Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zaton okupio 950 sindikalaca PPDIV-a

Autor:

22.05.2009. 22:00
Zaton okupio 950 sindikalaca PPDIV-a

Foto: Filip BRALA



S obzirom da je za hrvatskog radnika kriza postojala oduvijek, da hrvatski radnik oduvijek razmišlja kako preživjeti do kraja mjeseca, shvatili smo da ova godina za nas ne znači nikakve promjene i da sportski susreti moraju ići, kazao je Josip Pavić, naglasivši kako je takozvana kriza samo izgovor poslodavcima za njihovo daljnje bogaćenje


Otvorenje 10. sportskih susreta sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske upriličeno je jučer na terasi “More” u Zaton holiday resortu. Sportski susreti ove se godine, i to po šesti put, održavaju u Zatonu, od 21. do 24. svibnja. Na jučerašnjem otvorenju, gdje je nazočilo 950 sudionika iz 86 poduzeća iz cijele Hrvatske, prisutnima su se obratili Josip Pavić, predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske, Ksenija Horvat, dopredsjednica Sindikata PPDIV-a i Mirko Štorga, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske i član predsjedništva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Nakon himne “Lijepa naša” i Hrvatske radničke himna minutom šutnje odana je počast svim sindikalcima koji više nisu sa svojim kolegama, prisutnima se obratila Ksenija Horvat.
– Prošlo desetljeće obilježili su susreti kroz koje smo se svih ovih godina lijepo družili, sklopili brojna poznanstva i prijateljstva. Pa iako smo za to vrijeme bili i u Umagu, Trogiru i Poreču, uvijek smo se vraćali u Zaton, gdje su nas domaćini katkad znali i kuditi, ali su nam puno toga i praštali, kazala je potpredsjednica, nakon koje se, ne skrivajući divljenje prema svim aktivnostima koje Sindikat PPDIV godinama provodi, obratio Mirko Štorga.
– Činjenica je da ste veoma visoko dignuli letvicu za sve nas ostale. Napravili ste mnoštvo akcija od kojih će neke ući u anale svih sindikalnih akcija uopće. Još u vrijeme kada ste počinjali bili smo oduševljeni vama. Nekoliko puta smo vas pokušali stići, ali svaki put kada vam priđemo vi napravite korak naprijed, kazao je Štorga, naglasivši kako su ovakvi susreti veoma važni i zbog izuzetne prilike da se ljudi iz različitih sindikalnih podružnica susretnu, popričaju, podijele iskustva, te na taj način dokažu da su sposobni naći se svi skupa u isto vrijeme na istom mjestu, što neupitno ukazuje i na njihovu sposobnost uspješnog oraniziranja prosvjeda.
– Istina je da je najvažnije sudjelovati, no važno je i pobijediti, stoga budite pažljivi, budite spretni, brzi, koncentrirani i uživajte u igrama, poručio je Štorga, nakon kojega se okupljenima obratio Josip Pavić, najavljen kao čovjek koji je prije deset godina prvi prepoznao potrebu i važnost organiziranja ovakvih susreta.
 Poručivši Vladi RH i svim poslodavcima, onima koji su, kako je sam rekao, izmislili riječ “kriza”, da će do kraja braniti svako svoje pravo, svaki svoj kolektivni ugovor kao i svako svoje radno mjesto, obratio se Josip Pavić.
– U Hrvatskoj je netko spomenuo riječ “kriza” i onda su se svi odjednom počeli ponašati kao da je zaista zavladala kriza. Vlada i poslodavci su nas svojevoljno počeli usmjeravati, tako da smo se u toj obmani i mi zapitali hoćemo li ove godine organizirati sportske susrete. No, s obzirom da je za hrvatskog radnika kriza postojala oduvijek, da hrvatski radnik oduvijek razmišlja kako prežijeviti do kraja mjeseca, shvatili smo da ova godina za nas ne znači nikakve promjene i da sportski susreti moraju ići, kazao je Pavić, naglasivši kako je takozvana kriza samo izgovor poslodavcima za njihovo daljnje bogaćenje te da su je iznjedrili pohlepni kapitalisti i poslodavci, a ne sindikati.
– Moramo obraniti svoje ljudsko i radničko dostojanstvo. Držimo se, igrajmo i budimo raspoloženi, poručio je predsjednik, proglasivši potom 10. sportske susrete Sindikata PPDIV-a otvorenima.