Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šare iz pritvora podnio neopozivu ostavku

Autor: Suzana Bandić

22.05.2010. 22:00
Šare iz pritvora podnio neopozivu ostavku

Foto: Vedran SITNICA



Šare u pisanoj ostavci nije naveo konkretne razloge, no svojim najbližim suradnicima priznao je kako to čini pod pritiskom oporbe. Zbog izvanredne situacije u Općini Galovac slijede prijevremeni izbori, a oni najviše pogoduju oporbi koju Šare proziva
Slavko Šare, načelnik Općine Galovac, podnio je u petak iz Uskočkog pritvora u Splitu neopozivu ostavku koju je potom njegov odvjetnik Branimir Zorica predao na protokol Općine Galovac.
Iako u pisanoj ostavci nije naveo konkretne razloge, iz izvora bliskog njemu doznajemo kako je to učinio pod pritiskom oporbe. Šare se, naime svojim bliskom suradnicima, prijateljima i odvjetniku požalio kako su svi njegovi problemi sa Zakonom, sudski procesi na zadarskim sudovima, pa i najnoviji uskočki zbog kojega je završio iza rešetaka, vezani upravo uz funkciju koju je godinama obavljao i podmetanja tamošnje oporbe.
Oporba na potezu
A upravo oporba koju Šare proziva njegovom je ostavkom i krizom vlasti koja neminovno slijedi obzirom na to da su zajedno s njim osumnjičeni i njegov zamjenik, jedan općinski vijećnik i tajnica, dobila priliku za osvajanje vlasti u tom ravnokotarskom mjestu koje broji 1200 stanovnika. Hoće li to i uspjeti znat će se nakon izbora koji u ovakvim, izvanrednim prilikama slijede sukladno Zakonu o izboru župana, gradonačelnika, općinskih načelnika i gradonačelnika Grada Zagreba. No, prije toga Vlada bi trebala imenovati povjerenika za općinu Galovac koji će do novih izbora preuzeti vlast.
Podsjetimo, Šaru se sumnjiči zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava, odnosno da je na imena svojih bliskih suradnika podizao novac, čime je Općinu oštetio za veći novčani iznos. Osim njega, Uskokovim istražnim nalogom obuhvaćeno je još osam osoba među kojima su njegov zamjenik Branko Kovač, administrativna tajnica Općine Galovac Mara Raspović i Petar Burčul, vijećnik Općine Galovac te nekoliko privatnih obrtnika koji su za Općinu Galovac obavljali uglavnom građevinske poslove pa su se u istrazi tako našli Ante Butić i Enerko Ivković iz Prkosa,  te Davor Burčul, Filip Nadinić i Branimir Gulan iz Galovca. Djelatnici Općine prije 20-ak dana iskazivali su pred zadarskom policijom na okolnosti potpisivanja naloga za putne troškove, takozvanu loko vožnju, u visini od 65 tisuća kuna, a privatni obrtnici ispitivani su u svezi troškova za izvedene poslove. Slavko Šare već je i do sada u nekoliko navrata dolazio u sukob sa Zakonom, te je protiv njega na zadarskim sudovima vođeno nekoliko postupaka.
Povlačenje po sudovima
Na Županijskom sudu u Zadru protiv njega se već tri godine vodi sudski postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava kojima je, prema optužnici, u više navrata sebi isplatio 60.627 tisuća kuna bez valjane osnove. Početkom prošle godine  i Državna revizija je pronašla neke nepravilnosti u poslovnim knjigama Općine Galovac te je utvrdila kako općinski financijski izvještaji za 2008. “ne iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine i stanja na koncu godine i nisu sastavljeni u skladu s propisima koji određuju računovodstvo proračuna i proračunskih korisnika te kako poslovanje u značajnom dijelu nije obavljeno u skladu s propisima koji određuju nadležnost Općine”. Između ostaloga spominjali su se rashodi za materijal i dijelove za tekuće i investicijsko održavanje, utrošenu električnu energiju, nabavu goriva i troškove mobilnih uređaja kojima je Općina oštećena za 313.858 kuna.
Utvrđeno je i da Općina na dohotke isplaćene fizičkim osobama u ukupnom iznosu od 355.340 kuna nije obračunala niti platila doprinose i porez na dohodak, zatim da za nabavu roba, radova i usluga u ukupnoj vrijednosti od preko 2.4 milijuna kuna nije provela javnu nabavu, a nisu vodili ni evidenciju o korištenju automobila u službene svrhe. Sve je to, kako neslužbeno doznajemo, predmet je Uskočke istrage, koja će se osim navedenoga pozabaviti i nestankom 850 tisuća kuna koje je Fond za zaštitu okoliša namijenio za sanaciju divljeg odlagališta otpada.