Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Trnsko po pobjedu i finale

Autor: Roman Morović

22.05.2009. 22:00
U Trnsko po pobjedu i finale

Foto: Zvonko KUCELIN



Prednost domaćeg terena uvijek igra određenu ulogu i oni će sigurno biti dodatno motivirani da nam pred svojim navijačima revanširaju za onaj poraz. To su sve igrači koji imaju dosta iskustva iza sebe, odigrali su puno ovakvih utakmica i znaju da im ovo, ako ne odigraju bolje nego u Zadru, može biti posljednja utakmica sezone – ističe Stipčević


Nakon što su pobjedom protiv Šibenika prošle subote zaključili regularni dio Prvenstva Hrvatske u mislima košarkaša Zadra je samo polufinalni ogled sa Zagrebom. Toliko se toga u proteklih nekoliko dana reklo i napisalo o Zagrebu da gotovo svaki ljubitelj košarke u Zadru zna apsolutno sve o momčadi iz Trnskog, ali pošto kažu da je ponavljanje majka znanja možda se vrijedi podsjetiti nekih činjenica koje bi mogle utjecati na ishod večerašnje druge polufinalne utakmice. Zadar i Zagreb ove su sezone odigrali pet međusobnih susreta. Tri je dobio Zadar u svojoj dvorani (35, 6 i 22 razlike), a dva Zagreb u svojoj (9 i 7 razlike). U prva četiri slučaja svaki je put sastav Zadra (bilo da je riječ o treneru, bilo da je riječ o igračima) bio drugačiji u odnosu na prethodni, a i Zagreb je tokom sezone doživio značajne igračke promjene. Niti jedna niti druga momčad ove sezone nisu ostvarile zadovoljavajuće rezultate u regionalnoj ligi, a kao jedina šansa za osvajanje trofeja ostalo im je upravo Prvenstvo Hrvatske. Zadar je po tom pitanju u ovom trenutku u mnogo povoljnijoj situaciji budući da je vrlo uvjerljivom pobjedom u prvoj utakmici došao u priliku da eventualnom pobjedom danas u Zagrebu osigura plasman u finale. Ako mu to i ne uspije, uvijek mu ostaje majstorica u Dvorani Krešimira Ćosića gdje je ove sezone izgubio samo dvije utakmice (Benetton u Eurokupu i Cibona u Kupu Krešimira Ćosića). S druge strane Zagrebu bi ovo mogla biti posljednja utakmica sezone u kojoj, unatoč relativno visokim ambicijama i ulaganjima, nije ostvario zadovoljavajuće rezultate. Prema tome, pritisak će danas u potpunosti biti na strani domaćih.
Nametnuti svoj ritam igre
– Nema sumnje da će današnja utakmica biti puno teža od prve koju smo dobili prilično uvjerljivo. Oni će sigurno imati jedan dodatan motiv da pokažu kako ta prva utakmica u Zadru nije bila prava slika njihove igre i neće se htjeti oprostiti od sezone s tako uvjerljivim porazom. Ove sezone su nas u Trnskom pobijedili već dva puta i sasvim sigurno će napraviti sve što mogu da nas dobiju i treći put. Imaju vrlo kvalitetnu momčad i nekoliko iznimno dobrih pojedinaca koji mogu riješiti utakmicu. Već su pokazali da mogu igrati dobro protiv jakih momčadi kao što su Cibona i Zadar i zato ćemo morati biti vrlo oprezni. Svjesni smo da će oni ući u utakmicu puno čvršće, agresivnije i prljavije nego u utorak – kaže Rok Stipčević.
Nakon što je dva puta zaredom pobijedio Zadar u svojoj dvorani, te nedavno u Dvorani Krešimira Ćosića izgubio sa samo šest poena razlike, Zagreb je u prvoj polufinalnoj utakmici u potpunosti podbacio. Da se Zadrani nisu malo opustili kod vodstva +32 u posljednjoj četvrtini, utakmica je vrlo lako mogla završiti i s više od četrdeset razlike, a onda bi to tek bila prava katastrofa za Zagreb.
– Njihova igra nije bila na razini iz protekle tri međusobne utakmice i mislim da smo prije svega mi zaslužni za to. Nismo im dopustili da razviju svoju igru i svoje napade na način na koji oni žele nego smo mi svih četrdeset minuta diktirali ritam i tijek utakmice. To je ono što odlikuje velike momčadi, dakle nametanje svog ritma igre, a ne da prihvate ritam protivnika. Mi smo odigrali čvrstu i kvalitetnu obranu i mislim da je to bila prava pobjeda kolektiva. Za nas je to bila vrlo važna pobjeda, no mi smo je zaboravili već idući dan jer znamo da za prolazak u finale treba dobiti dvije utakmice i nadamo se da ćemo to ostvariti već danas.
Maksimalna motivacija s obje strane
Što se igrača tiče i tu je već sve poznato. Ružić, Boisa, Gečevski i Macura imati će zadaću zaustaviti centarski par Zagreba Tomić-Žorić i tu bi Zadar trebao biti u blagoj prednosti budući da trener Sagadin ima veće mogućnosti rotacije pod košem. Što se vanjske linije tiče Zadrani nipošto ne smiju dozvoliti da se razigra Krunoslav Simon, a isto vrijedi i za Mulaomerovića, Krstića i Vladovića.
– Dobro poznajemo momčad Zagreba isto kao što i oni dobro poznaju nas. Znamo koje su njihove jače karike i na koje igrače se trener Bajramović najviše oslanja i njima ćemo sigurno posvetiti više pozornosti. Pod košem uglavnom dominiraju Žorić i Tomić, a vanjsku liniju predvode Mulaomerović, Vladović i Simon, iako ima tu još kvalitetnih igrača. Naša će zadaća biti da ih svedemo na što slabiji prosjek šuta, dakle, ako i zabiju određeni broj poena da pritom potroše što više lopti.
Nakon poraza od Zagreba u drugom kolu Lige za prvaka Zadar je nanizao devet uzastopnih pobjeda i to mu je bilo dovoljno da osigura drugu poziciju koja mu je donijela prednost domaćeg terena u polufinalu. U prvoj utakmici Zadrani su to dobro iskoristili, a sada je loptica prebačena na stranu Zagreba kojega svaka pogreška može koštati konačnog poraza.
– Prednost domaćeg terena uvijek igra određenu ulogu i oni će sigurno biti dodatno motivirani da nam pred svojim navijačima revanširaju za onaj poraz. To su sve igrači koji imaju dosta iskustva iza sebe, odigrali su puno ovakvih utakmica i znaju da im ovo, ako ne odigraju bolje nego u Zadru, može biti posljednja utakmica sezone. Međutim, nas to ne zanima, mi smo koncentrirani na našu igru i znamo da ako odigramo kao u prvoj utakmici i ako damo sve od sebe svih četrdeset minuta možemo do pobjede. I mi smo maksimalno motivirani, borit ćemo se za svaku loptu, za svaki koš i mislim da je to put koji će nas voditi do finala – zaključio je Stipčević.


 SVAKA UTAKMICA JE RAZLIČITA




– Ovo je doigravanje, igra se sistemom eliminacije. Dakle, još jedna ili dvije utakmice će odlučiti o putniku za finale. Sve ono što smo do sada igrali sa Zagrebom, do ove posljednje utakmice, bio je ligaški sustav i to se ne može usporediti. Osim toga, sezona je već pri kraju, forme momčadi su drugačije, a uostalom svaka je utakmica drugačija. Da igramo pet dana zaredom odigrali bi pet različitih utakmica tako da nema puno smisla uspoređivati ovu s nekim prošlim utakmicama – kaže Stipčević.