Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Romansirana Ruđerova biografija

Autor: Valentina Mlađen

22.05.2009. 22:00
Romansirana Ruđerova biografija


U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru predstavljen je još jedan velikan hrvatske znanosti. Točnije, radi se o predstavljanju knjige “Ruđer Bošković” autorice Nevenke Nekić. Predstavljanje knjige u Zadru priredili su Znanstvena knjižnica Zadar te Naklada ‘Bošković’ iz Splita, a osim samog predstavljanja knjige prisutni su mogli pogledati tridesetominutni film o Ruđerovoj sestri Anici Bošković.
Knjiga je zapravo romansirana Ruđerova biografija, u kojoj je vrsna književnica htjela podsjetiti hrvatsku javnost na “najveće ime” koje je Hrvatska dala Europi, ali i svijetu.
– Prošla godina proglašena je godinom Ruđera Boškovića, a evo 2011. godine bit će tristota obljetnica od rođenja ovoga velikana, a nažalost u Hrvatskoj se nitko nije ozbiljnije pozabavio tim imenom. Ja sam se odlučila na taj pothvat, ne sa znanstvene strane, nego da predstavim Ruđera kao čovjeka koji je i meni samoj blizak po temperamentu, ali i koji je iako svojatan od raznih naroda za sebe uvijek isticao da je sin Dubrovnika, pojasnila je razloge svog pothvata autorica Nevenka Nekić. Naime, iako je Ruđer Bošković prvenstveno znanstvenik, autorica mu je prišla iz jedne sasvim druge perspektive. Na temelju arhivskih dokumenata i istraživanja koja je poduzela, sakupila je fragmente oko kojih je isprela priču o Ruđeru-čovjeku. Tako u svojoj knjizi donosi tri pripovjetke u kojima je pokušala rekonstruirati njegov život vezan uz rodni Dubrovnik i obitelj, bez obzira gdje u svijetu boravio. Ali osim biografskog dijela u knjizi donosi i referatni dio knjige koji je nastao pretraživanjem svjetskih i hrvatskih enciklopedija te druge građe da bi se donijele sve stvarne činjenice o Ruđerovu životu o kojem se i ne zna baš mnogo. Osim same književnice o knjizi je govorio i Igor Šipić, pjesnik, prozaist i esejist. Uz riječi hvale za autoricu on je također svrnuo pažnju na siromašnu zastupljenost Ruđera u hrvatskim znanstvenim krugovima. Najveće negodovonje izaziva činjenica da će proslava tristote obljetnice Ruđerova rođenja biti obilježena u Milanu gdje će Bošković biti predstavljan kao talijanski znanstvenik, na skupu na kojem će biti samo jedan hrvatski znanstvenik. Riječ o knjizi je izrekao i nakladnik Zoran Bošković, a zatim su posjetitelji prepušteni uživanju u kratkom, ali zanimljivom dokumentarnom filmu o Anici Bošković. Iako je posjećenost bila na osrednjoj razini sigurno je da ova knjiga neće proći nezapaženo kod čitatelja, a nadamo se da će potaknuti veće zanimanje i obranu Ruđerove hrvatske nacionalnosti u znanstvenim krugovima.