Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na pomolu prekrajanje općinskih granica?

Autor: Velimir Brkić

22.05.2008. 22:00
Na pomolu prekrajanje općinskih granica?


Vijećnici MO Turanj mišljenja su kako je Općinskom poglavarstvu i Općinskom vijeću vrlo teško rasporediti financijska sredstva i zadovoljiti sve želje i prohtjeve svih sedam općinskih naselja. Jedinstveni smo u stajalištu kako Turanj ima potrebu za jačim i bržim gospodarskim razvojem, kaže Jovita Pirović, predsjednica MO Turanj
Nakon što je u veljači 2003. godine na području Zadarske županije osnovana Općina Kolan (naselja Gajac, Kolan i Mandre iz Grada Paga) u srpnju 2006. godine Hrvatski sabor je donio odluku o osnivanju 28. zadarske općine, Općine Vrsi (naselja Vrsi i Poljica iz Grada Nina), a onda su krenule “bitke” za nova izdvajanja.
Za brži razvojPravnu borbu za osnivanje samostalnih općina zasad nisu dobili Zaton (Grad Nin) i Murvica (Općina Poličnik) te naselje Šimuni na otoku Pagu koje se želi izdvojiti iz Grada Paga i pripojiti Općini Kolan. Međutim, Zaton i Murvica te Šimuni više nisu usamljeni u svojim zahtjevima, prije dva tjedna Mjesni odbor Turanj pokrenuo je proceduru za izdvajanje iz Općine Sv. Filip i Jakov i osnivanje samostalne općine. Istovremeno u Sukošanu i Debeljaku grupa građana, kako doznajemo, priprema osnivanje inicijativnog odbora za izdvajanje tih naselja iz Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) u novu općinu (Sukošan, Debeljak).MO Turanj na svojoj sjednici održanoj prije petnaestak dana jednoglasno je sa svih sedam glasova (4 nezavisni, 2 HDZ, 1 HSP) donio odluku o pokretanju inicijative za izdvajanje naselja Turanj iz sastava Općine Sv. Filip i Jakov (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Sikovo, Raštane Donje, Raštane Gornje, Tičevo-Veterinci, Turanj). Obavijestivši pismenim putom Općinsko poglavarstvo i Općinsko vijeće o navedenoj jednoglasnoj odluci zatražili su i pomoć pri realizaciji, davanju pozitivne suglasnosti i raspisivanju referenduma kojim žele pribaviti mišljenje Turanjaca o izdvajanju ili neizdvajanju iz Općine Sv. Filip i Jakov.– Vijećnici MO Turanj mišljenja su kako je Općinskom poglavarstvu i Općinskom vijeću vrlo teško rasporediti financijska sredstva i zadovoljiti sve želje i prohtjeve svih sedam općinskih naselja. Jedinstveni smo u stajalištu kako Turanj ima potrebu za jačim i bržim gospodarskim razvojem čije su realne mogućnosti razvoja veće od onog što trenutačno imamo. Štoviše, uvjereni smo da će Turanj kao samostalna općina imati veće mogućnosti i prilike iskoristiti sve svoje resurse za brži i bolji napredak i razvoj mjesta kao i za poboljšanje kvalitete života, rada i poduzetništva, kaže Jovita Pirović, predsjednica MO Turanj, dodajući kako će MO Turanj koristiti sva pravna sredstva “da se ovaj povijesni čin napravi po zakonskoj proceduri u korist i za opći interes svih Turanjaca”.No, dok MO Turanj želi osnivanje samostalne općine među Turanjcima postoje i mišljenja kako bi novoosnovana općina trebala obuhvaćati šire područje katastarske općine Turanj (Turanj, Sv. Petar, Sikovo, Raštane Donje, Raštane Gornje, Tičevo-Veterinci) što bi značilo da bi Sv. Filip i Jakav ostao sam u svojoj općini. Štoviše, proteklog petka na zboru građana osnovan je i Inicijativni odbor koji je krenuo u prikupljanje potrebnog broja potpisa, jednu trećinu potpisa mještana Turnja s pravom glasa koji su za izdvajanje iz Općine Sv. Filip i Jakov. Prije tri dana Inicijativni odbor na konstituirajućoj sjednici za predsjednika je izabrao Nediljka Nenu Kadiju, dok su ostali članovi Krešo, Blaženko i Marino Mandić, Mišo, Šandor i Damir Santini, Milivoj i Zvone Jačan, Slavo i Zorko Pedisić, Josip Kadija, Ivica Bausović, Eugen Mišulić, Vinko Budanović, Danilo Bezinović, Anđelko Bolić te Stipe Bilaver.
Potpisivanje peticije– Svesrdno podržavamo odluku MO Turanj o pokretanju inicijative za izdvajanje iz filipjanske općine. No, naš strateški minimum su katastarska općina i župa, odnosno Turanj, Sv. Petar i Sikovo. Dakako da bismo željeli da nam se pridruže i Raštane Donje, Raštane Gornje te Tičevo-Veterinci, kaže Neno Kadija dodajući kako će što žurnije upriličiti sastanak s MO Turanj i postići konsenzus o zajedničkom djelovanju.– Trošiti novac za referendum, koji po zakonu uopće nije obvezan, sasvim je nepotrebno. Naime, u samo nekoliko dana prikupili smo oko 350 potpisa, odnosno i više od trećine potpisa građana potrebnih kako bi sadašnje općinsko čelništvo dalo suglasnost za izdvajanje iz filipjanske općine. Unatoč dovoljnom broju prikupljenih potpisa akcija potpisivanja peticije još uvijek traje. Blagonaklono nudimo suradnju i ostalim navedenim naseljima, odnosno mjesnim odborima, govori Kadija.Na osnovi pozitivnog referendumskog rezultata ili potpisom iskazane volje trećine građana predlagači svake područne promjene dužni su zatražiti očitovanje općine i Županijske skupštine na čijem se području nalaze te predočavanje Ministarstvu financija plana prihoda koji bi opravdao djelovanje nove općine. Dakako, najvažniju riječ daje Vlada RH. Ona će izdati ili uskratiti suglasnost, ovisno o procjeni opravdanosti prijedloga.– Upravo je važno da predlagač procjenu temelji na ekonomskoj opravdanosti, dakle, projekciji proračuna koja će zorno pokazati koji su to sigurni izvori prihoda. Također, nije nebitno koliko ima pravnih, a koliko fizičkih osoba jer oni su pokazatelji financijske moći. A bitan je i podatak o “čistim” granicama naselja kao i visina komunalnog doprinosa i naknada, kaže naš izvor iz Županije.Za razliku od ostalih Sukošanci i Debeljačani imaju nešto drugačiji problem. Oni bi se željeli (ne)opravdano riješiti Gorice i Glavice. Ideja o mogućnosti odcjepljenja i formiranje vlastite općine javila se prije nekoliko godina, a aktualizirana je ovih dana.Sukošan i Debeljak su povijesno, teritorijalno i rodbinski povezani. Štoviše, zajedničko im je mjesno groblje, župa, škola, dječji vrtić, čulo se ovih dana. Inicijatori za pokretanje postupka za osnivanja općine Sukošan-Debeljak nisu htjeli davati službenu izjavu, jer su se dogovorili kako još neko vrijeme neće izlaziti u javnost, dok se na zborovima građana u potpunosti ne formiraju inicijativni odbori.