Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dualne dijagnoze u liječenju ovisnosti

Autor: Petra Mičić

22.05.2009. 22:00
Dualne dijagnoze u liječenju ovisnosti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Dualne dijagnoze su veoma česta pojava kod liječenja ovisnika, naime, veliki broj bivših ovisnika ima psihičke poremećaje za koje je veoma teško utvrditi jesu li prije uzimanja droga imali psihičke smetnje ili su smetnje nastale kao posljedica uzimanja droge


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održano je javno predavanje pod nazivom “Dualne dijagnoze u liječenju ovisnosti”. Predavanje je organizirala Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji, a gosti su bili dr. med. Slaven Zudenigo iz Psihijatrijske bolnice Rab, dr. med. Jasminka Jurišić-Šango iz Psihijatrijske bolnice Ugljan, dr. med. Belinda Vuksan iz Opće bolnice Zadar te Gordana Kaviki.
Depresija, panika, strah
Dualne dijagnoze su veoma česta pojava kod liječenja ovisnika, naime, veliki broj bivših ovisnika ima psihičke poremećaje za koje je veoma teško utvrditi jesu li prije uzimanja droga imali psihičke smetnje ili su smetnje nastale kao posljedica uzimanja droge.
 – Imamo razne primjere kod ovisnika, ja sam imao pacijenta koji je kao dječak bolovao od disleksije i disgrafije, a te bolesti prije dvadeset godina naprosto nisu bile prepoznate. Taj dječak je bio obilježen kao lijena osoba koji ne želi čitati ni pisati i upravo zbog toga je postao bojažljiv i posegnuo za drogom, da bi našao svoj identitet. Bivši ovisnici doživljavaju razne smetnje od depresije, panike, straha, anksioznosti, poremećaja osobnosti pa sve do shizofrenije.
Dualne dijagnoze su još uvijek zagonetke i izazov za nas liječnike, a potrebno je puno rada, priče, dugih razgovora i naravno hospitalizacije, anamneze i heteroanamneze i kliničkog promatranja. Osim toga moramo obratiti pozornost na ponašanje ovisnika, je li prije uzimanja droge ili u djetinjstvu imao morbidno ponašanje, kazala je dr. med. Jasminka Jurišić Šango.
Uloga psihijatra
Dr. Zudenigo je naglasio kako sve droge mijenjaju kemijski sastav u mozgu te djeluju na neurotransmiterske sustave u mozgu.
– Ovisnici uzimaju droge isključivo kako bi promijenili raspoloženje, a na taj način djeluju direktno na mozak i mijenja se sustav za emocije i kognitivno razmišljanje pa sve to dovodi do psihičkih poremećaja. Moram naglasiti kako je potrebno da djeca koja imaju psihičke poteškoće trebaju ići kod psihijatra, a ne školskog psihologa jer ako se bolesti na vrijeme prepoznaju može se mnogo toga spriječiti, a tako i ovisnost, istaknuo je dr. Zudenigo.
 – Ovo predavanje smo organizirali kako bi čuli mišljenja stručnjaka koji su se u svom radu susreli s ovim sprecifičnim oblikom bolesti ovisnosti. Između ostalog zahvalio bih se Gradu Zadru jer je imao razumijevanja za naše probleme i dualne dijagnoze te moram kazati kako smo dobili i stručnu osobu koja će pomagati članovima naše udruge oko dualnih dijagnoza, a radi se o dr. med. Anti Mardešiću, kazao je Siniša Kabić, predsjednik udruge “Porat” .