Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Apostolski nuncij posjetio zadarske sjemeništarce

Autor: Marija Ćurko

22.05.2009. 22:00
Apostolski nuncij posjetio zadarske sjemeništarce

Foto: Ines GRBIĆ



Nadbiskupsko sjemenište “Zmajević” u Zadru u četvrtak 21. svibnja na blagdan Gospodinova Uzašašća posjetio je Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u RH te tom prigodom predvodio misno slavlje izrazivši zadovoljstvo što može moliti sa sjemeništarcima i za njih. – Budući da je vaše Sjemenište interdijecezansko, posebno pozdravljam nadbiskupe i biskupe dijeceza iz kojih dolazite, a to su: Zadarska, Riječka, Krčka, Porečko-pulska, Gospićko-senjska, uvodne su riječi apostolskog nuncija koji je pozdravio i ravnatelja Sjemeništa don Marina Ninčevića, duhovnika mr. don Stanislava Wielinskog te mons. Italo i gospodina Italo koji su došli iz Sardinije.
– Prvo čitanje iz Djela apostolskih ističe specifičnost Isusova nauka namijenjena učenicima jučer, danas i sutra: “… bit ćete mi svjedoci sve do kraja zemlje.” Ovo je snažan Isusov poziv, gotovo bi se moglo reći da se radi o zapovijedi. Poziv je to koji treba uvijek prihvaćati hrabro i bez straha. To je zadaća svakog krštenika, a pogotovo nas koji želimo služiti Crkvi i Riječi Božjoj u našem vremenu. Da bismo bili Isusovi svjedoci moramo ga najprije upoznati i usvojiti njegov nauk, rekao je predvoditelj euharistijskog slavlja te citirao riječi svetog Pavla koje je uputio kršćanima u Efezu: “… prosvijetlio vam Gospodin oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu…”
 Istaknuta je važnost upoznavanja i usvajanja Isusova nauka, u sigurnosti “da prosvijetljeni Duhom možemo shvatiti da je naš Bog, Bog nade, Bog koji ne vara i ne napušta nikoga. Propovjednik je posebno uputio na riječi svetog Marka u odlomku iz Evanđelja, koji stavlja pred nas Isusov govor upućen učenicima u prigodi ukazanja nakon uskrsnuća. On označava njihovo poslanje koje trebaju ispuniti: “… Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se…” Sveti Matej u svom Evanđelju još nadodaje: “… I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.”
– Isusovo uzašašće nije bijeg od stvarnosti. Naprotiv, on je stalno prisutan među nama. Mi smo sigurni da on hodi s nama i slijedi svaki naš korak. Slijedi vas, dragi prijatelji, sjemeništarci, na vašem putu prema svećeništvu i ohrabruje vas kako bi bili postojani, ustrajni, predani, puni ljubavi. Poziva vas da učinite vrlo važnu odluku: služiti Bogu, njegovoj Crkvi i našoj braći. U vašem životu zajedništva, molitve, učenja, bratske ljubavi, poštenja, iskrenog prijateljstva, traženja istine, na ovom povlaštenom mjestu, to jest u vašem Sjemeništu, vi se pripremate za konačnu i hrabru odluku: biti sutra svećenici koji su uistinu potrebni našem svijetu, poručio je sjemeništarcima apostolski nuncij u RH. Također je prenio pozdrave pape Benedikta XVI., koji molitvom prati one koji se pripremaju za svećenički poziv.
– Poznato vam je koliko Papa voli sjemeništarce čitavog svijeta i koliku nadu njeguje prema svakome od vas. Ako budete hrabri, sutra ćete pomoći izgradnji novog, boljeg svijeta. Dakle, budite hrabri, rekao je u propovijedi Mario Roberto Cassari stavljajući ove mlade pod trajnu zaštitu Djevice Marije uz molitvenu podršku i prijateljstvo.
 Apostolski nuncij je nakon svete mise podijelio sjemeništarcima krunice koje je blagoslovio papa Benedikt XVI. uz sličice Svetog Oca.