najavi stoji: Jeste li ljubitelj sporta? Nema boljeg mjesta da to dokažete! Odaberite svoj omiljeni: jedriličarsku regatu, plivački maraton, kajak, trčanje, trekking, biciklističke staze… i još mnogo toga! Sve se odvija u prirodnom krajoliku prekrasne zadarske regije. Olive island Trail planiran je 8.5.u Preku na Ugljanu, a tu je i SUP Race od Jaza oko Školjića (Galevca) kao i Kayak island race – 9.5., a tada je i Speed climbing competition na Željinoj litici uz Sv Mihovil.
Bike and Wine – Ravni kotari tour najavljuju organizatori iz Ilirije i TZ Ravnih kotara i BK Stankovci za 9.svibanj s polaskom iz Ražnjevića dvora u Polači, preko PZ Masline i Vino, Nadinskog blata, Kličevice do Kaštele Benkovića, uz obilazak 7 vinara i završnu feštu u Ražnjevića dvorima. Najoriginalnija hrvatska biciklistička tura odvest će vas do najboljih ekoloških vinara u regiji i degustacija ukusnih vina uz impesivne krajolike i povijesna zdanja Ravnih kotara.
Blagdan Gospe od Zečeva, na Ninskoj rivijeri u starodrevnom Ninu je 10. svibnja, jer Nin je Marijansko svetište u kojem se svake godine više puta okuplja veliki broj vjernika kako bi slavili Majku Božju. Temeljeno na svjedočanstvima o Ukazanju Bogorodice biskup Divnić utemeljio je Blagdan Gospe od Zečeva koji se više od 500 godina slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski ukrašene, a vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju pjesme posvećene Djevici Mariji.
——————————————————————————————————————–




Završnica UEFA futsalske Lige prvaka 2020./21
Završnica UEFA futsalske Lige prvaka za sezonu 2020./21. održat će se od 28. travnja do 3. svibnja u Zadru, a ne u Zagrebu. Do zamjene domaćinstva došlo je zbog uloge koju Arena Zagreb ima kao pričuvna bolnica tijekom epidemije i rastućeg broja zaraženih osoba, te će domaćin najboljim europskim futsalskim momčadima biti zadarska Arena Krešimir Ćosić.
Hrvatski nogometni savez potvrdio je da je spreman preuzeti organizaciju ovog značajnog događaja prvotno planiranog u Minsku. U četvrtfinalnim susretima sastat će se: Barcelona – Dobovec, Inter FS – Ugra Yugorsk, Sporting CP – KPRF i Kairat Almaty – Benfica. Očekuje se značajna medijska promocija Zadra.


M. Kadija: Ponosni smo na to obilje aktivnosti i nadamo se da će se dio održati
– U vremenu smo konstantnog reprogramiranja, odgađanja, iščekivanja… Tako je i s događanjima. Organizatori su spremni, no pandemija je ušla u 3. val. Uobičajeno se, krajem travnja i početkom svibnja u Zadarskoj županiji održava niz manifestacija kojim se najavljuje turistički snažnije razdoblje, ono u kojem, govoreći o normalnim okolnostima bez pandemije, Zadarska županija bilježi pojačan dolazak turista. Vrijeme je to u kojem se i priroda budi, vremenske prilike su sve povoljnije i sve je više mogućnosti za boravak na otvorenom. Jako smo ponosni smo na to obilje događanja zbog kojih je Zadarska županija postajala sve privlačnija i zanimljivija turistička destinacija i dovodila nam brojne posjetitelje. Posebice vesele brojna događanja s područja aktivnog turizma, koji je kako znamo strateško opredjeljenje turizma Zadarske županije i predstavlja našu snagu i jaki potencijal. Svjedoci smo da su se neka događanja u 2020. i uspjela održati, i to u strogo pridržavanje mjera i određenu adaptaciju u pristupu. Nadamo se tome i ove godine, ali i da ćemo što brže izaći iz »crvenih« brojki, procijepiti se, kako bismo opet uživali u događanjima kao nekada.


Wings for Life World Run 2021
Wings for Life World Run 2021. već čuvena manifestacija u kojoj cijeli svijet u isto vrijeme trči za prikupiti sredstva za istraživanje leđne moždine i traženje ozdavljenja onima koje je oštećena prikovala za kolica. U Hrvatskoj je uvijek u Zadru. Sada je lokacija Punta Bajlo i datum 9, svibanj. U svojoj petoj godini, natjecatelji u Hrvatska također mogu trčati tako da preuzmu Wings for Life World Run aplikaciju i pridruže se svim trkačima dok te ne prestigne virtualno presretačko vozilo. Utrka započinje točno u 13:00. Virtualno presretačko vozilo kreće 30 minuta nakon početka utrke brzinom od 14 km/h, postepeno ju povećavajući sve dok ne prestigne i posljednjeg natjecatelja. Svih 100% vrijednosti iznosa donacija i startnina ulaže se u istraživanja leđne moždine.


Odgođeno
Trail tri rijeke izvorno planiran 24. travnja, ove godine s humanitarnom nakanom prikupljanja sredstava za Banovinu, odgođen je te će se ljepoticama Zrmanjom, Krnjezom i Krupom trčati 25. rujna 2021. godine.
​ Međunarodni susreta penjača u Paklenici prebačen je za jesen odnosno rujan, za sad bez preciznih dana održavanja.