Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ovisnici o utezima

Autor: Katarina Belić

22.05.2008. 22:00
Ovisnici o utezima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Na prvenstvu Hrvatske Luka Banić je osvojio brončanu medalju u kategoriji body building za juniore preko 75 kg, a Blaženko Mrkić šesto mjesto u classic body buildingu preko 175 cm
Nekadašnji veslač Blaženko Mrkić, danas fitness instruktor, idejni začetnik i predsjednik Body building kluba Zadar, zajedno s mladim Lukom Banićem ostvaruje zapažene rezultate u predstavljanju grada Zadra u body buildingu. Na prvenstvu Hrvatske u classic body buildingu, body buildingu i body fitnessu, koji je održan u Zagrebu prvi put su sudjelovala i dva predstavnika iz Zadra. Luka Banić je osvojio brončanu medalju u kategoriji body building za juniore preko 75 kg, a Blaženko Mrkić šesto mjesto u classic body buildingu preko 175 cm.
Sve je počelo osnivanjem Body building kluba Zadar u prosincu u Zadru, na incijativu samog predsjednika kluba Blaženka Mrkića, a s namjerom da se zajedno s Lukom Banićem prijavi na natjecanje.
– Jedini uvjet za prijavu je članstvo u body bulding klubu i određena fizička sprema, dok dobnih ograničenja uopće nema. Jutro prije natjecanja se provjerava jesu li natjecatelji naveli istinite podatke pri prijavi, vezano uz visinu i težinu – objašnjava Mrkić.
Zadrani jedini predstavnici Dalmacije Postoje različite katogorije u kojima se sudjeluje prilikom natjecanja i to: classic body building koji je podijeljen po visini, body building koji je podijeljen po težini i body fitness za žene. Ono što je bitno za classic body building je to što je ograničen težinom i visinom i gleda se “skladnost” kilograma i izražajnost mišića. Pritom po dva natjecatelja prati i savjetuje jedan trener, od početka do kraja natjecanja.
– Ono što me posebo oduševilo i iznenadilo je prijateljska atmosfera, susretljivost natjecatelja kao i završni savjeti koje su nam na kraju dali iskusni bilderi – objašnjava Mrkić.
Ovaj sport još uvijek nije dovoljno popularan, pogotovo u manjim gradovima. Najviše je predstavnika bilo iz grada Zagreba, Čakovca i Požege, dok su Luka Banić i Blaženko Mrkić ove godine bili jedini predstavnici iz Dalmacije od ukupno preko 60 natjecatelja iz cijele Hrvatske.
– Prehrana je jedan od najvažnijih elementa body buildinga. Hrana je 60 posto izgleda. Obroci se uglavnom sastoje od proteina koji se nalaze u ribi, mesu i jajima. Tome se dodaje i određena količina ugljikohidrata. Dnevno se jede od sedam do osam obroka.
Nabijanje mišićne mase U zimskom razdoblju kad se “nabija” mišićna masa dopušteno je sve jesti. Četiri do pet mjeseci prije natjecanja unos ugljikohidrata se drastično smanjuje. Obroci su tada uglavnom od proteina uz tek malu količinu ugljikohidrata i to u ranim jutarnjim satima i prije treninga.
– Gotovo svaka dva sata moramo jesti, a neki idu i toliko daleko da naviju sat u četiri ujutro da bi uzeli prehrambene dodatke u vidu proteinskih napitaka. Od pića se pije samo voda, a nešto kao alkohol može vratiti bodibildera dvadeset dana unatrag što se treninga tiče – pojašnjava Mrkić.
Na samom natjecanju je najgori dio izaći u minigaćicama, premazan bojom i obrijan pred tisuću ljudi.
– Nije uvijek sve bajno i puno puta dođe čovjeku da odustane od svega i da kaže: “Ma što ovo meni sve treba.” Za ovo nema nikakve nagrade ni koristi već samo vlastito zadovoljstvo, a treba uložiti puno novaca, vremena i truda u sebe. Mi za sebe kažemo da smo ovisnici o utezima, upravo zbog tog lijepog osjećaja nakon dobro odrađenog treninga, a pažnja i pogledi na plaži podižu samopouzdanje i volju – složno potvrđuju i Mrkić i Banić.
– Svima preporučujem da se uključe u taj vid rekreacije, a to ne mora biti u profesionalnom smislu već u obliku laganih treninga. Svatko će se već nakon drugog treninga bolje psihički osjećati, a naposljetku i fizički, zaključuje Mrkić.
 
Inspiracija Schwarzenegger Inspirira me građa ljudskog tijela i lijepi izgled, a Schwarzenegger mi je najveće nadahnuće i uzor u tim standardima ljepote – kaže Mrkić.
– Ovo je hobi i čovjek to radi iz zadovoljstva i ljubavi prema tome. Tu nema nikakve financijske isplativosti i od toga se nemože živjeti. Ono što te pokreće i motivira da provodiš sate i sate u teretani je upravo taj rezultat koji se postigne, a izaziva divljenje, kako kod muškaraca tako i kod žena – ističe Mrkić, koji se od malih nogu bavio sportom, posebno veslanjem i tu se također istaknuo kao prvak u osmercu 1988. u tadašnjoj Jugoslaviji.
– Kako je počeo rat tako sam prestao s veslanjem. Kad sam se opet vratio treniranju počeo sam dizati utege i u to sam se naposljetku i “zaljubio”.
Doping samo u brošuri Najveći nedostak body buildinga je korištenje nedopuštenim sredstvima, a toga ima puno. U Zagrebu na natjecanju nije bilo nikakvog testiranja. Natjecatelji su samo dobili upozorenja vezana uz doping te informacije o štetnosti nedopuštenih tvari za organizam.
U Zadru bez žena Sljedeće natjecanje se održava tek dogodine u svibnju. Broj prijavljenih u Body building klubu Zadar za sudjelovanje u natjecanju se povećao za još tri nova člana. Za sada su to samo muškarci, dok žene u Zadru još uvijek ne pokazuju interes za bavljenjem tim sportom.