Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zaboravite Baleare – Hrvatska je nova Ibiza

Autor: Z L

22.05.2009. 22:00
Zaboravite Baleare – Hrvatska je nova Ibiza


Porast cijena i “pakleni euro” utjecali su na zatvaranje klubova u Ibizi, koja se više ne može nazivati središtem klupske zabave. No, za Ibizom ne treba žaliti, jer su Petrčane kraj Zadra njezina intimnija verzija gdje će se ove godine zaputiti mnoštvo mladih Britanaca


Stotine kolportera odjevenih u trendy ljubičastu boju svakodnevno stanovnicima Londona dijele popularne besplatne novine “The London Paper”, koje izdaje novinski magnat Rupert Murdoch. Tiskaju se u visokoj nakladi od 400 tisuća primjeraka i namijenjene su mlađim poslovnim ljudima, koji ih uglavnom čitaju u podzemnoj željeznici na povratku s posla i vjerojatno maštaju o bijegu iz stresnog Londona.
 Kako doznajemo od Meri Matešić, direktorice Ureda Hrvatske turističke zajednice u Londonu, broj “The London Papera” od utorka 19. svibnja preko čitave stranice donosi priču o poznatom zadarskom klubu The Garden i najavljuje ovogodišnji The Garden Festival (3. – 12. srpnja 2009.) te cijeli niz glazbenih događanja koja će se odigrati tijekom srpnja i kolovoza ove godine.
 U članku pod naslovom “Never mind the Balearics – Croatia’s the new Ibiza” (Zaboravite Baleare – Hrvatska je nova Ibiza) novinarka Serena Kutchinsky navodi kako su porast cijena i “pakleni euro” utjecali na zatvaranje klubova u Ibizi, koja se više ne može nazivati središtem klupske zabave. No, za Ibizom ne treba žaliti, jer su Petrčane kraj Zadra njezina intimnija verzija u gdje će se ove godine zaputiti mnoštvo mladih Britanaca.
Serena u svom tekstu navodi kako su Petrčane malo jadransko mjesto nedaleko od Zadra, netaknuto tijekom 900 godina povijesti, gotovo se preko noći našlo pod opsadom tisuća ljubitelja elektronske glazbe. Sve je naravno započelo 2005. godine osnutkom već legendarnog zadarskog noćnog kluba The Garden i pokretanjem iznimno uspješnog The Garden Festivala, koji je samo prošle godine privukao oko 3.000 gostiju.
 O popularnosti ovog kluba i festivala u Ujedinjenoj Kraljevini, ali i šire, govori i činjenica kako na ovogodišnji The Garden Zadar Opening Party 29. svibnja, preko Ureda HTZ-a u Londonu dolazi i britanska novinarka Charlotte Amanda Emily Metcalf, koja priprema specijalnu reportažu upravo o Garden Festivalu. Reportaža će biti objavljena u jednom od najstarijih britanskih tjednika “The Spectator”, koji je specijaliziran za politička i razna aktualna društvena događanja.