Procvat kulturnog turizma u Novigradu

Slika korisnika admin
novigrad_ljeto
Razne predstave i ove će sezone biti na novigradskoj pozornici

Tijekom cijele godine, a ponajviše prije turističke sezone, u turističkim zajednicama naših općina i gradova vrijedno se pripremaju za dolazak sve zahtjevnijih gostiju. Uređuje se okoliš, plaže i parkovi, rade se biciklističke staze, postavlja se signalizacija za što lakše snalaženje posjetitelja, nude se novi turistički proizvodi, organiziraju kulturne, sportske i zabavne manifestacije.
Ususret ljetu
U Turističkoj zajednici općine Novigrad direktorica Petra Buterin i predsjednik Plamenko Anzulović govore o planovima za ovu sezonu.
- Sastavljen je program za tradicionalno Novigradsko kulturno ljeto koje se sastoji od dramskih predstava raznih kazališnih kuća i glumačkih udruga, nastupa ozbiljne i zabavne glazbe te raznovrsnog likovnog izložbenog programa u Maloj galeriji, ističe Anzulović. Najavio je i manifestaciju "Ususret ljetu" koja će se održati 27. svibnja na Škalinan, a uključivat će mjuzikl u izvedbi Vester Thorup Efter škole iz Danske i performans kazališne udruge Igrajmo se Zadar pod nazivom "Tko to tamo laže" u režiji Ivane Maltež.
- Od 26. svibnja u Maloj galeriji bit će izloženi radovi učenika Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost Zadar, a od 14. lipnja otvorenjem izložbe akvarela slikara Ivice Buterina službeno ćemo otvoriti Novigradsko kulturno ljeto 2008., tijekom kojeg će u Maloj galeriji biti ukupno dvanaest izložbi, istaknuo je Anzulović.
U lipnju će se u Novigradu održati prvenstvo Hrvatske u streličarstvu za djecu do 14 godina. Potom slijedi Međunarodna smotra oldtimera u organizaciji TZO Novigrad i Oldtimer kluba Zadar, kojoj će se pridružiti dvadesetak oldtimera iz susjedne Italije.
"Cvit za lipši svit"
Kako priča Petra Buterin, ispred zgrade Općine u lončanice su posađene lavande, područje na trgu hortikulturno je uređeno, u parku je napravljen cvjetnjak, sve u sklopu akcije "Volim Hrvatsku: Cvit za lipši svit".
- Postavljena je turistička signalizacija i city light, pano koji sadrži program Novigradskog kulturnog ljeta 2008. Još je u realizaciji plan da se na pano stavi plan cijele općine, koja osim Novigrada uključuje Pridragu i Paljuv te da se pokaže povijesna jezgra, ispriča naša poznata legenda o kraljici Elisaveti i predstavi nekoliko značajnijih spomenika, otkriva Buterin.
Dodaje da je u začetku i projekt obnavljanja postojeće pješačke staze kroz borovu šumu do tvrđave Fortica, pa sve do Gajine, a TZ će ga realizirati u suradnji s novigradskim hotelom Agava.
- Što se tiče selektivnih oblika turizma, TZO Novigrad ima u planu urediti Tuneru, muzej na otvorenom, gdje bi zainteresirani mogli vidjeti kako je izgledao lov tuna, pri čemu bi se na rivi napravile kamene promatračnice za lov tuna. Projekt je poslan Uredu za kulturni turizam, pri Ministarstvu turizma, pa očekujemo odgovor, ističe Buterin.
Obnovljena je i signalizacija na biciklističkoj stazi od Novigrada, preko Pridrage i Karinskog mora do Paljuva. Čeka se još njeno ucrtavanje. Staza je duža od 25 kilometara, a kako kaže Anzulović, financira se iz sredstava Općine Novigrad, Turističke zajednice općine Novigrad i pretpristupnog fonda Europske unije. Isti su prošle godine financirali i dječja igrališta u sva tri mjesta općine Novigrad te osvjetljavanje Fortice.
- U Pridrazi se otvara Turistički info centar, koji u Novigradu djeluje u okviru Male galerije. U tijeku je i realizacija redizajna web stranice TZO Novigrad te tiskanje nove brošure plana Novigrada, ističe Anzulović dodajući kako se Novigrad kao privlačna destinacija oglašava u nekoliko novih turističkih kataloga.
I ove godine Novigrad će svoju posebnost prezentirati na Noći punog mjeseca u Zadru te na dugom eno-eko-gastro stolu u Biogradu.
Ako se po jutru dan poznaje, turistička sezona u Novigradu ovo ljeto će doživjeti pravi procvat.
Katina BAŽDARIĆ Restauracija umjetnina
U okviru projekta Briga za baštinu TZO Novigrad će restaurirati četiri umjetnine iz 19. stoljeća koje će potom biti izložene u Zavičajnom muzeju Novigrad. Restauracija tih umjetnina stoji 26.325 kuna.
- Dvije su radovi autora Filippija Di Verona, Srce Isusovo i Srce Marijino, a druge dvije su fragmenti slika nepoznatih majstora, rekao je Anzulović.
U okviru istog projekta obnovit će se i plinski feral na rivi te napraviti replike istog, što bi služilo kao javna ravjeta mjesta.
- Nove turističke proizvode sufinanciraju Hrvatska turistička zajednica, TZO Novigrad, Općina Novigrad, Ured za turizam i pomorstvo Zadarske županije, TZG Biograda i OTP banka, kaže Anzulović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno