Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udruga Mrak nagradila Pozdrav Suncu

Autor:

22.05.2009. 22:00
Udruga Mrak nagradila Pozdrav Suncu

Foto: Filip BRALA



Na natječaj se mogao prijaviti bilo koji grad koji je kroz realizaciju nekog projekta ostvario gospodarski kulturni i socijalni iskorak te ostvario mjerljive rezultate, a mi smatramo da Pozdrav Suncu ispunjava te uvjete, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol Grada Zadra


Grad Zadar dobio je nagradu za kreativni razvojni program jedinica samouprave za instalaciju Pozdrav Suncu na Danima kreativnosti i inovativnosti, koje je 20. svibnja u Zagrebu organizirala udruga Mrak – Mreža za razvoj kreativnosti.
Prepoznata zadarska instalacija
 – Da je neki projekt mogao ući u konkurenciju morao je biti završen unatrag godinu dana te je morao na inovativan i kreativan način pridonijeti razvoju grada poboljšanju kvalitete. Prema riječima udruge Mrak na natječaj se mogao prijaviti bilo koji grad koji je kroz realizaciju nekog projekt ostvario gospodarski kulturni i socijalni iskorak te ostvario mjerljive rezultate, a mi smatramo da Pozdrav Suncu ispunjava te uvjete. Naime, zahvaljujući Pozdravu Suncu i njegovoj dekorativnoj funckiji taj dio grada je “oživio” jer Pozdrav Suncu privlači brojne ljude svojim svjetlosnim efektima. Međutim, Pozdrav Suncu nije samo dekorativna instalacija već će imati i energetsku funkciju jer može funkcionirati kao solarni pogon kojim će se jedan dio rive moći opskrbljivati električnom energijom. Ovim smo pokazli smjernice prema obnovljivim izvorima energije, kojima se u zadnje vrijeme svi okreću, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol Grada Zadra. Ona je dodala kako je Grad Zadar u svojoj prijavi poslao video materijal s fotografijama Pozdrava Sunca te kratkim filmom o tome kako instalacija funkcionira, što su izgleda u udruzi Mrak prepoznali kao inovativni i kreativni razvojni program jedinica samouprave.
Kreativni dani organizirani su drugu godinu za redom s naglaskom na poticanje i ubrzanje razvoja koji će se temeljiti na maksimi održivog razvoja te na promicanju vrijednosti društvene odgovornosti. Inače i Europski parlament prepoznao je važnost i značaj kreativnosti i inovativnosti, kako u gospodarskom tako i u društvenom sektoru, i u rujnu prošle godine, na prijedlog Europske komisije, godinu 2009. proglasio Godinom kreativnosti i inovativnosti.
Kreativci
Na Kreativnim danima sudjelovali su brojni eminentni stručnjaci iz aktualnih tematskih područja koji su održali zanimljiva predavanja i razmijenili mišljenja na okruglom stolu. Osnovne tematske kategorije ovogodišnjeg Dana kreativnosti i inovativnosti: održivi razvoj, energetika i ekologija, edukacija, društvo znanja i kultura, gospodarstvo i poslovanje, te autorska prava. Kao i prošle godine i ove godine su dodijeljene Nagrada za kreativnost i inovativnost u poslovnom i društvenom djelovanju u devet kategorija – kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod, kreativni i inovativni menadžer, kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave – gradovi, kreativni i inovativni turistički projekt ili proizvod, kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti, kreativni i inovativni projekt ili program kreativne industrije, kreativni i inovativni projekt održivog razvoja, Kreativni i inovativni edukacijski program te kreativni i inovativni projekt poticanja i razvoja tolerancije u poslovnom okružju.
Nagrade su osim Grada Zadra dobili tvrtka Labinprogres za svoj traktor, menadžer Mirko Ćavara iz Borova (za “startasice”), Grad Varaždin za turistički projekt Čarobna škrinja, Udruga lađara Neretve za Maraton lađa, Kulturna udruga “Glumci u Zagvozdu” za Kazališne susrete, Ivana Žiljak za Infrared Security Graphics, Hrvatska gospodarska komora za projekt Drvo je prvo, Društvo inovatora SIGMA za Edukacijski sustav generiranja i plasman inovacija, te EKO Mavrović za Resocijalizaciju liječenih ovisnika.