Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatsku predstavljaju Arbacommerce, Ribarska sloga i Tvornica mreža

Autor: Damir Maričić

22.05.2009. 22:00
Hrvatsku predstavljaju Arbacommerce, Ribarska sloga i Tvornica mreža

Foto: Siniša KLARICA



Hrvatski nastup predvodi HGK Gospodarska komora Zadar i Sektor za poljoprivredu HGK, a naši proizvođači traže dodatnu priliku na velikom talijanskom tržištu


Sajam se upravo otvara, iako će svečanost otvorenja nastupiti kasno poslijepodne. Ovdje smo uime Gospodarske komore Zadar i Sektorom za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, a s nama su i troje naših izlagača. Riječ je o 69. sajmu ribarstva čija dugovoječnost govori i o njegovom ugledu a kako smo višestruko povezani s gospodarskom komorom Ancone normalno je da smo tu. Svoje proizvode s našeg područja izložili su Arbacommerce d.o.o. iz Zadra, RZ Ribarska sloga iz Kali i Tvornica mreža i ambalaže d.o.o. iz Biograda, kazao nem je mr. Petar Pedišić koji predvodi naš nastup na tradicionalnom ribarskom sjamu u Anconi.
Dakle kao i u nekoliko sličnih manifestacija Zadarska komora s najvećom snagom u ribarstvu, akvakulturi i preradi ribe suorganizator je hrvatskog nastupa. Sajam se se održava od 22. do 24. 05. 2009. Ovo je jedan od najstarijih i najvažnijih sajmova ribarstva u Italiji koji okuplja izlagače iz cijele Italije i Europe. Ove godine sajam obuhvaća i znanstveni skup na kojem će sudjelovati više od 150 znanstvenika iz svih krajeva svijeta koji će govoriti o ribarstvu i problemima održanja ekosustava. Isto tako sajam obuhvaća i natjecanje „Cuochi di bordo” – natjecanje brodskih kuhara koji rade na ribarskim brodovima. Partneri sajma su talijansko ministarstvo poljoprivrede i institut za vanjsku trgovinu ICE koji je zadužen za organiziranje susreta sa stranim delegacijama.
Održat će se i sastanci naših i talijanskih udruga koje okupljaju ribare te su ovdje i mr. Miro Kućić predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK te Petar Baranović predsjendik Sindikata ribara Hrvatske .
Arbacommerce d.o.o. i RZ Ribarska sloga predstavljaju svoje prerađevine – uglavnom slanu i mariniranu sitnu plavu ribu, u nizu varijacija, te dio ledenog programa, dok Tvornica mreža i ambalaže d.o.o. predstavlja program mreža za ribarstvo i marikulturu. Naši izlagači smatraju da imaju konkurentne proizvode i žele se afirmirati na značajnom talijanskom tržištu na kojem su djelomično i sad prisutni. Tvronica mreže ima i vrlo značajne kapacitete i mogučćnosti koji premašuju hrvatske potrebe.